Turizm

Termal turizmle 12 ay sürdürülebilir turizm sağlanacak!

Türkiye'de turizmin bütün bir yıl sürmesinin mümkün olabileceğini söyleyen ETİK Başkanı Mehmet İşler, ancak kaplıcalar yönünden zengin yerlerimizin yatırımcı bulma yönünden güçlük çektiğini söyledi.

Termal turizmiyle birlikte 12 ay “sürdürülebilir” bir turizm ortaya koymanın mümkün olabileceğini söyleyen ETİK Başkanı, öte yandan kaplıcalar yönünden zengin yerlerimizin yatırımcı bulma yönünden güçlük çektiğini söyledi. Termal turizmi için bazı radikal kararların alınması gerektiğini ifade eden Mehmet İşler, İzmir’i EXPO yönünden Avrupa’nın merkezi konumuna getirebilecek potansiyellerinin var olduğunu ve İzmir’in turizm kenti haline gelebilmesi için turizm sektörünün önde gelenlerinin el ele vererek uyumlu bir şekilde çalışmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

 

TERMAL TURİZMİYLE SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM MÜMKÜN


İzmir’in turizm adına her şeyinin mevcut olduğunu ve bu alanda büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyleyen Mehmet İşler, İzmir’i bir turizm kenti haline getirebilmek için bu potansiyel hakkında ortak karar ve ortak yönetim mantığıyla seçilmiş ve atanmış kişilerin bir konsensüs oluşturması gerektiğini söyledi. Ayrıca Mehmet İşler, İzmir turizmini 12 ay “sürdürülebilir” bir turizm haline getirebilmek için faydalanılması gereken kent turizmi çeşitliliği ürünlerinden başta “termal turizmi” olmak üzere spa ve kür turizmi olduğunu ifade etti.


İZMİR, SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM BAKIMINDAN MAĞDUR DURUMDA


Ege Bölgesi’nin termal turizmi bakımından önemli potansiyele sahip Agamemnon Kaplıcaları (Balçova) ve Çeşme alanlarını masaya yatıran Mehmet İşler,” Tarihsel anlamda bakacak olursak, İzmir kaplıcaları yıllardan beri, termal merkezi olarak adlandırılmıştır. Agamemnon kaplıcalarının hikayesini zaten herkes biliyor. Yüzyıllardan beri Agamenon Kaplıcaları(Balçova) günümüzde Nordik(İskandinavya) ülkeleri diye tabir ettiğimiz ülkelerden ciddi şekilde talep görmektedir. Dolayısıyla, bugün Türkiye’nin değil, dünyanın belki de en güzel sahillerine sahip olan Çeşme plajlarımız yazın turistlere kapılarını açmışken; hem denize girebileceğiniz; hem de kendi denizinin içinden termal suyunun çıkma özelliğine sahiptir. Bu özelliğiyle Çeşme, dünyada ender rastlanan yerler arasında yer almaktadır. Ancak, otellerin açılma ve kapanma süresi bakımından Çeşme sezonu süresinin sadece iki buçuk ay olduğunu görüyoruz. Oysa Çeşme, sahiliyle ve iklimiyle, özellikle de termal turizmini ön plana çıkartarak “12 ay sürdürülebilir” bir turizmin yapılabileceği bir destinasyon merkezi haline gelmesi potansiyeli olan bir turizm yeridir. İzmir, maalesef bu açıdan da mağdur durumda ve mahrum olmaktadır” açıklamalarında bulundu.

İzmir’de yer alan işletme ve yatırım belgeli termal tesisler hakkında sayısal bilgilerden faydalanarak açıklamalarda bulunan ETİK Başkanı Mehmet İşler, “İşletme belgeli termal tesislerimize baktığımızda, toplam bin 950 oda ve 4 bin 213 yatak kapasiteli tesisimiz olduğunu görüyoruz. İşletme Belgeli termal tesislerin en fazla Çeşme’de yer aldığını görmekteyiz. Bu rakamlar da, Çeşme’nin termal turizmiyle 12 ay sürdürülebilir turizm yapması için ne kadar elverişli olduğunu gözler önüne sermektedir. Yatırım belgeli termal tesislerimiz yine daha çok Çeşme’de yer alıyor. Dikili’yle beraber yatırım belgeli termal tesisler yönünden toplam 544 oda ve bin 622 yatak kapasitesine sahibiz” açıklamalarında bulundu.


