Turizm

Termal turizm yatırımı yapacaklara 5. bölge teşvikinden yararlanma imkanı!

Termal turizm konusunda nitelikteli turizm konaklama yatırımı yapacaklara 5. bölge teşvikinden yararlanma yolunun açılması ile çok önemli taleplerin gelmeye başladığı bildirildi.Termal turizme teşvik dopingi yapılıyor...



Denizli Valisi Abdülkadir Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Denizli'nin termal sağlık turizmi için çok önemli termal kaynaklara sahip olduğunu belirterek, bu kaynakların nitelikle hale getirilerek turizme kazandırılması için çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Termal sağlık turizmi ile ilgili en önemli çalışmalardan birisinin, Pamukkale travcrtenlerinin hemen bitişiğindeki Karahayıt mahallesinde, TOKİ tarafından 3 yıldır sürdürdüğü proje çerçevesindeki olumsuz yapılar yerine daha nitelikle ve daha sağlıklı bina ile pansiyonların 1. etabının tamamlanmak üzere olduğunu kaydeden Demir, "Burada özellikle kırmızı su dediğimiz yaklaşık 50-60 derece ısıda olan bir termal kaynak var. Bu su, sağlık açısından son derece önemli ve buraya hem yerli hem yabancı turistlerimiz tarafından ilgi gösteriliyor. Mevcut 5 tane 5 yıldızlı otel ve onun yanında diğer turizm işletme belgeli ve belediye işletme belgeli yaklaşık 12-13 bin yatak var. 

Yatakların daha vasıflı hale gelmesini istiyoruz, ikincisi burada tennal sağlık turizm yapmak istiyoruz" dcdi.Termal sağlık tesislerinin etrafına odaklanmış turizm tesisleri ve otellerini bıraraya getirerek yeni bir alan oluşturmak istediklerini dile getiren Demir şöyle konuştu: "İşin özeti, termal sağlık tesislerinin etrafında odaklanmış turizm tesislerini ve otelleri bir araya getirerek burada termal sağlık etrafında oluşturulmuş bir turizm alanı oluştunnak. Ama burada bir sıkıntımız vardı. Buraya gelen yatırımcılar herhangi bir teşvik akmıyorlardı. Çünkü burası özel çevre koruma bölgesi olup. turizm gelişim bölgesi olamıyordu. 

Ancak 9 Mayıs'ta Resmi Gazetc'de yayımlanan en son teşvik uygulamasında bir madde eklendi. Buna göre de artık termal turizmle ilgili yapılan bütün konaklama tesisleri, 5. bölge teşvikinden faydalanabilir hale geldi. Bu uygulamanın gerçekleştirilmesinde Ekonomi Bakaramız Sayın Nihat Zeybekci'nin büyük desteği oldu. Bu teşvikle birlikte şu anda hem Kültür Turizm Müdürlüğümüze hem valiliğimize, diğer kurumlara yatırım anlamında çok önemli talepler gelmeye başladı."Türkiye'de ilk defa sağlık turizm ruhsatına sahip bir işletmenin tedavilere başladığını hatırlatan Demir, Sağlık Bakanlığı Sağlığı Geliştirme Genel Müdürlüğü ile yeni bir çalışma içerisinde olduklarını dile getirdi. Uzun vadede Karahayıt'ı Batıdaki örnekleri gibi bir kür merkezi yapmak istediklerini vurgulayan Demir, "Bununla ilgili olarak da Sağlık Bakanlığı ile burayı bir merkez olarak belirleyip Karahayıt'ta oluşturduğumuz bu modeli tüm Türkiye'ye yaymak istiyoruz. Bununla ilgili de çok önemli çalışmalar yapıldı. Burada Pamukkale'nin hemen bitişiğinde, 1 kilometrelik mesafedeki Karahayıt'ta oluşturacağımız bu termal sağlık merkezi ile birlikte hem Türk turizmi anlamında hem de Denizli turizmi anlamında çok önemli mesafeler elde etmiş olacağız. Biliyorsunuz ki 10. Kalkınma Planı'nda son kalkınma planında turizm anlamında en öncelikli hedef olarak tennal turizm ve termal sağlık turizmi alındı, hükümetimizin belirlediği hedef buydu. Bu hedefi gerçekleştirecek illerin başında hiç kuşkusuz ki Denizli olacak ve Karahayıt ve Pamukkale projeleri ile bu iş gerçekleştirilmiş olacak" şeklinde konuştu.(AA)beklemediğimiz bir gelişmeyle karşılaştık."Kanatlı Tanıtım Grubu (KTG) Başkan Yardımcısı Derya Pala, Irak pazarını kaybetme şıkkını akıllarına bile getiıınek istemediklerini söyledi. Kanatlı sektörünün en önemli pazarları olan Irak'ta, IŞİD'in Musul kentini kontrol altına almasıyla güneye giden yolların kapandığını ve sevkiyatın durduğunu kaydeden Pala, "Türkiye'den Irak'ın kuzeyine mal yavaşlasa da halen gidiyor. Tırlar, yükünü Zaho ve Dohok gibi şehirlerdeki depolara boşaltıyor. Bu depolardan Bağdat başta olmak üzere güneydeki şehirlere İrak kamyonlanyla götürülüyor. IŞİD yolları kestiği için güneye götürülemeyen mallar depolarda bekliyor" dedi. Pala, Türkiye'den Irak'a ihraç ettikleri yumurtanın yüzde 25'inin kuzeyde tüketildiğini, yüzde 75'inin de IŞİD'in kontrolüne geçen yollardan güneye gönderildiğini ifade etti. 

kuzeydeki depolarda stoğun artması durumunda, yavaşlayan alımların tamamen dunnasından endişe ettiklerini dile getiren Derya Pala, "Irak en büyük pazarımız. Yaşanan gelişmeler bizi endişelendiriyor. Ne olacağını kestiremiyoruz. 

Pazarı kaybetme şıkkını aklımıza bile getirmek istemiyoruz. Yumurtada yüzde 26 üretim fazlası var. 

İhracatın yüzde 80'inin yapıldığı bu pazarın kaybedilmesi durumunda sektör büyük sıkıntıya girer" diye konuştu.


Son Dakika