Genel

Tersaneler 3'üncü Havalimanı çelikleri için söz aldı!

Tersaneler 3'üncü Havalimanı için söz aldı. Dev projelere çelik döşeyen tersaneler, yeni havalimanı için söz aldı. Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Başkanı Murat Kıran, "Çelik bizim işimiz" dedi.

Türkiye'nin dev projelerinde 'gizli kahraman' olarak imzası bulunan tersaneler, şimdi de 3'üncü Havalimanı için gün sayıyor. Marmaray, 3'üncü Köprü, İzmit Körfez Geçiş Projesi gibi dev yapımlarda kullanılan çelik konstrüksiyon işlerini üstlenen gemi sanayicileri, İstanbul'a yapılacak 22 milyar dolarlık yeni havalimanına da talip oldu. Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Başkanı Murat Kıran, havalimanı ihalesini alan Cengiz-Mapa-Kolin-Limak-Kalyon Ortak Girişim Grubu yetkilileriyle görüştüklerini ve projenin çelik işini üstleneceklerini belirterek, "Çelik bizim işimiz. Bu işte ustayız. Yıllara dayanan tecrübemizi 3'üncü Havalimanı'nda da değerlendireceğiz" diye konuştu. 


HACİM 10'A KATLANDI 

Kıran, sektörün yurtdışında da fırsatları iyi değerlendirdiğini ve iş hacminin 10'a katlandığını söyledi. 72 tersanenin 60'ının aktif çalıştığını vurgulayan GİSBİR Başkanı, "2008'de düşen ihracat 2012'de tekrar yükselişe geçti. Bu yıl da yüzde 5 artış bekliyoruz" dedi. Murat Kıran şöyle konuştu: "2023 hedeflerine göre 1.3 trilyon dolarlık dış ticaretimiz olacak. Ticaretin yüzde 90'ını deniz yoluyla yapan bir ülke olarak daha büyük bir filoya ihtiyacımız var. 50 milyar dolarlık deniz taşımacılığına hazırlanmalıyız." 


KİRADA SON 17 YIL 

Kıyı kanunlarına göre tersanelerin bulunduğu kıyılarda yapılan 49 yıllık kira sözleşmelerinde son 17 yıla girildiğini anlatan Murat Kıran, "Bunu öğrenen yabancı, yatırımdan vazgeçiyor. Rakam aşamasına geldiğimiz şirketler 17 yılı duyunca işi askıya alıyor. Sürenin tekrar 49'a uzatılması için çalışıyoruz" dedi. 


SİSMİK GEMİDEN İYİ HABER

Kıran, son dönemde deniz üzeri enerji platformlarına parçalar üreterek ihracatı artırdıklarını vurgulayarak, kapasitenin yüzde 15'inin bu alana kaydırıldığını ifade etti. Kıran, Enerji Bakanı Taner Yıldız'la görüşerek aynı hizmeti TPAO'ya da vermek istediklerini vurguladı. Kıran, "Sayın Bakan, TPAO'nun Barbaros Hayrettin Paşa Sismik Araştırma Gemisi'nden alacağı sonuçlar ışığında kurulacak platformlar için Türk tersaneleriyle çalışmaya niyetli. Hatta iyi haberler geliyormuş. Silivri'de bir platform daha kurulması gündemde. Rezervler tespit edildiğinde ekipmanları biz üreteceğiz" dedi.


Sabah