Genel

Tezman Holding, Edirne'de 105 milyon TL'lik fabrika yatırımı yapıyor!

Niş alanlarda faaliyet gösteren Tezman Holding, yeni bir sektöre yatırım kararı aldı. Kısa bir süre önce fonksiyonel gıda işine girdiklerini söyleyen Tezman Holding Yönetim Kurulu Üyesi Selim Tezman, "Edirne'de 105 milyon TL bütçeyle fabrika kuruyoruz" diyor.

Selim Tezman tarafından 1948 yılında Venüs Lastik Ayakkabı Fabrikast'yla temelleri atılan Tezman Holding, iş dünyasında daha çok niş alanlarda yaptığı yatırımlarla tanınıyor. 70 yılı geride bırakan holdingin gıdadan organik tutkala kadar değişik alanlarda sanayicilik geçmişi bulunuyor. 93 yaşındaki Selim Tezman'ın onursal başkan olarak görev yürüttüğü Tezman Holding'te icranın başında ise ikinci ve üçüncü kuşak bulunuyor. 2003 yılında ABD'de tamamladığı eğitiminin ardından holdingde yönetim kurulu üyesi olarak işe başlayan Selim Tezman, grubun bugüne dek hep niş işlerde yer aldığını kaydediyor. Gurup sözcüsü olan Selim Tezman, son olarak nutrisötikal yani fonksiyonel gıda alanında yatırım kararı aldıklarını anlatıyor. Ekonomist'ten Sibel Atik, Edirne'de 70 dönümlük alanda fabrika kurmak üzere çalışmalara başladıklarını belirten Selim Tezman ile holdingin yeni yatırım planını konuştu...

Tezman Holding olarak 70 yılı geride bıraktınız. Grubun bugün faal olduğu işlerden söz eder misiniz?
Dedem Selim Tezman'ın 1948 yılında lastik ayakkabı fabrikasıyla başladığı işler, bugün pek çok alanda sürüyor. Tezman Holding, 70 yıllık zamana pek çok ilki sığdırmış bir grup. Kurulduğu günden bu yana Türkiye'de sanayi ürünlerinde birçok ilkleri ürettik. Seri üretim paslanmaz bağlantı elemanları, yapışkan tela ve ıslak mendil hammaddesi, fiber optik kablo izolasyon bantları için non-woven, gıda jelatini gibi birçok niş alana yatırım yaptık. Mesela Avrupa'nın en büyük hayvansal menşeili teknik jelatin üreticisi durumuna gelen Sel Sanayi, 2008 yılında yaptığı yatırımla yüzde 100 sığırdan gıda ve farmasötik jelatin üretmeye başladı. Ürettiğimiz gıda jelatini helal sertifikası alan ilk yerli markadır. Niş işler yapıyoruz biz. O nedenle yeni alanlara girme çalışmalarımızda buna dikkat ederiz. Gireceğimiz alanında çok fazla rekabetçi olmamasını isteriz. Şimdilerde yine böyle bir yatırıma soyunuyoruz.

Hangi alanda yatırım planlıyorsunuz?
Biz hep zorlu dönemde yeni yatırım kararı alan bir grup olduk. 2001'de.teknik tekstil, 2008'de gıda jelatini gibi. Şimdilerde ise nutrisötikal yani fonksiyonel gıda alanında Edirne'de bu alana dönük üretim için yeni bir fabrika kuruyoruz. Hafza'da 70 dönümlük alanda yatırıma başladık.

Ne kadarlık bir yatırım olacak? Tam olarak ne üretilecek?
Nutrasötikal yani fonksiyonel gıdalar alanında bir dizi ürün üretilecek. Türkiye'de henüz üretilmeyen ürünler üreteceğiz. Bu yatırım 105 milyon TL bütçeyle hayata geçiyor.

Fabrika ne zaman devreye girecek?
Hedefimiz gelecek yılın mart ayında üretime geçmek. Zaten sipariş ettiğimiz makinelerimiz gelmek üzere. Önümüzdeki süreçte ise yeni ürün denemeleri ve formüllerine odaklanıp 2019 Mart ayı itibariyle üretime başlamak istiyoruz. Bu  yeni ürünle Avrupa, Amerika ve Ortadoğu'da yerimizi alacağız. Kapasitemiz ilk etapta yetmeyebilir ama bakıp göreceğiz. Sonrasında kapasite yatırımları yapabiliriz. Planladığımız bu yatırımda yüzde 40 oranda öz sermaye ile ilerlemeyi tercih ediyoruz.

Grubun 2018 yılı cirosu ve büyüme hedefinden söz eder misiniz?
Sanayi grubu şirketlerimizin gelirlerdeki payı yüzde 70'lerde. Yani üretici bir grubuz. Sanayicilik dünyanın en zorlu işi. ABD'de bankacılık ve fon yöneticiliği yaptım, fakat sanayicilikte her gün bir problem var. Biz bir anda hızlı büyüyelim, büyük ihalelere girelim anlayışında bir grup değiliz. Bizim için önemli olan hızlı değil, istikrarlı büyümek. Bu yaklaşımımızın doğruluğu böyle zorlu dönemlerde daha iyi anlaşılıyor. Holdingin cirosu 1 milyar TL üzeri. Devreye girecek yeni yatırımla 2019'da döviz bazında yüzde 35 büyüme hedefliyoruz. 15'in üzerinde şirketimiz var ve yeni sanayi yatırımımızla özellikle yurtdışı gelirlerimizi katlamayı istiyoruz.

Bu dönemde birçok grup yurt dışına odaklandı. Sizin ihracatta rotanız nedir? Bu alanda büyüme planınızdan söz eder misiniz?
Hayvansal menşeili tutkal, gıda jelatini ve ilaç sanayinde kullanılan jelatin, fiber optik kabloların izolasyon bantları, sıvı ve hava filtrelerinin filtre bezleri, konfeksiyon sanayinde kullanılan her çeşit tela, temizlik bezleri, otomotiv, medikal, vida ve bağlantı elemanları gibi ara sanayi ürünlerin ihracatımız var. Başta Avrupa olmak üzere Amerika, Ortadoğu ve Asya'nın 45 ülkesine ihracat yapıyoruz. Geçen yıl 50 milyon dolar üzerinde bir ihracatımız söz konusuydu. Yeni tesisle birlikte ihracatımıza 30 milyon dolarlık gelir eklenecek. Dolayısıyla hedefimiz 2019'da ihracatta 80 milyon dolar üstüne çıkmak. Yaptığımız ihracatta katma değerimiz çok yüksek.