Tevfik Ercan Yalısı, Chilai Restaurant'a dönüştü!
Eğlence ve yemeğin yeni adresi Bebek'teki meşhur Tevfik Ercan Yalısı, Angel Grup'un 50 milyon liralık yatırımıyla dünya mutfağından seçmeler sunan Chilai Restaurant'a dönüştü
Bebek, son dört yılda birbiri ardına açılan kafe-restoran ve barlarla, sakin mahalden eğlence semtine dönüştü. Semtin yeni çehresine son katılan yer ise 50 milyon liraya mal olan Tevfik Ercan Yalısı... İstanbul Boğazı'ndaki 650 yalıda 100 yıldır sürekli oturan tek bir aile kalmadı. Ekonomik ve sosyal değişim rüzgârında yalılar sık sık el değiştiriyor. Bir süre önce de bunlardan biri olan Tevfik Ercan Yalısı ile gerçekleşti. Ercan Yalısı, yıllarca Türkiye'nin en saygın sanayicilerinden Tevfik Ercan'ın konutuydu. İşadamı Türkiye'ye MAN'ı getiren İstanbul ve Ankara'da iki fabrika kurarak MAN kamyon ve otobüslerini ve motorlarını üreten önemli bir sanayicimizdi. Tevfik Ercan'ın yedi yıl önce hayatını kaybetmesinin ardından ailesi yalıyı satışa çıkardı. Tekstilci ve aynı zamanda Angel Grup'un Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ör, 17.5 milyon dolara satın aldığı binanın içini yıktırdı. Restorana dönüştürdü. Yapılan yatırım bina bedeli dahil 22 milyon euro'yu buldu.. Bu hafta Tevfik Ercan Yalısı dünya mutfağından seçmelerin yer aldığı Chilai Restaurant olarak hizmet vermeye başladı. Biz de Angel Grup Yönetim Kurul Üyesi Yusuf Köksal ve restoranların genel koordinatörü Shiva Aslani ile konuştuk...
Angel Grup olarak nerelerde varsınız
Angel Grubun ilk restoranı Angel Salacak 1991 yılında Üsküdar'da hizmete başladı. Angel serüveni Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ör'ün Sinop'lu olması ve Balık merakından dolayı başladı. 2007 yılında kurulan Angel Blue ve Angel Mercan'la devam ediyor.
Chilai ne anlama geliyor
'Chilai' ismi tamamen şans eseri internet ortamında gezinirken buldum. Chilai, Hıristiyanlık döneminden önce bilinmeyen tarihte Bebek semtinin eski adıymış ve yan yana dizili iskeleler demekmiş.
15 BİN LİRALIK ŞARABIMIZ VAR
Konseptiniz ne
Chilai bir kompleks aslında. Bistro, bar, lounge, özel tasarım takı koleksiyonu, sanat galerisi, sushi bar ve fine dining'den oluşan bir kompleks. İstanbul'daki hemen hemen tüm premium mekanlar gezildi, yemek ve hizmet şekilleri, fiyatlar, hedef kitleleri incelendi. Bu konuda başarılı olduk. Bir haftalık süreçte Erol Sabancı, Emin Hitay, Türkan Sabancı, Derin Mermerci ve Betin Hakko gibi isimler geldi.
Mönünüzde her şey var mı
Burada beyaz peynir - rakı, meyve tabağı servisi yapılmayacak. Bunları yemek isteyen Angel'lara gitsin.
Mekân kaç metrekare Kaç personel çalışıyor
Bin 73 metrekare kapalı alanımız var. Teraslar dahil her yer tam kapasite dolsa, 800 kişi yemek yiyebilir... 72 personelimiz var. Toplam restoranlarda 220 personelimiz çalışıyor.
Şarap kavında da iddialısınız sanırım
100 liradan 15 bin liraya kadar şarabımız var. 52 şarabı kadehte satıyoruz. Toplam 250 çeşit şarabımız ayrıca altı Petrus'muz var. 800 gramlık ıstakoz bizde 154 lira. En ucuz yemek ise 21 lira ile hamburger.
Yalılar el değiştiriyor
İşadamı Tevfik Ercan 70'li yılların ortasında Bebek'te Güneş Park Gazinosu'na (Şimdilerde Posedion Lokantası'na) komşu deniz üzerinde geniş bir rıhtımı olan Narlıyan Apartmanı'nı satın aldı. "Tevfik Ercan Yalısı" diye anılmaya başlayan yalıda 25 yıl yaşadı. Son yıllarda Boğaz'da birçok yalı tekstilciler tarafından satın alındı. Aslanlı Köşkü'ü Remzi Gür 23 milyon 800 bin liraya, Köseleciler Yalısı'nı Ali Akkanat 5.5 milyon dolara, Beykoz'daki Alemdar Yalısı'nı Yaşar Dalkıran 13 milyon dolara, Tarabya'daki Manas Efendi Yalısı'nı Erdal Aslan Menemenlioğlu 2.3 milyon dolara satın aldı.
Şef Hazer, Beckham'ların eski aşçısı
Restoranın şefi Hazer Amani Ted Ankara Koleji ve ODTÜ sonrasında Cordon Bleu'da okudu ve birincilikle bitirdi. Sonra Güney Afrika'da çeşitli yerlerde çalışırken Cape Wine Academy'de şarap diploması aldı. Ellerman House'ta şef oldu, sonra Molorie Restort, 7,5 yıl sonra da Chilai Rrestaurant için Türkiye'ye döndü. Bugüne kadar David Beckham ve ailesi, Nicholas Cage ve Kate Moss'a özel hizmet veren Amani'nin dışında mekanın müzik direktörlüğünü ise Miami'de ünlü mekânlarda çalmış Doğuş Çabakçor yapıyor.
Tekstilde bin kişi çalışıyor
Yusuf Köksal, Chilai restoranı dışında mağazalarının ve bir benzin istasyonlarının olduğunu vurguluyor. Restoran işine girmeden önce Mutfak Sanatları Akademisi'nde üç ay eğitim aldığını belirten işadamı, Örsan Tekstil olarak İstanbul ve Sinop'ta iki fabrikalarının olduğunu anlatıyor. Bu fabrikalarda da Vakko ve H&M'ye üretim yapıldığını ve bin kişinin çalıştığını belirten Köksal, dört restoranlarının olduğunu belirtiyor. Bütün restoranlarının başına ise tecrübeli isim genel koordinatör olarak Shiva Aslani getirildi.
Farklı konseptler bir arada
Restoranın mimarı Mahmut Anlar projeyi şöyle değerlendirdi: "Konsepti doğru bir şekilde oturttuğumuza inanıyorum. Büyük metrekarelerde müstakil restoranlara çok rastlanan bir durum değil. Aynı zamanda çok değerli bir mülk. Burada her metrekarenin ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekiyordu. Farklı konseptleri bir araya getirdik. Bunu tek bir işletme olması alışılmışın dışında. Enteresan bir merkez oldu."
Sabah/SİNAN ÖZEDİNCİK