TESHİAD 30 milyar dolarlık Ortadoğu pazarına giriyor!
Temizlik sektörü gözünü 30 milyar dolarlık Ortadoğu pazarına dikti. Temizlik ve Tesis Hizmetleri Yönetimi İşadamları Derneği Başkanı Bülent Doğru, "Irak, Libya, Tunus ve Cezayir'i Türk firmaları temizliyor" dedi..
1 milyon 200 bin kişinin çalıştığı, 10 milyar dolar hacme ulaşan temizlik sektörü gözünü Ortadoğu'ya dikti. Temizlik ve Tesis Hizmetleri Yönetimi İşadamları Derneği (TESHİAD) Başkanı Bülent Doğru ile bir araya gelerek sektörün hedeflerini konuştuk. Doğru, Ortadoğu'da 30 milyar dolarlık bir iş hacmi bulunduğunu belirterek, "Şu anda 3 firmamız Irak, Libya, Tunus ve Cezayir'de iş yapıyor. Oralarda yol, çöp, kamu binalarını temizliyoruz" diyor.
-Temizlik sektörünün büyüklüğü nedir?
10 milyar dolara yaklaştı. Her geçen gün büyüyor. Geçen yıl büyüme oranımız yüzde 20-30'du. Bunun sebebi de inşaat sektörünün gelişmesi... Artık bir meslek olarak kabul edilmemiz gerekiyor.
-Bunun için çalışmalar var mı?
Mesleki Yeterlilik Kurumu'na 3 yıl önce sektörümüzü anlattık. Hâlâ taşeron olarak görülüyoruz. 2015 ilk çeyrekte muhtemelen meslek olarak kabul ediliriz. O zaman standartlar belirlenecek. Taşeron algısı biterse çalışanlar asgari ücretli çalışmaktan kurtulur. Kimyasalları bilen bilinçli çalışanları olan bir sektör haline gelecek. Biz de dernek olarak meslek standartlarına göre sertifikasyon programları başlatacağız.
-Türk firmaları yurtdışında iş yapıyor mu?
Avrupa'da sektör doymuş durumda. Onlar bizim üzerimizden Ortadoğu'ya gitmek istiyor. Avrupa'dan know-how aldık. Ortadoğu bizim gerimizde. Hükümet de önümüzü açtı. Şu anda birçok firmamız Ortadoğu ülkelerinde temizlik işlerini yapıyor. Mesela, Mekke'yi temizleyen bir firmamız vardı hatırlarsınız... Bizden referans istediler, verdik.
-Sektör hangi ülkelerde iş alıyor?
Irak, Tunus, Cezayir ve Libya'da çalışan firmalarımız var. Bunun artacağını düşünüyoruz. Savaş ve kriz de olsa temizlik sektörünün işi bitmez.
-Kamuya mı iş yapıyorlar?
Daha çok kamudan ihale alıyorlar. Yolları, binaları, çöpleri temizliyorlar. Şu anda 3 firma var.
-Bu sayıyı artırmak için ne yapıyorsunuz?
Interclean ile fuar düzenledik. Ortadoğu'dan 1.500 ziyaretçi geldi. İki yılda bir bu fuarı Türkiye'de düzenleyeceğiz. Her ülkeden katılımcı geliyor ama ağırlıklı ziyaretçiler Ortadoğu'dan oluyor.
DENETİM SIKINTISI YAŞANIYOR
-Son maden kazasından sonra yine iş güvenliğini tartışmaya başladık. Sizde iş kazalarının oranı nedir?
Bizim sektörde iş kazaları olsa da sayı olarak maden ya da tersanedekiler gibi değil. Yüksekten çalışmayla ilgili inşaatta standartlar belirlenmiş durumda. Ama biz henüz meslek olarak kabul edilmediğimiz için standart yok. Türkiye'de aslında iş güvenliği açısından mevzuat anlamda eksik yok ama denetleme noktasında bazı sıkıntılar var. Kamuda ve özel sektörde denetim mekanizmasını hayata geçirmek gerek.
1 MİLYON 200 BİN ÇALIŞAN VAR
-Sektörde kaç kişi çalışıyor?
Derneğe üye 120 firma var. Derneğe üye olmayan sadece kamuya hizmet veren firmalar da bulunuyor. 3 bin 500 firma var. Bunların 2 bin 200'ü Istanbul'da. Sektörde 1 milyon 200 bin çalışan var. Bunun 480 bini kamuda çalışan kesim. Kalanı da özel sektörde istihdam ediliyor.
-Kayıtdışı var mı?
Vardır ama derneğe üye olanlar ya da kamuya çalışanlar genelde kayıtlı işçi çalıştırmak zorunda.
-Gündelikçiler kayıtdışı değil mi?
400-500 bin evlere giden gündelikçi var. Yüksek ücret alıyorlar ama devlete katma değer ödemiyorlar. Sosyal güvencesi olmadan çalışıyorlar. O yüzden biz torba yasada yapılan değişiklikleri destekledik. Evde çalışan bayanlarla ilgili sertifikasyon süreci başlattık.
30 MİLYAR DOLARLIK PAZAR
-Ortadoğu'da ne kadarlık bir pazar var?
30 milyar dolarlık bir pazardan söz ediyoruz.
-Sektör, Ortadoğu dışında yurtdışında hangi ülkelerde iş yapıyor?
Türk Cumhuriyetleri'nde de ciddi bir pazar var. Ama oraya daha çok üst düzey yönetici transfer ediyoruz. Oradaki firmaları dizayn ediyorlar. Ama yarın öbür gün oraya da birçok firma gidecektir.
Sabah Gazetesi