Emlak Terimleri

Teyzeden miras kalır mı?

Bir kimsenin vefatı halinde sahip olduğu mal, mülk ve para gibi maddi varlıkları yasal mirasçılarına intikal ediyor. Peki, teyzeden miras kalır mı? Teyze mirası yeğene nasıl kalır?

Teyzeden miras kalır mı?

Medeni Kanun kapsamında düzenlenen mirasçılık esaslarına göre, bir kimsenin vefatı halinde sahip olduğu mal, mülk ve para gibi maddi varlıkları yasal mirasçılarına intikal ediyor.


Aynı zamanda borçlar, alacaklar ve diğer yasal durumlar da miras yolu ile yasal mirasçılara geçiyor. Mirasçılar, mirasbırakanın ölümü ile mirası bir bütün olarak, kanun gereğince kazanıyor. 


Miras, yasal mirasçılara mirasçılık sırasına göre kalıyor. Mirasçılık sırası, mirasçıların hayatta olup olmadığına göre şekilleniyor. Peki, teyzeden miras kalır mı? Teyze mirası yeğene nasıl kalır?


Bilindiği üzere, mirasbırakanın birinci derece mirasçıları kendi altsoyu ve kan hısımları oluyor. Yeğen, teyzenin mirasına doğrudan mirasçı olmuyor.


Ancak, teyzenin vefatı halinde, eşi varsa ve çocukları yoksa eş; önce mirasta 1/2 hak sahibi oluyor. Ayrıca anne ve babasının hayatta olmaması durumunda; kardeşler arasında kalan 1/2 miras pay ediliyor.


Teyzeden önce ölen kardeşin de olması durumunda ölen kardeşin miras payı kendi çocukları arasında pay ediliyor. Böylece, teyzeden yeğene miras kalmış oluyor.


Mirasçılık belgesi yetkili mahkeme!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com