05 / 01 / 2025

Tevdi mahalli tayini ne demek?

Tevdi mahalli tayini ne demek?

Borçlunun borcunu ödemek istemesine rağmen alacaklının bunu kabul etmemesi, alacaklının adresinin bulunamaması gibi durumlarda borçlu, tevdi mahalli tayini isteyebiliyor. Peki, tevdi mahalli tayini ne demek?



Tevdi mahalli tayini ne demek?

Borçlunun borcunu zamanında ödeyemeyerek temerrüde düşmesi, gerek alacaklı gerekse borçlu açısından çeşitli hukuki sonuçlar doğurur. Bu nedenle borcunu ödemek istemesine rağmen alacaklının kabul etmemesi, alacaklının adresinin bulunamaması gibi durumlarda borçlu, borcunu mahkemenin belirteceği bir yere yatırarak borcundan ve dolayısıyla temerrüde düşmekten kurtulmak isteyebilir.


Tevdi mahalli talebini içeren dilekçeye, istemin dayanağı olan belgelerin de eklenmesi gerekir. Buna karşın tevdi mahalli tayinine itiraz da edilebiliyor. Tevdi mahalli tayini itiraz dilekçesi aşağıda yer alıyor:


Tevdi mahalli tayinine itiraz dilekçesi!


………… …. SULH HUKUK HAKİMLİĞİ'NE,


İTİRAZ EDEN (DAVACI)            : 


DAVACI VEKİLİ                          : 


KARŞI TARAF (DAVALI)           : 


DAVA KONUSU                           :   ………. …Sulh Hukuk Hakimliğinin …………. tarih ve ……/… Esas, ……/… Karar sayılı Tevdi Mahalli Tayini Kararına karşı itirazlarımızın sunulmasından ibarettir.


OLAYLAR                                    : 

1.  Müvekkilim ……………….., mülkiyeti ………………….'a ait ve ………… ili, ………………. ilçesi ……….. sokak No: …/…. adresinde bulunan dairede ……………… başlangıç tarihli kira sözleşmesi gereğince kiracı olarak oturmakta ve halen aylık ………………. (………………….) TL.- kira ödemektedir. 

2.  Müvekkilimle davalı arasında yapılan kira sözleşmesinin özel hükümler başlığını taşıyan kısmının 5. maddesinde, "Kira parası her ay ayın …….. si arası ……………………..'a ait olan ………… Bankası ……………. Şubesindeki …………..-………….. Nolu banka hesabına yatırılır" hükmü yer almaktadır. Müvekkilim de söz konusu banka şubesinde memur olarak çalışmakta olduğundan her ayın ….. günü kira parasını otomatik olarak davalının hesap numarasına aktarmakta ve bu şekilde komisyon ve havale ücreti ödeme gibi extra masraflardan kurtulmaktadır.

3.  Ancak davalı, müvekkilimin her ay ödemekte olduğu kira bedelinde havale ve diğer komisyonları ödemediğinden ve müvekkilime kötü niyetli davrandığından ……….. …. Noterliğinin ……………… tarih ve ………….. Yevmiye nolu bir ihtarname çekerek bundan sonra kira bedellerinin ………….. ………….. Şubesindeki ……….-…….. nolu hesaba yatırılması gerektiğini ihtaren bildirmiş ve müvekkilimde kira bedellerini o hesaba yatırmıştır.

4.  Ancak davalı kötü niyetli olarak davranmış ve müvekkilimin kira bedellerini kendisinin belirlediği yere yatırmasına rağmen bir de kira parasının yatırılacağı tevdi mahalli tayini için karar almış bulunmaktadır.

5.  Davalının söz konusu karar alması iyi niyetli bir davranış olmayıp davalının tamamıyla kötü niyetli olarak hareket ettiğini göstermektedir. Zira, tevdi mahalli tayini kararında da müvekkilimin kira bedellerini her ay başka bir banka hesabına havale edilmesi gerektiğine karar vermiştir. Söz konusu tevdi mahalli tayini kararı yerinde değildir ve bu kararın kaldırılmasına karar verilmesi için iş bu davanın açılması zorunluluğu doğmuştur.


HUKUKİ SEBEPLER                    :  6570 Sayılı Kanun, Borçlar Kanunu, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu ve ilgili sair mevzuat.


SUBUT DELİLLER                       :  ……………… tarihli kira sözleşmesi, ……. …Sulh Hukuk Hakimliğinin …………… tarih ve ……./… Esas, ………/… Karar sayılı Tevdi Mahalli Tayini Kararı, banka havale makbuzları, tanık beyanı ve gerektiğinde her türlü hukuki deliller.


CEVAP SÜRESİ                           :  ….. gündür.


SONUÇ ve TALEP                       :  Yukarıda sayılan nedenlerle davamızın kabulü ile, haksız ve kötü niyetli olarak açılıp …… …Sulh Hukuk Hakimliğinin ……………. tarih ve …../… Esas, …../… Karar sayılı kararı ile alınan Tevdi Mahalli Tayini Kararının kaldırılmasına,  yargılama giderleri ile ücreti vekaletin davalı üzerinde bırakılmasına karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.


……/……/200..

Davacı Vekili

Av. …………….


EK: 

1.)    Onanmış vekaletname örneği,

2.)    …………… tarihli kira sözleşmesi

3.)    Banka havale makbuzları.


Sulh hukuk mahkemesinde hangi davalar görülür?


Geri Dön