Genel

Ticari imarlı arsalar daha iyi prim yapıyor!

Son dönemlerde en çok tartışılan konulardan bir tanesi de İstanbul'daki arsa problemi oluyor. Uzmanlar, ticari amaçlı arsa yatırımlarının avantajlı olduğunu söylerken, şehirleşme ve yaşamın başlaması daha da değer katıyor

Yeni konut projeleri ve hedef alanları içerisinde en doğru yatırım ticari imarlı alanlardır. Konut imarlı arsalara nazaran daha iyi prim yaparlar. Bir çok yeni yerleşim alanları oluştu. Hedef, bu bölgelerde ticari imarlı arsalara yatırım yapıp gelecekte iyi bir market, alışveriş merkezi, küçük sanayi sitesi olarak kullanılacak potansiyel yatırım sahibi olmaktır. Ticari imarlı arsalar yeni yerleşimlerde 3-5 sene zarfında iyi prim yapıyor' şeklinde belirtiyorlar. Arsa, konut veya işyeri gibi gayrimenkullere benzemez diyen Turyap Yönetim Kurulu Üyesi Başak Soner, 'Arsa uzmanlık ister. İmar durumu, yola terkleri, İSKİ, çevre Bakanlığı, Kültür ve Tabiat, Varlıklarını Koruma Kurulu, TEK ve daha birçok kurum tarafından incelenmesi gereken rapor ve erhleri ile pazarlamasında gerçek bir profesyonellik gerektirir. Ehil olmayan, kulaktan dolma bilgilerle arsa pazarlayamaz. Mutlaka, harita mühendisi, şehir plancı veya bir mimara gösterilmeden, hatta yerini bu ehil kişiler tarafından sınırları ile görmeden yatırım yapılmamalıdır' şeklin ifade ediyor.

İstanbul'da en fazla talep Avcılar, İkitelli, Bahçeşehir, Esenkent oluyor. Yıllardır uzaklığı sebebi ile boş kalan Beylikdüzü, Mimaroba, Sinanoba'daki evler dolarken, doluluk ve konut iste bu bölgelerdeki yeni inşaatlarla karşılanıyor. Anadolu yakasını ise Maltepe, Kartal, Pendik sahil kesimi Kurtköy, Ataşehir, Ümraniye, Samandra, çekmeköy git yerler en fazla ilgi gören bölgel arasında yer alıyor. Yine yılları boş bekleyen Kurtköy'ün doluluk oranlarının yükseldiğini belirli bölgedeki emlak ofisleri taşınma noktasına geldiğini belirtiyor. Bölgedeki havaalanı ve Formula 1 bu bölgeye olan ilginin en büyük sebebi oluyor.

Levent Maslak en değerlisi

Fiyat olarak en değerli bölgeler elbette Levent-Maslak hattı oluyor. Yerli firmalar daha çok şehir içinde kalan bölgelerde veya yeni şehir merkezleri olmaya başlayan yerlerde yatırım yapmak istiyorlar diyen uzmanlar, 'Daha çok rezidans ve lüks konutlar tercih ediliyor. Hem prestij hem de iyi satış ve kar marjları şehir merkezini çekici kılıyor.

Arsa alırken dikkat edilecek noktalar

- Tapu bilgileri (cinsi, arsa arazi, hisseli mi tam mı olduğu)

- Kadastro çap bilgileri (sınırlarını gösteren şekli incelenmeli, yapılacak bina için şekil önemlidir)

- Halihazır haritasına bakılmalı (arsanın meyli, kot farkları belirlenmeli)

- İmar durumuna bakılmalı (konut, ticaret, sanayi, yeşil alan, park, okul, hastane vb. imarı olup olmadığı)

- İmar yapılanma koşullarına bakılmalı (taban alan katsayısı, kat alan katsayısı, yüksekliği, yola terkleri vs. Toplam inşaat alam verimlilik için şarttır)

- İSKİ, TEK, Karayolları vb. kamulaştırma ve koruma bantlarına bakılmalı.

- İstenilen tip (konut, ticaret, sanayi, depolama amaçlı) arsa seçimi.

- şžehrin gelişme yönü.

- Yol bağlantıları
Hürriyet