İhale

Termik santral için hazırlanan ÇED raporu iptal edildi!

Çanakkale'nin Biga ilçesinde kurulmak istenen termik santral için hazırlanan ÇED raporu iptal edildi

Çanakkale'nin Biga ilçesinde İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi firmasınca tarafından kurulmak istenen termik santral için Çevre ve Orman Bakanlığınca verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu, Çanakkale Bölge İdare Mahkemesince iptal edildi.

Alınan bilgiye göre, Biga Sebze Üreticileri Birliği, Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanlığı, Çanakkale Baro Başkanlığı, Biga Çevre Derneği, Çanakkale Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, 2008 yılının şubat ayında, Biga'nın Kemer ve Bekirli köyü yakınlarındaki Marmaracık ve Durmuşdede
mevkilerinde kurulması planlanan termik santralin çevreyi ve tarımsal faaliyetleri olumsuz etkileyeceği, kül depolama alanı olarak belirlenen alanla ilgili verilerin yetersiz olduğu ve temiz kömür teknolojilerinin henüz gelişmediği iddiasıyla ÇED raporunun iptali istemiyle Çanakkale Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açtı.

Yaklaşık 2 yıl süren davanın sonunda Bölge İdare Mahkemesi, termik santral için verilen ÇED raporunu, hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle iptal etti.

Söz konusu davacıların avukatı Hilmi Baydar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurulması planlanan termik santralin kömürle işletilen bir tesis olacağını söyledi.

Kömürün karbon emisyonu yapan bir madde olduğunu, dolayısıyla santralin kurulup çalıştığında zararının sadece Çanakkale için değil tüm dünyada küresel ısınmaya neden olacağını savunan Baydar, santralin kurulması düşünülen bölgenin genelinin orman ve tarım alanı olduğunu ifade etti.

Baydar, şöyle konuştu:
"Bu davanın duruşmasında heyete burada çocuklarımızla, torunlarımızla yaşayacağımızı söyledim. Çanakkaleliler olarak bu santralın yapılmasını istemiyoruz. Mahkeme bölgede keşif yaptı, bilir kişi raporlarını inceledi. Rüzgar
durumu, yine Çan'daki termik santralin bu santralle çevreye yapacağı etki göz önünde bulunduruldu. Bu bölgenin yapısı kırık mermerlerden oluşuyor. Dolayısıyla külleme alanı olarak kullanıldığında buradan sızan atıklar yer altı sularına karışabilecek. Mahkeme heyeti tüm bunları göz önüne alarak ÇED raporunun iptaline
karar verdi."

Bu karar olduğu sürece bölgede santral kurulamayacağına işaret eden Baydar, "Ancak karşı taraf 30 gün içinde temyize gidebilir. Danıştay ne yapar bilemiyoruz. Bu kararı Danıştay onarsa artık hiç bir işlem yapılamaz" diye konuştu.

Davacılar arasında yer alan Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Temsilcisi Hicri Nalbant ise mahkemenin bu kararına çok sevindiklerini, bunun bir anlamda çevrecilerin zaferi olduğunu kaydetti.
AA