Ticaret Bakanlığı’ndan çok önemli uyarı: E-posta ve SMS yoluyla ‘hayali otel’ pazarlıyorlar!
Ticaret Bakanlığı, bayram öncesi vatandaşları uyardı. Okulların ara tatile girmesiyle birlikte Ramazan Bayramı’nı birleştirip tatile gidecekleri dolandırıcılara karşı uyaran Bakanlık, kopya edilmiş web sitelerinin yanı sıra e-posta ve SMS yoluyla ‘hayali otel’ pazarlandığını bildirdi.Sıkça tercih edilen otel ve turizm tesislerinin internet sitelerinin kopyalandığını bildiren Bakanlık, e-posta ve kısa mesajlar üzerinden cazip teklifler ile vatandaşların mağdur edildiğini belirtti
Ramazan Bayramı tatili için geri sayım başlarken, Ticaret Bakanlığı tatile çıkmayı planlayanları dolandırıcılara karşı uyardı. Sıkça tercih edilen otel ve turizm tesislerinin internet sitelerinin kopyalandığını bildiren Bakanlık, e-posta ve kısa mesajlar üzerinden cazip teklifler ile vatandaşların mağdur edildiğini belirtti.
Sosyal medya, kısa mesaj veya e-posta gibi iletişim kanalları üzerinden gelen tekliflerin mutlaka içeriğinin sorgulanması gerektiğini, tesis fotoğraflarının kurumsal logo ve işaretlerin doğruluğunun araştırılması gerektiğine dikkat çeken Ticaret Bakanlığı, ayrıca seyahat acentalarının ve turizm tesislerinin belgeli olup olmadığının incelenmesini önerdi. Ayrıca, turizm tesislerinin kaç yıldızı olduğu ve diğer detaylı bilgileri öğrenmek için vatandaşların 'www.kulturturizm.gov.tr' ve 'www.tursab.org.tr' adreslerine otel bilgilerini girerek gerekli kontrolleri sağlayabileceği belirtildi.
ETBİS’E KAYITLI MI, DEĞİL Mİ?
Ticaret Bakanlığı vatandaşların özellikle mesafeli sözleşmeler konusunda da dikkatli olması gerektiğine işaret etti. Seyahat acentası ya da turizm tesisinin internet sitelerinde adres, unvan ve iletişim bilgileri mutlaka yer alıyor ancak Bakanlık internet sitesinin Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi olan ETBİS’e kayıtlı olup olmadığının da mutlaka kontrol edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Sosyal medya üzerinden yapılan satışlar yerine, seyahat acentalarının kendi internet siteleri üzerinden ödeme yapılmasını öneren Bakanlık, reklam ve tanıtımı ile karşılaşılan paket tur ya da konaklama faaliyetinin aldatıcı ve yanıltıcı olarak değerlendirildiği, bu konuda Reklam Kurulu Başkanlığı'na başvurulması gerektiğini kaydetti.
TÜKETİCİ HAKEM HEYETİNE BAŞVURU
Bakanlık, herhangi bir mağduriyetin yaşanması durumunda ise tüketici hakemleri veya tüketici mahkemelerine başvurulması gerektiğine işaret etti. Kayıpların tazmin edilmesi amacıyla 2023 yılı için 66 bin liranın altındaki tüketici uyuşmazlıklarında, tüketicİler, ikamet ettiği ilçe tüketici hakem heyetine veya il tüketici hakem heyetinden birine başvurmak zorunda. 66 bin lira ve üzerindeki başvuruların ise tüketici mahkemelerinin görev alanına girdiğini belirten Ticaret Bakanlığı, ancak 6502 sayılı Kanun uyarınca tüketici mahkemelerinde dava açılmadan önce ara bulucuya başvurulması gerektiğini bildirdi.
EN DÜŞÜK FİYAT OLMALI
Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, reklam verenlerin bir mal veya hizmette indirim yapıldığını yansıtan reklamlarda; mutlaka o ürün veya hizmetin indirimden önceki fiyatı, indirimin başlangıç ve bitiş tarihi, eğer indirimdeki ürünler sınırlı ise bunun da açık bir şekilde belirtmesi gerekiyor.
SÖZLEŞME FESİH HAKKI
Bakanlık, paket turların iptali durumunda da tüketicilerin haklara sahip olduğuna açıklık getirdi. Buna göre, vatandaşların çeşitli nedenlerle erken rezervasyona katılamaması halinde sözleşmeyi feshetme hakkı bulunuyor. Tüketiciler, turun başlamasından en az 30 gün önce yazılı olarak bildirmek şartıyla paket tur bedelini, vergi gibi yasal yükümlülükler hariç iade alma hakkına sahip bulunuyor. 30 günden daha az bir süre kalmış ise tüketicinin daha önceden öngöremediği bir durum veya sebebin çıkması halinde yine sözleşmeyi fesih ve parasını iade alma hakkının bulunduğu kaydedildi.