Ekonomi

Ticari kredi alacaklar dikkat! Teminat miktarı yükseldi! Resmen açıklandı!

Ticari kredilerde zorunlu karşılık oranı yüzde 20'ye çıkartıldı. bugünkü Resmi Gazete'de "Yabancı Para Yükümlülükler İçin Türk Lirası Cinsinden Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğ" de yayımlandı ve detaylar belli oldu...

TCMB, resmi sitesinde yabancı para yükümlülükler için Türk Lirası cinsinden menkul kıymet tesisi ve zorunlu karşılıklara ilişkin bir duyuru yaptı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCBM), Türk Lirası cinsinden ticari nitelikteki nakdi kredilere yüzde 10 seviyesinde uygulanan zorunlu karşılık oranının yüzde 20’ye çıkarıldığını duyurdu. 

İşte ticari kredilerin teminat miktarıyla ilgili yapılan o açıklamanın tün detayları...

TCMB tarafından yapılan açıklamada, geçtiğimiz ayki Para Politikası Kurulu metninde değerlendirme süreçlerinde sona gelinen teminat ve likidite adımlarının uygulamaya alınacağının kamuoyuna duyurulduğuna dikkat çekildi 

Konuyla ilgili yapılan açıklamada, "24 Haziran’da devreye alınacak olan teminat havuzunda Türk lirası sabit kıymetlerin ağırlığını arttıran uygulamayı tamamlayıcı nitelikte bir uygulama olarak bankalar, yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonlarına karşılık ilave olarak Türk lirası cinsinden uzun vadeli sabit faizli menkul kıymet tesis edeceklerdir. Bu uygulama ile liralaşma stratejisi kapsamında para politikasının etkinliğinin arttırılması amaçlanmaktadır. İlk tesis 29 Temmuz tarihinde gerçekleşecektir. Finansal istikrarın desteklenmesi amacıyla 23 Nisan 2022 tarihli basın duyurusuyla paylaşılan Türk lirası cinsinden ticari nitelikteki nakdi kredilere yüzde 10 düzeyinde uygulanan zorunlu karşılık oranı yüzde 20’ye yükseltilmiş olup, tesisi 8 Temmuz'da gerçekleşecektir." ifadelerine yer verildi. 

RESMİ GAZETE'DE TEBLİĞ YAYIMLANDI 

Diğer taraftan bugünkü Resmi Gazete'de "Yabancı Para Yükümlülükler İçin Türk Lirası Cinsinden Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğ" de yayımlandı ve tebliğde menkul kıymet tesisine tabi yükümlülük tutarının hesaplanması, menkul kıymet tesis oranı, süresi, yaptırım uygulanması ve istisnai durumlar gibi ayrıntılar açıklandı. 

Buna göre, hesaplanan yükümlülük tutarı için menkul kıymet tesis oranı yüzde 3 şeklinde düzenlendi. Ayrıca Merkez Bankasınca belirlenen usul ve esaslara göre bankalarca hesaplanacak gerçek ve tüzel kişi yabancı para mevduat/katılım fonundan vadeli Türk lirası mevduat/katılma hesabına dönüşüm oranına göre ek olarak menkul kıymet tesis edilecek. Bu menkul kıymetin oranı ayrı ayrı olacak şekilde yüzde 5'in altında kalan bankalar için 7 puan, yüzde 5-10 arasında olan bankalar için 2 puan şeklinde belirlenecek. 

Bankalarca; menkul kıymetlerin süresinde tesis edilmemesi veya eksik tesis edilmesi, gerçekleştirilecek incelemeler neticesinde eksik hesaplandığının belirlenmesi durumunda eksik tesis edilen menkul kıymetlerin 3 katı miktarında ABD doları cinsinden mevduat, Merkez Bankası nezdinde açılan bloke hesaplarda menkul kıymetlerin eksik tesis edildiği süreler göz önünde bulundurularak, faizsiz şekilde tutulacak.

Faizsiz mevduat tutulmaması durumunda eksik tesis edilen tutarlara tesis süresi dikkate alınarak cezai faiz uygulaması yapılacak. Cezai faiz oranı, tesis döneminin ilk günü Merkez Bankası tarafından duyurulan en yüksek gecelik borç verme faiz oranının 1,50 katsayısıyla çarpımı sonucunda ortaya çıkan oran olacak. Tebliğ 24 Haziran 2022'de yürürlüğe alınacak. 

İhtiyaç kredi vadesi değişti! BDDK tüketici kredileri ne kadar oldu? İşte BDDK'nın kredi açıklaması!

Kredi kartı kullanan milyonlara şok! Asgari ödeme tutarı yüzde 40'a yükseldi! 

İslam Memiş altın ve dolar için bugünü işaret etti! Perde arkasındaki sır....