05 / 01 / 2025

Tespiti yapılan vakıf kültür varlığı sayısı 20 bine ulaştı

Tespiti yapılan vakıf kültür varlığı sayısı 20 bine ulaştı

Vakıflar Genel Müdürlüğünce düzenlenen "27. Vakıf Haftası" kapsamında vakıf hizmetlerine katkıda bulunan kuruluşlara plaket verildi. Bu yıl 13 müze açılması çalışmasına devam edildiğini söylendi



İstanbul'un vakıf medeniyetinde ön plana çıkması nedeniyle bu yıl "2010 Vakıf Medeniyeti-İstanbul" temasıyla TİM Gösteri Merkezinde düzenlenen açılış töreninde konuşan Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, İstanbul Avrupa Kültür Başkenti etkinliklerine katkı amacıyla gözlerini ve gönüllerini bu yıl yeniden İstanbul'a çevirdiklerini söyledi.

Beyazıt, öncelikle tescilli, varlığından haberdar olunan, envantere kayıtlı tarihi eserlerle alakalı bilgilerin derlenip toparlandığını, 2002'de tespit ve tescili yapılan vakıf kültür varlığı sayısı 9 bin 483 iken, bugün bu rakamın 20 bin 78'e ulaştığını bildirdi.

Vakıf kültür varlıklarına ek olarak, nerede ne kadar gayrimenkul varsa tespit amacıyla bir çalışma yaptıklarını ifade eden Beyazıt, şöyle devam etti:
"Türkiye'deki tüm tapu kütükleri taranmış, vakıf taşınmazlarıyla ilgili olarak mevcut durum fotoğrafları, hali hazır haritalar, imar planları ve kadastral haritaların çıkarılması işlemleri tamamlanmıştır. Bu sayede, daha önce kayıtlı mülk sayısı 178 bin 229 iken, şu anda 203 bin 767'ye ulaşmış, yani habersiz olduğumuz 25 bin 538 mülk ortaya çıkarılmıştır. 1996 ve 2002 yılları arasında sadece 46 tarihi eserin restorasyonu yapılmışken, 2003 ve 2009 yılları arasında yılda 750 restorasyon rakamına ulaşılmış, toplamda 3 bin 484 esere acilen müdahale edilmiş, uzman ellerce ciddi bir şekilde restorasyonları yaptırılarak bu ebedi yadigarlar kurtarılmıştır. Bu yıl 750 eser daha onarılarak bu sayı 4 bin 234'e ulaşacaktır."

Beyazıt, Vakıflar Genel Müdürlüğü uhdesindeki tarihi eserlerin daha iyi korunması ve teşhir edilmesi amacıyla bu yıl 13 müze açılması çalışmasına devam edildiğini söyledi.

-"KAÇAKÇILIKLA MÜCADELE BİRİMİ"-
Tarihi eser kaçakçılığına dikkati çeken Beyazıt, bunun engellenmesi ve gerekli takibin yapılarak eserlerin ana vatanına getirilmesi amacıyla Genel Müdürlük bünyesinde "Kaçakçılıkla Mücadele Birimi" kurulduğunu kaydetti.

Sosyal projeler kapsamında yaptıkları çalışmaları anlatan Beyazıt, 2003'ten sonra 307 vakıf mülkünün kat karşılığı, 112 vakıf mülkünün yap-işlet-devret, 101 vakıf eski eserinin de restore et-işlet-devret modeliyle değerlendirildiğini söyledi.

Beyazıt, bunun sonucunda 2 bin 280 daire ve villa, 293 dükkan ve büro, 120 ticari tesis, 32 turizm tesisi, 24 sağlık tesisi, 13 eğitim tesisi, 11 sosyal kültürel tesis, 10 akaryakıt istasyonu ve otopark, 3 spor tesisi kazanıldığını anlatarak, böylece; 2003 ve 2009 yılları arasında toplam 1 milyar 750 milyon TL'lik yatırım yapılarak, 60 bin kişiye istihdam sağlandığını, ayrıca bu yatırımlarla 450 milyon TL de kira geliri elde edildiğini aktardı.

İpek Yolu üzerinde harap halde bulunan pek çok han ve kervansarayın, Bitlis Rahva Han'dan başlayarak restore edildiğini de belirten Beyazıt, buralara otel, restoran, dinlenme tesisi ve hediyelik eşya satış merkezleri açıldığını kaydetti.

Beyazıt, gönlünde, İstanbul ile birlikte vakıf bilincini yeşertecek gençler yetiştirmek üzere iki üniversite kurma hazırlığına girdiklerini ifade ederek, resmi işlemleri tamamlanan bu üniversitelerden birinin Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi, diğerinin ise Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi olduğunu söyledi.

Gecede, Yılmaz Özfırat başkanlığındaki Antakya Medeniyetler Korosu ile Emel Sayın konser verdi.

Törende, Vakıf Haftası etkinliklerine katkıda bulunan Türk Kalp Vakfı, Vehbi Koç Vakfı, Türker İnanoğlu Vakfı, Türk Tekstil Vakfı, Aydın Doğan Vakfı, Doğal Hayatı Koruma Vakfı, Çamlıca Kültür ve Yardım Vakfı, Hacı Ömer Sabancı Vakfı, Elginkan Vakfı, Darülaceze Vakfı, Kültür Koleji Vakfı, Sigorta Eksperleri Dayanışma ve Eğitim Vakfı, Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı, Türkiye Vodafone Vakfı, Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı, Türkiye Engelliler Vakfı, Yüksek Öğrenim Eğitim ve Araştırma Vakfı, Şekerbank T.A.Ş Personeli Munzam Sosyal Yardımlaşma Vakfı, Türkiye İş Bankası A.Ş Mensupları Emeklileri Avrasya Bir Vakfı, İktisadi Araştırmalar Vakfı, Erzincan Kültür ve Eğitim Vakfına plaket verildi.
AA


Geri Dön