Tereke davası nedir?
Tereke davası nedir?: Miras hukukunda tereke davası murisin terekesinin tespiti için açılabiliyor. Peki, tereke davası nerede açılır? Tereke davası nasıl açılır? İşte sorularınızın yanıtı bu haberde...
Tereke davası nedir?
Mirasbırakan, bir kimseye onu mirasçı atamaksızın belirli bir mal bırakma yoluyla kazandırmada bulunabiliyor. Belirli mal bırakma, ölüme bağlı tasarrufla bir kimseye terekedeki bir malın mülkiyetinin veya terekenin tamamı ya da bir kısmı üzerinde intifa hakkının kazandırılmasına yönelik olabileceği gibi; bir kimse lehine tereke değeri üzerinden bir edimin yerine getirilmesinin, bir iradın bağlanmasının veya bir kimsenin bir borçtan kurtarılmasının, mirasçılar veya belirli mal bırakılanlara yükletilmesi suretiyle de olabiliyor.
Bırakılan belirli mal terekede bulunmadığı takdirde, tasarruftan aksi anlaşılmadıkça, ölüme bağlı tasarrufu yerine getirmekle yükümlü olanlar borçtan kurtulurlar.
Tereke davası nedir? Tereke davası nerede açılır?
Tereke davasında yetkili mahkeme murisin son ikametgahının bulunduğu yerin mahkemesi oluyor. Ölüme bağlı tasarruflarda iptal, tenkis, mirasın taksimi ve miras hukuku tereke davası da bu mahkemede görülüyor.
Tereke davası neden açılır?
Miras hukuku tereke davası murisin terekesinin tespiti için açılabiliyor.
Tereke mevcudunu veya tasarrufu yerine getirme yükümlüsüne yapılan kazandırmayı ya da saklı payı zedeleyen tasarrufların orantılı olarak tenkisi istenebilir.
Tasarrufu yerine getirme yükümlüsü, mirasçılığı veya kendisine bırakılan kazandırmayı reddetmiş ya da mirasbırakandan önce ölmüş veya mirastan yoksun kalmış olsa bile tasarruf yürürlükte kalır; yerine getirme borcu, bu durumlardan yararlananlara geçer.
Yasal veya atanmış mirasçı, mirası reddetmiş olsa bile lehine yapılmış bir tasarrufun yerine getirilmesini isteyebilir.