28 / 04 / 2024

THBB Başkanı Yavuz Işık: İstanbul'da 90 bin adet tabut bina var!

THBB Başkanı Yavuz Işık: İstanbul'da 90 bin adet tabut bina var!

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Yavuz Işık fahiş fiyata beton satılmadığını söyleyerek kötü niyetlilerin olabileceğini söyledi. Işık,  Ayrıca İstanbul'da 90 bin tane tabut bina olduğunu ve hemen dönüştürülmesi gerektiğine dikkat çekti.



Türkiye'de inşaat malzeme fiyatları son dönemlerde rekor seviyelere ulaştı. Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Yavuz Işık gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

6 Şubat tarihinde Türkiye'de meydana gelen depremde, 25 megapascal olması gereken beton karot değeri o bölgede 7 çıktı. Hazır Beton Birliği Başkanı Işık o binaların depremde yıkılmasa bir süre sonra yıkılacağını söyledi.

THBB Başkanı Yavuz Işık: İstanbul da 90 bin adet tabut bina var!

DEPREM OLMASAYDI O BİNALAR YIKILIRDI

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Yavuz Işık depremin meydana geldiği kentlerde beton numunesinde karot değerlerinin yeni binalarda 25 megapascal, eksi binalarda 7 megapaskal civarında çıktığını ifade ederek "O binalar depremde yıkılmasa bile belli bir süre sonra yıkılacaktı" diye ifade etti. Akşam Gazetesi'nden yer alan detaylara göre, Yavuz Işık İstanbul'da 60 bin tabut bina olduğunu de kaydetti. Işık depreme ve beton fiyatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Bilindiği üzere her depremde beton kalitesi sorgulanıyor. Ülkemizde hazır beton yeterince denetleniyor mu sorusunu yanıtlayan Işık, 2018'de uygulamaya geçilen Elektronik Beton İzleme Sistemi'ni (EBİS) ile beton numuneleri izlenmeye başlandığını belirtti. "1 metreküp beton üretildiğinde Maliye ve bakanlık görür" diye ifade eden Işık, "Beton inşaata gittiğinde de nereden geldiği karekodda görünür. 7-8 günde bir teste tabi tutulur, karot alınır. Karottan iyi sonuç çıkmazsa yapı yıkılır" diye anlattı.

Şu an inşaatlarda birlik üyelerinin standart dışı bir uygulama yapmadığını söyleyen Işık, "Şunu rahatlıkla söyleyebilirim. Dört sene Avrupa'da sektörümüzün başkanlığını yaptım. Hazır beton Avrupa'nın hiçbir yerinde Türkiye'deki kadar denetlenmiyor" dedi.

THBB Başkanı Yavuz Işık: İstanbul da 90 bin adet tabut bina var!

KENTSEL DÖNÜŞÜM KOLAYLAŞACAK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı her sene 300 bin konutu yenileyerek 20 senede riskli 6.7 milyon konutun yenilenmesini hedeflediğini söyleyen Işık, eskiden üçte iki çoğunluk kararı olduğunu söyledi. "Şimdi yüzde 51 ile karar çıkacak, kentsel dönüşüm kolaylaşacak" diye anlatan Işık, "Dönüşüm için bütün paydaşlar aktif rol almalı. Türkiye ciddi deprem tehdidi altında: Binaların kalitesiyle ilgili mutlaka deprem performansının yapılması lazım. Bu işi bakanlık, belediyeler ve bazı kuruluşlar yapıyor. Biz de İstanbul'da bize gelen müracaatları alıp deprem performans analizleri yapmaktayız" dedi.

90 BİN TANE TABUT BİNA VAR

Işık, İstanbul'da 6.5 milyon bağımsız birimden 600 binin yıkılıp yeniden yapılması ya da güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Çünkü acil yıkılması gereken 90 bin tane tabut bina var" diye kaydetti.

BETON FİYATLARI NE DURUMDA?

Enflasyona bağlı olarak birçok emtiada ciddi artış olduğunu ve bu durumun kamuoyunda rahatsızlık olduğunu bildiklerini söyleyen Işık, "Fahiş fiyata beton satılmıyor. Kötü niyetliler olabilir. Ama Avrupa'da metreküpü 120 dolar olan beton bizde 70 dolar civarında. Kâr marjımız yüzde 5 civarında" diye ifade etti.

23 Ekim Pazartesi altın fiyatları ne kadar? Gram, çeyrek ve yarım altın kaç TL? Son dakika altın fiyatları

Memurlara 5 bin TL ikramiye verilecek mi? İşte Cumhuriyet Bayramı ikramiyesinde son durum hemen bakın!

THY Emlak Konut GYO Yenişehir Evleri 1+1, 2+1, 3+1 kura sonuçları açıklandı mı? Dev projeye başvuru yapanlar acil bakın!


Geri Dön