27 / 04 / 2024

Tezcan Karakuş Candan: Ankara'nın yeni simgelere ihtiyacı yok!

Tezcan Karakuş Candan: Ankara'nın yeni simgelere ihtiyacı yok!

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Ankara'daki mimari yapıların kentin marka değeri açısından önemini değerlendirdi. Candan, ''Ankara için yeni bir simge inşa etmeye gerek yoktur" dedi.



Mimarlar Odası  Ankara  Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Kentin kendisi en güçlü simgedir. Ankara için yeni bir simge inşa etmeye gerek yoktur" dedi.MİMARLAR Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Ankara'daki mimari yapıların kentin marka değeri açısından önemini değerlendirdi. Candan, "Ankara'nın en önemli simgeselliği Cumhuriyetsin başkenti olmasıdır. Kentin kendisi en güçlü simgedir" dedi. 

¦ Dünyada pek çok kent markasını, mimari bir yapı ya da anıt temsil ediyor. Sizce Atakule, bu misyonunu koruyacak mı? 

Atakule Ankara'nın ilk AVM'si olarak kuruldu. 

Kule fikri ile Ankara'yı temsil eden bir simge yapı haline geldi. Son yıllarda arka arkaya yapılan AVM çılgınlığına yenik düşerek yalnızlaştı. 

Sonrasında da mimarının telif hakkı mücadelesi ile gündeme geldi. Şimdi çarşı kısmı yıkılan Atakule, kule kaldığı sürece simgeselliğini devam ettirecektir. Ancak tasarlandığı yıllarda bir bütünlük içerisinde projelendirilen çarşısını kaybettiği için bu simgesellik eksik olarak devam edecektir. 

¦ Başkent'in yeni bir simgeye ihtiyacı var mı? 

Ankara'nın en önemli simgeselliği Cumhuriyet'in başkenti olmasıdır. Kentin kendisi en güçlü simgedir. Bu nedenle Ankara'nın en önemli anıtsal yapıları Cumhuriyet'in erken döneminde inşa edilmiş yapılardır. 

Opera, Gar, iller Bankası binası gibi Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan yapılar ile Çankaya Köşkü'ne kadar giden protokol yolu üzerindeki yapılar Cumhuriyet'in kuruluş hikâyelerinin simgeleridir. Ankara için yeni bir simge inşa etmeye gerek yoktur. Olması gereken, bu yapıları gün ışığına çıkartacak, kentlilerin bu yapıları hissedebilmesi için bir kentlilik kültürünün geliştirilmesidir. 

¦ Saraçoğlu Mahallesi kentin marka değerini artıracak bir bölgeye dönüşür mü? 

Saraçoğlu Mahallesi Cumhuriyetin ilk toplu konut alanı olarak inşa edildi. 

Alanın tamamı, konutların tamamı ve ağaçların tamamının tek tek tescilli olduğu bu paha biçilmez varlığın, dönüşüm projesinden çok yaşam projesine ihtiyacı var. Ankara Ticaret Odası ve Çevre Şehircilik Bakanlığı ile birlikte Saraçoğlu Mahallesi'nin yıkılmadan, korunarak yeniden işlevlendirilerek kamusal bir kullanımla halka kazandırılması doğrultusunda yarışma açılması için ortak bir karar verildi. Bütün hazırlıkları yaptık, jüri üyeleri belirlendi ve web sayfaları hazırlandı. Buranın geleceği katılımcı bir yöntemle belirlenecek. 

¦ Yeni CSO binasını şehrin marka değerine etkisi bakımından değerlendirebilir misiniz? 

Ankara'da her türden kültür ve sanat mekânlarına acilen ihtiyaç vardır. Ancak bu bir kültür politikasıyla anlamlanabilir. Kültür sanat mekânları satılıyor, kapatılıyor. Marka değeri değil, yaşamın bir parçası olarak sanat mekânlarının çoğalması gerekiyor. 

¦ Ya Anıtkabir... 

Anıtkabir Ankara'nın değil Türkiye'nin simge mekanlarındandır, biriciktir. Maneviyatın umudun, hüznün, sevginin, Cumhuriyet'in mekânsallığıdır. 

¦ AKM alanına yönelik nasıl bir çalışma kent markasına katkıda bulunur? 

Atatürk Kültür Merkezi, Cumhuriyet ideolojisiyle yakından ilgilidir. Orada yapılacak her türlü değerlendirme, kültür, sanat, spor başkent Ankara'ya yüklenen misyonlarla bağdaşmak. Başkent'in herhangi bir markaya ihtiyacı yoktur. 


Habertürk Ankara


Geri Dön