Emlak Terimleri

Tenkis nedir?

Tenkis davası ise Miras Hukuku'na göre, murisin yaptığı tasarrufla saklı payı ihlal edilen mirasçı tarafından, yapılan tasarrufun saklı pay oranında indirilmesi için açabileceği davadır. Peki tenkis nedir?

Tenkis nedir?

Tenkis kelime anlamı olarak azaltma, eksiltme anlamına geliyor. Tenkis davası ise Miras Hukuku'na göre, murisin yaptığı tasarrufla saklı payı ihlal edilen mirasçı tarafından, yapılan tasarrufun saklı pay oranında indirilmesi için açabileceği davadır.


Söz konusu tenkis davası mirasa miras bırakan kişinin son yerleşim yerinde bulunan Asliye Hukuku Mahkemesi'nde açılıyor.


Tenkis davası zamanaşımı..

Tenkis davası açma hakkı, mirasçıların saklı paylarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten başlayarak 1 yıl ve her halde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın açılması tarihlinin üzerinden 10 yıl geçmekle düşüyor. 


Tenkis talebi ancak miras bırakanın ölümünden sonra ileri sürülebiliyor. Bununla birlikte tenkis davasının kanunda öngörülen süreler içerisinde açılması gerekiyor.


Bölünmez mal vasiyetinde; Değerinde azalma meydana gelmeksizin bölünmesine olanak bulunmayan belirli bir mal vasiyeti tenkise tâbi olursa, vasiyet alacaklısı, dilerse tenkisi gereken kısmın değerini ödeyerek malın verilmesini, dilerse tasarruf edilebilir kısmın değerini karşılayan parayı isteyebilir.


Tasarruf konusu malın vasiyet alacaklısında kalması durumunda, malın tenkis sebebiyle vasiyet borçlusuna verilmesi gereken, aksi hâlde tasarruf oranı içinde kalan kısmının karar günündeki değerinin para olarak ödetilmesine karar verilir.


Bu kurallar, sağlararası kazandırmaların tenkisinde de uygulanır.



Ölüme bağlı tasarrufların tenkis davası!