01 / 05 / 2024

Tevfik Özlüdemir: Deprem vergileri dönüşüme aktarılsın!

Tevfik Özlüdemir: Deprem vergileri dönüşüme aktarılsın!

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul şžube Başkanı Tevfik Özlüdemir, 1999 Doğu Marmara depremleri sonrasında, getirilen özel vergi halen varlığını koruduğunu ve bunların kentsel dönüşüme aktarılması gerektiğini söyledi



İstanbul 'da kentsel dönüşüm çalışmalarında barınma hakkının esas alınmadığını ve bu alanlarda yaşayan insanların başka bölgelere gönderilmelerinin dayatıldığını kaydeden Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul şžube Başkanı Tevfik Özlüdemir, buralara kentsel rantların odaklandığını dile getirdi.

Kentteki konut stokunun iyileştirilmesini hedef alan projelerde yapılması gerekenlere dikkat çeken Özlüdemir, “Yeni konutlar, mevcut sosyal ve kültürel dokular planlanarak üretilmelidir. Bu projeler rantı değil, toplumcu bir bakış açısıyla insanlarımızın barınma hakkını temel almalıdır. Kente bu gözle bakılmalı ve altyapı planlı bir şekilde oluşturulmalıdır. Halkın karar alma süreçlerine katılımı da olmazsa olmaz ilkeler arasında yer almalıdır ” diye konuştu.

Projelerin gerçekleştirilmeleri için ihtiyaç duyulacak kaynağın adresini de gösteren Özlüdemir, “1999 Doğu Marmara depremleri sonrasında, depreme yönelik çalışmalarda kullanılmak üzere getirilen özel vergi halen varlığını korumakta. Bu kaynağın bile dönüşüm projelerine aktarılmasını toplum yararını gözeten önemli bir adımdır. İnsan yaşamı ve insanca yaşanabilecek alanların kurulması her şeyden daha önemlidir ” dedi.

Kentsel dönüşüm projelerine deprem eksenini yaklaşan Özlüdemir, “Depreme karşı geçen 11 yılda neredeyse somut hiçbir önleyici adım atılmadı. İstanbul'da çok geç olmadan bu ilkeler doğrultusunda rota belirlenmeli. Aksi takdirde yaşadıklarımız kültürel unsurlarının yok edilmesi ve rant odaklı projelerle kalmaz. Kentin önemli bir bölümü de depremin yıkıcı sonuçlarına maruz kalır ” diyerek sözlerini bitirdi.

Dönüşüm Reçetesi:
1-   Yeni konutlar mevcut sosyal ve kültürel dokuların planlanması gözetilerek üretilmeli. Projeler rantı değil, halkı merkeze almalı.
2-  1999 'dan beri tahsil edilen özel deprem vergileri dönüşüm projelerine aktarılmalı.
3-  İstanbul'da çok geç olmadan depreme karşı somut adımlar atılmalı.


Hüseyin Belibağlı/Emlakkulisi.com

Geri Dön