Sektörel

Termikel yurtdışında 3 tesis açarak 1 milyar dolarlık yatırım hedefliyor!

Yurtdışında 3 tesis açacak 1950 yılından beri faaliyet gösteren Termikel, yurtiçinde 2 bine yakın tüketiciye ulaşırken, Avustralya'dan Şili'ye kadar geniş bir coğrafyaya da fırın, ocak ve davlumbaz satıyor.

2023'te 1 milyar dolarlık ihracat yapmayı hedeflediklerini söyleyen Termikel Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kaya, "Bunun yapılabilmesi için önümüzdeki dönemde yurtdışına, Güney Amerika, Körfez ve Rusya bölgesine üç üretim tesisi yatırımı yapacağız" diyor. 


Temelleri Mehmet Kaya tarafından 1950 yılında atılan Termikel, Türkiye'de üretilen ilk cam kapaklı köşeli fırın, ilk mini otomatik sıkıcılı çamaşır makinesi, ilk eksantrik kayışlı yayık gibi ilklere imza atan şirket olarak tanınıyor. Şirket; solo ve ankastre model elektrik, LPG ve doğalgaz ile çalışan her türlü fırın ve ocağı ve davlumbazı uluslararası standartlarda üretiliyor. Hem yurtiçinde hem de yurtiçinde faaliyet gösteren Termikel, yurtiçinde 2 bine tüketiciye ulaşırken, Avustralya'dan Şili'ye kadar geniş bir coğrafyaya da fırın, ocak ve davlumbaz satıyor. Termikel Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kaya, "2023'te ihracatımızı 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Bunun yapılabilmesi için önümüzdeki dönemde yurtdışına, Güney Amerika, Körfez ve Rusya bölgesine üç üretim tesisi yatırımı yapılacak" diyor. 


Kaya, sorularımızı şöyle yanıtlıyor: Ürünleriniz hakkında bilgi verir misiniz? 


Solo ve ankastre model elektrik, LPG ve doğalgaz ile çalışan her türlü fırın ve ocak üretimimizin yanı sıra fabrikamızda davlumbaz üretimine de başladık. Hedef pazarımız üst ürün grubuna hitap eden firmalara ulaşmak. Bunların yanında enerji verimliliği daha da ön plana çıkan ürün modelleri geliştirdik. 


Tüm ürünlerimizde elektronik ve yazılım konusunu ön plana çıkaracak modeller tasarlıyoruz. 

Faaliyetleriniz hakkında bilgi verir misiniz? 


Başta Türkiye'de, Almanya'da, Irak'ta, Rusya'da ve Farklı sektörlerde de var 1994'te 'Elektromed' adlı şirketleri ile elektronik sektörüne girdiklerini belirten Kaya, Türkiye'nin ilk ön ödemeli sayacını ürettiklerini söylüyor. Kaya, şöyle devam ediyor: "Dünyanın en büyük dördüncü ön ödemeli elektronik sayaç üreticisiyiz. 2012'de 1 milyon 300 bin adet elektronik sayaç üretildi. Bunun yanı sıra inşaat şirketimiz bulunuyor. Ankara Eskişehir yolunda şu an bir inşaat projemiz devam ediyor. 

Tabii tamamlanan projelerimiz de var. Konut üretimi yapıyoruz. Sağlık sektöründeki faaliyetlerimiz sürüyor. 1997'de Ankara'da bir görüntüleme merkezi kurduk. 2001'de Termikel Deutschland adlı şirketimiz faaliyetlerine başladı. Ürünlerimizin Almanya'da satışını gerçekleştiriyor. 1992'de Kırgızistan'da bir radyatör fabrikası kurduk. Orada kamyon radyatörü üretiyoruz. Aynı yıl yayın sektörüne de girdik." Brezilya'da Termikel markasıyla pazarda yer alan firmamız 5 kıtada 50 ülkeye kendi markası ile 110 markayla da OEM olarak üretim yapmakta. Türkiye pazarında kendi markamızla var olduğumuz gibi toplam üretimimizin yüzde 80 ile de tanınmış birçok marka için üretim yapıyoruz. Büyümenin, kaynak yaratmanın ve markaya ulaşmanın yolunun OEM üretimden geçtiğine inanıyoruz. 


2013 yılını nasıl geçirdiniz? 2014 yılı hedefleriniz nelerdir? 


2013'te 2012 yılı ciromuzdan yüzde 30 daha fazla ciro yaptık. 


2014'ten de çok umutluyuz. Geçtiğimiz yıl bir iyileşme ivmesi yakalayan dünya pazarlarının 2014'de daha da toparlanmasını ve konut satışlarının talepteki artışa bağlı olarak, yüzde 10 civarında büyümesini bekliyoruz. Dünyada pişiriciler grubunda söz sahibi olmayı hedefliyoruz. 


Ayırdığınız kaynak ve önem nedir? 


Termikel, Turquality desteğine hak kazandı. Bu destekle yurtdışında daha da güçlü olacağız.. Ar-Ge çalışmaları bizim için büyük önem taşıyor. Kalder ile Termikel arasında imzalanan 'Ulusal Kalite Hareketi İyi Niyet Bildirgesi' ile Toplam Kalite' ve 'Mükemmellik' kavramlarını tüm kurum ve kuruluşlarımızda hayata geçirmeyi amaçlıyoruz. 


Ekonomist