Ticari

Ticari gayrimenkulde kira sınırı kaldırılacak mı? 

Özak Global Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, kira artışına getirilen yüzde 25 sınırını konutlar için desteklediğine dikkat çekti. Fakat Akbalık, ticari gayrimenkulde de sınırlama olmaması gerektiğini dile getirdi. İşte ayrıntılar...  

Özak Global Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, bir grup gazeteciyle sohbet toplantısı gerçekleştirdi ve faaliyet gösterdikleri alanlardaki gelişmeleri değerlendirdi. 

 

Kira artışına getirilen yüzde 25 sınırının, ticari gayrimenkullerden kalkması gerektiğinin altını çizen Ahmet Akbalık, mortgage için de belirli kriterlerle faizin düştüğü yeni bir model tavsiyesinde bulundu. 

İşte Özak Global Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık'ın o açıklamaları...

Milliyet'ten Ebru Sungur'un haberine göre; Özak Global Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, "Konutlar barınma ihtiyacına cevap verdiği için kira artışının sınırlanması doğal. Ancak ticari işletmelerin kirası arz taleple belirlenmeli, ticari tarafta bu tarz yaptırımlar serbest piyasanın dinamikleriyle uyuşmuyor" açıklamasında bulunarak, perakendecilerin kira sınırlamasını suistimal ettiğine vurgu yaptı. 

Bugün depo kirasına AVM olduğunu dile getiren Ahmet Akbalık, bu durumun başta yabancı yatırımcılar olmak üzere GYO yatırımcılarını kaçırdığını ifade etti. 

 

Akbalık, konut satışlarında krediye ulaşımda yaşanan sorunlar ve uygulanan TÜFE rakamları sebebiyle konut üreticilerinin farklı finansman modelleri ile satış yaptığına dikkat çekti. 

"Konutta arz talep dengesi bozuldu. Maliyet tamamen gayrimenkulcülerin üzerine kaldı. Üretici 10 birime satacağı konutu oluşturduğu finansman modeliyle satmak zorunda kalıyor" diye konuşan Akbalık, vadeli satış sebebiyle oluşan paranın maliyetinin de eklenerek 14 birime satıldığını ve değeri 10 birim olan konutun, tapuya 14 birim olarak yazıldığını belirtti. Akbalık, bunun enflasyon rakamlarına yansıdığını söyledi. 

Konuyla ilgili olarak "Ticari gayrimenkullerde yabancı yatırımcılar da uzaklaşıyor. Konutta finansman modeli sağlıklı işlese üretici konutu 10’a satar, tapuya 10 yazılır ve alıcı bankaya 14 öder ve paranın maliyeti enflasyon hanesine yazılmaz" değerlendirmesinde bulunan Akbalık, mortgage faizlerine ilişkin de konuştu. 

Belirli kriterleri karşılayan projeler için mortgage faizlerinin düşürülebileceğini belirten Akbalık, "Belli bölgelerde kredi faiz oranı düşürülebilir. Sürdürülebilirlik teknolojileri kullanıldığında bu oran daha cazip hale getirilebilir" dedi ve arazi arzı konusunda devletin sağlayacağı gerekli sübvansiyonlarla belirli bölgelerde doğru kümelenme modelinin uygulanabileceğini aktardı. Akbalık, bu modelin kentsel dönüşümde de kullanılabileceğini dile getirdi. 

ÖZAK GYO'DAN BODRUM AKYARLAR'A 5 YILDIZLI OTEL 

Akbalık, "Deniz, kum, güneş yeterli değil, bir konsept oluşturmak, katma değer yaratmak lazım. Bunu Ela Excellence’ta yaptık" ifadelerini kullandı ve şimdi farklı bir projeye başlayacaklarını vurguladı. Akbalık, yatırım planlarının hazır olduğuna, 2023 yılında Bodrum Akyarlar’da Ela markasıyla 5 yıldızlı otelin inşaatına başlayacaklarına dikkat çekti. 

Çin'de gayrimenkul şirketlerine en az 220 milyar yuan kredi verilecek!

İmar barışında şok gelişme! İmar affı bekleyenler hemen bakın! İmar affı çıkacak mı? 

Kandilli'den Marmara için şok açıklama! Beklenen büyük İstanbul depremi...