Kent Haberleri

Tepeköy Höyüğü'nde kazı çalışmaları başladı!

Urartu Krallığı'nın yerleşim birimleri arasında yer alan ve Selçuklu Sultanı Alparslan döneminde Türklere Anadolu'nun kapılarını açan Muş, bölgede huzur ortamının sağlanmasıyla makus talihini kırmaya çalışıyor


Muş'un Varto ilçesinde bulunan ve güvenlik gerekçesiyle uzun yıllar çalışma yapılamayan Tepeköy Höyüğü'nde, 49 yıl aradan sonra kazı çalışmaları başlatıldı.


Urartu Krallığı'nın yerleşim birimleri arasında yer alan ve Selçuklu Sultanı Alparslan döneminde Türklere Anadolu'nun kapılarını açan Muş, bölgede huzur ortamının sağlanmasıyla makus talihini kırmaya çalışıyor.


Çözüm sürecinin ardından sosyal ve ekonomik alanlarda yaşanan hareketliliğe turizmi de eklemek isteyen kent, saklı tarihinin ortaya çıkması için çaba sarf ediyor.


Bu kapsamda, Varto ilçesinde bulunan Tepeköy Höyüğü'nde 49 yıl aradan sonra ilk kez kazı çalışması başlatıldı.


Kültür ve Turizm İl Müdürü Hayrettin Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tepeköy Höyüğü'nde en son 1965 yılında kazı çalışması yapıldığını ve 1966 yılında bölgede yaşanan depremin ardından çalışmalara son verildiğini söyledi.


Sonraki yıllarda yaşanan terör olaylarının ardından güvenlik gerekçesiyle bir daha kazma vurulmayan höyüğün, çözüm süreciyle yeniden programa alındığını vurgulayan Çetin, sağlanan huzur ortamında yapılan arkeolojik kazıların bölgenin saklı tarihini aydınlığa kavuşturacağını ifade etti.


Çetin, 1071 Malazgirt Zaferi ile Anadolu'nun kapılarının Türklere açıldığını anımsatarak, "O tarihte bu bölgeye yerleşen Türk beylikleri, aşiretler ve diğer milletlerin yaptığı kaleler, hanlar, hamamlar, camiler, medreseler görülmeye değer eserlerdir" diye konuştu.


"Bölgemizde çözüm süreciyle oluşan olumlu hava, tarihi eserlerin restorasyonu, tanıtımı ve ortaya çıkarılması konusundaki çalışmaları hızlandırdı" diyen Çetin, bu kapsamda Malazgirt Kalesi, Bulanık'a bağlı Esenlik ve Mollakent bölgelerindeki medreseler ile mezarlık alanları ve Ulu Cami'nin restorasyonunun bu yıl yapılmaya başlandığını dile getirdi.


Çetin, önceki yıllarda terör olayları nedeniyle gidilemeyen ve güvenlik gerekçesiyle uzun yıllar yasaklı olan bölgelerde huzurun sağlanmasıyla çalışma başlatıldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:


"Birçok üniversitemizden gelen akademisyenler ve öğrencilerin, bölgemizde rahat ve güvenli bir şekilde çalışma yaptıklarına şahit oluyoruz. Bu anlamda bölgedeki huzur ve barış ortamının çalışmalarımızı iyi ve olumlu yönde etkilediğini söyleyebilirim. Önceden terör nedeniyle arkeologların bölgede çalışma talebi yoktu. Bu algı çözüm süreciyle kesinlikle değişmiştir. İnsanların bu bakir alanda çok daha istekli ve arzulu bir şekilde çalıştıklarına ve yeni çalışma alanları için talepte bulunduklarına şahit oluyoruz. Kurumlarımız da bu yöndeki çalışmalara her türlü desteği vermektedir.


Çetin, Ahlat Müze Müdürlüğü tarafından Tepeköy Höyüğü'nde yürütülen kazı çalışmalarının yanı sıra Kayalıdere köyündeki Urartu yerleşimi ve Kız Kalesi'nde de çalışma yapılacağını sözlerine ekledi.



AA