09 / 01 / 2025

Terkos Gölü için önlem alınıyor mu?

Terkos Gölü için önlem alınıyor mu?

3. Havalimanı dolgusu için açılacak deniz kum ocakları İstanbul’un su kaynağı Terkos Gölü istikametinde. İl Tarım Müdürlüğü uyarıyor: Terkos için önlem alın.



İstanbul’da 3. Havalimanı inşaatında yapılacak dolguda kullanılmak üzere Arnavutköy’de Balaban ve Yeniköy; Çatalca’da ise Ormanlı ve Celepköy’de toplam 100 hektarlık alanda 5 ayrı deniz kum ocağı açılacak. 3. Havalimanı inşaatını yapan İGA Havalimanı İşletmesi tarafından hazırlanan deniz kum ocağı projelerinin ÇED süreci başladı. 5 yıl boyunca işletilecek her bir ocaktan yılda 1’er milyon ton kum çekilecek. Balaban ve Celepköy’de açılacak ocakların kıyı şeridi istikametinde ise İstanbul’un su kaynağı Terkos gölü var. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Terkos gölü için önlem alınması şartı koşarken uzmanlar gölün denizle birleşme riskine dikkat çekiyor.


‘Göl denize kayar’

Çekilecek kumun ciddi miktarda olacağını belirten Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Turgut Öztaş, “Terkos Gölü ile Karadeniz kıyısı arasında kıyı şeridinin çok inceldiği bir nokta var. Daha önce çekilen kaçak kum nedeniyle deniz heyelanları meydana geliyordu. Aradaki ince bant neredeyse 3-5 metre kalınlığında küçük bir set gibi kalmıştı. Açılacak deniz kum ocakları bu ince bandı tahrip ettiği takdirde deniz ile gölün birleşme riski var” dedi. 

Denizdeki ekolojik dengenin bozulacağını belirten İstanbul Üniversitesi Fiziksel Oşinografi ve Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahsen Yüksek ise “Terkos gölü Trakya’nın en önemli su kaynaklarından. Kıyı şeridinin incelmemesi gerekiyor. Aksi takdirde göl denize kayacak, tatlı su kaynağı yok olacak” dedi.


Kum ocaklarına şartlı izin

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün 5 ayrı deniz kum ocağı için verdiği görüş, projenin olası risklerini ortaya koyuyor. Müdürlük görüşünde Balaban ve Celepköy’de açılacak iki ocağın kıyı şeridinde Terkos Gölü yer alması nedeniyle yapılacak çalışmalarda göl ile ilgili tedbirlerin alınması gerektiği belirtiliyor. Yazıda “Deniz dibinin tahrip edilerek büyük çukurların açılmasına neden olunmaması, kıyıların tahrip edilmemesi, denizin ve kıyıların doğal yapısının değiştirilmemesi, deniz heyelanlarına neden olunmaması” uyarısında bulunuldu. Balıkların üreme dönemi olan 1 Nisan-15 Mayıs tarihleri arasında denizden kum alınmaması; balıkçıların ve balıkçılık faaliyetlerinin engellenmesi gerektiği belirtildi.



Birgün 


Geri Dön