YATIRIMCI, YATIRIM YAPMAKTAN KORKUYOR


Seferihisar Doğanbey ve Dikili Kaplıcaları’nın yatırıma son derece elverişli yerler olduğunu söyleyen Mehmet İşler, bu alanlarda yatırımcı bulma konusunda problemler yaşandığını belirtti. Mevcut problemler hakkında çarpıcı açıklamalarda bulunan ETİK Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı, var olan problemlerle ilgili şu ifadelerde bulundu:

“Bugün, Doğanbeyli ve Dikili’de bulunan kaplıcalar yatırıma son derece elverişli yerlerdir. Ancak, turizm alanı olarak ilan edilen bu yerlerde de yatırımcı bulma konusunda, maalesef yerel yönetimlerin imar değişiklikleri ve imarla ilgili verdikleri izinlerle birlikte bazı bürokratik sebepler ve mahkemeye yapılan itirazlar neticesinde yatırımcı yatırım yapmaktan korkmaktadır. Aynı zamanda, termal turizmine yatırım yapmak için, sadece imar değişikliği ya da bürokratik engellerle ilgili insanların korkmasına neden olmamaktır. Bunun yanında, bir de hepinizin bildiği gibi termal suyuyla ilgili olarak kaynağın sudan çıktığı yerle ilgili ödenen bedeller var. Siz, işletmeci olarak o yere talip olduğunuzda sadece suya para ödemekle kalmıyorsunuz, aynı zamanda cirodan da bir bedel ödemek zorunda kalıyorsunuz. Bakanlıkların yönetmeliğinde de var olan bu bedel maddesine göre, yapmış olduğunuz cirodan yüzde 1 oranında pay vermek zorunda kalıyorsunuz. Bu olumsuzluk ta işletmelerin termal turizmine yatırım yapmalarını engellemiş oluyor. Aynı zamanda yatırımcı, başka iş bile yapsa termal turizm işine girdiğinde yüzde 1 bedel ödemenin getirdiği büyük maliyetlerin yanında çarpık bir yönetmelikle de karşı karşıya kalıyor. Bu tip olumsuz durumlar, yatırımcıyı da korkuttuğu için maalesef İzmir’deki bu potansiyeller de böylece iyi değerlendirilemiyor.”


TERMAL TURİZMİ İÇİN DEVRİM ŞART


Termal turizmin bir “hamam kültürü” mantığından uzaklaşılarak ve alternatif tıpla paralel olarak modern sağlık ve kür merkezlerine dönüştürülmesi gerektiğini ifade eden İşler, bu alanda adeta “devrim” yapılması gerektiğinin altını çizdi. Termal turizme dış ülkelerden döviz getirebilecek bir anlayışa termal turizminin işletilmesi gerektiğini ifade etti. Öte yandan İşler, İzmir’in günümüzde gastronomi, kruvaziyer, fuar ve kongre etkinlikleriyle birlikte kültür-inanç turizmlerinin yanında termal turizminin İzmir’in genel turizm alanına büyük hizmetler verebilmesi adına büyük bir potansiyel olarak göze çarptığına vurgu yaptı.


İZMİR’İ AVRUPA’NIN MERKEZİ KONUMUNA GETİREBİLİRİZ


Ege tarihinde İzmir’i ilkleri başarmış ve öncü bir şehir olarak nitelendiren Mehmet İşler, İzmir’i EXPO alanında Avrupa’nın en büyük termal, spa ve sağlık merkezi haline getirebileceklerini ifade etti. Bu şekilde bir büyümeyle birlikte İzmir’e zengin bir döviz kaynağı sağlanabileceğini sözlerine ekleyen ETİK Başkanı,” Bugün, Avrupa’da büyük termal merkezleri bulunmaktadır; fakat Ege’de her şeyin öncüsü ,Ege’nin incisi İzmir’de, yine ilkleri adımını atabiliriz. EXPO alanında İzmir’i, Avrupa’nın en büyük termal, spa ve sağlık merkezi haline getirebiliriz. Böylece İzmir, termal turizminde de her şeyin öncülülüğünü yaptığı için bu alanda da öncülük yapabilir. Avrupa’nın en büyük termal, kür ve spa merkezini bugünkü Expo alanında kurduğumuz zaman, buradaki hastanelerimizi kür merkezi haline getirip, döviz kaynağı elde edebileceğimiz zengin bir yer haline getirebiliriz. Hatta, gerçekleştirmek istediğimiz bu anlayışı Balçova Termal Tesisimiz ve Kaya Termal Otelimizle gerçekleştirdik. Dolayısıyla, bu tesisimizi ve otelimizi daha da büyütüp Avrupa’nın merkezi haline getirebiliriz.


Yeni Asır