Kent Haberleri

TESK Genel Başkanı Palandöken açıkladı! Esnaf ve sanatkar için EYT müjdesi bekliyoruz!

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, EYT düzenlemesinden yararlanamayan esnaf ve sanatkarlar için müjdeli haberler beklediğini belirtti.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı yazılı açıklamada,  EYT düzenlemesinde faydalanamayan  esnaf ve sanatkarın beklentilerinin karşılanması, emeklilik hakkı kazananlara eşit muamele yapılması ve staj mağdurlarının önünün açılması çağırısında buşunarak müjdeli haberler beklediğini açıkladı.

'MÜJDELİ HABERLER VERİLMESİNİ BEKLİYORUZ'

Palandöken, Kendi nam ve hesabına çalışan esnaf ve sanatkarlar, tarım çalışanları, staj mağdurları ve ihyadan dolayı kayıtları olduğu halde emekli olamayan binlerce esnafın EYT düzenlemesinden faydalanmak istediğini ve bu konuda da müjdeli haberler beklediğini açıkladı.

Palandöken, artık bu konuda müjdeli bir haber verilmesini dört gözle beklediklerini söyleyerek: '' Verilecek müjdeli haber, özellikle norm birliğinde eşitliğin sağlanması, çalışma hayatında verilen emeklerin karşılığının alınması bakımından çok önemli." ifadelerini kullandı.

EMEKLİLİK HAKKI KAZANANALARA EŞİT MUAMELE YAPILMALI!

Emeklilik hakkı kazanan vatandaşlara eşit muamele yapılması ve staj süresinin emeklilik için sayılması gerektiğini söyleyen Palandöken şu ifadeleri kullandı:

"Sosyal Güvenlik Kurumu, Bağ-Kur'lu, SSK'lı ve Emekli Sandığına tabi tüm çalışanların sorunlarının birlikte çözülebileceği bir yer.

Ancak norm birliği olmadığı için SSK'lı çalışanlar 7 bin 200 prim günü ile emekli olurken Bağ-Kur'lu esnaf ve sanatkarlar 9 bin prim gününde emekli oluyor.

Norm birliği sağlanarak tüm çalışanlar eşit zamanda, eşit şartlarda ve eşit ücretle emekli olabilmeli. Öte yandan staj mağdurlarının sağlık sigortaları devam etmesine rağmen emeklilik sigortalarının yatırılmamasından kaynaklanan sıkıntı sürüyor. Yeni bir düzenleme ile staj mağdurlarının önü açılmalı." dedi.

 

KISMİ EMEKLİLİK FORMÜLÜ!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesini  kaçıran vatandaşlar için 'kısmı emeklilik formülü' gündeme geldi.  EYT yasasından faydalanamayan binlerce vatandaş, yani 8 Eylül 1999 sonrasında sigortalı olan vatandaşlar için  kademeli yaş şartıyla emeklilik masada yer alıyor. Yaş şartının esnetilmesi ve kaldırılması aynı EYT yasasındaki gibi yaş şartının tamamen kaldırılması ile kısmi emekliliğe hak kazanacak.