Teslime bağlı rehin nasıl sona erer?
Teslime bağlı rehin nasıl sona erer? Türk Medeni Kanununa göre, teslime bağlı rehnin sona erme sebepleri nelerdir? İşte teslime bağlı rehni sona erdiren sebepler bu haberde...
Teslime bağlı rehin nasıl sona erer?
Teslime bağlı rehin, bilindiği üzere alacaklının zilyetlik durumu, ayrık durumlar, art rehin ve alt rehin durumlarına bağlı olarak kuruluyor. Teslime bağlı rehnin sona ermesi ise zilyetliğin kaybı, geri verme borcu, alacaklının sorumluluğu ile söz konusu oluyor.
Rehnin sona ermesi
1. Zilyetliğin kaybı
MADDE 943.- Taşınır rehni, alacaklının zilyet olmaktan çıkması ve onu zilyet olan üçüncü kişiden geri alamaz hâle gelmesiyle son bulur.
Taşınır, alacaklının rızasıyla fiilen yalnız rehnedenin hâkimiyeti altında bulunduğu sürece rehnin hükümleri askıda kalır.
2. Geri verme borcu
MADDE 944.- Alacağın ödenmesi suretiyle veya başka bir sebeple rehin hakkı sona erince alacaklı, rehinli taşınırı hak sahibine geri vermekle yükümlüdür.
Alacaklı, alacağının tamamını almadıkça rehinli taşınırı veya onun bir kısmını geri vermek zorunda değildir.
3. Alacaklının sorumluluğu
MADDE 945.- Alacaklı, rehinli taşınırın kaybolması, yok olması veya değerinin azalması yüzünden meydana gelen zararlardan, bunların kendi kusuru olmaksızın doğduğunu ispat etmedikçe sorumludur.
Rehinli taşınırı kendiliğinden başkasına devir veya rehneden alacaklı, bundan doğan bütün zararlardan sorumlu olur.
Teslime bağlı rehin nedir?
Rehinli tahviller nedir?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com