Ekonomi

Ticari kredi büyümesi durma noktasına geldi!

Yeni ekonomi yönetiminin parasal sıkılaştırma süreci ticari kredilerde faizleri yukarı çekerken, ticari kredilerde ise büyümenin durma noktasına geldiği görüldü. Alınan kararlar sonrasında ticari kredi faizleri hızla yükselmeye devam ederken, büyüme hızında yaşanan ivme kaybı da dikkat çekici boyutlara geldi

Seçim öncesi ekonominin taşları yerinden oynarken, göreve gelen yeni yönetim ise yeniden istikrar için çeşitli önlemler almaya başladı. Alınan kararlar sonrasında ticari kredi faizleri hızla yükselmeye devam ederken, büyüme hızında yaşanan ivme kaybı da dikkat çekici boyutlara geldi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) açıkladığı veriler üzerinden yapılan hesaplamaya göre, 7 Temmuz haftası itibariyle ticari kredilerde 13 haftalık, yıllıklandırılmış ve kur etkisinden arındırılmış büyüme yüzde 8,1 olarak kayıtlara geçti. Parasal genişleme döneminde ticari kredilerde büyüme hızı yüzde 56,1'lere kadar çıkmıştı. Seçimden önceki dönemde ise büyüme yüzde 45,1 olarak tespit edilmişti.

 

TİCARİ KREDİ FAİZLERİNDE HIZLI ARTIŞ

Bloomberght’de yer alan habere göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre değerlendirmenin yapıldığı 7 Temmuz haftasında ticari kredilerde ortalama faizler yüzde 24,5 seviyesinde seyretti. Bu yılın Şubat ayında ise ortalama ticari kredi faizleri yüzde 13,2 seviyelerine kadar inmişti. Böylece seçim sonrası uygulanan ekonomik kararlarla birlikte sadece ticari kredi faizlerinde yüzde yüze yakın bir artış yaşanmış oldu.

Benzer ivme tüketici kredilerinde de görüldü. Tüketici kredilerinde ortalama faizler aynı dönemde yüzde 48'lik orana kadar çıktı. Hem ticari kredilerde hem de tüketici kredilerinde faiz yükselişi izlenirken, TL mevduat faizlerindeki düşüş ivmesinin de devam ettiği tespiti yapıldı. Merkez Bankası verilerine göre 1-3 ay vadeli mevduatlarda ortalama faiz yüzde 37,8'e kadar geriledi.


 

ÖZEL SEKTÖRÜN BORCU AZALDI!

Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu ise Mayıs ayı itibarıyla, 2022 yıl sonuna göre oranlandığında 2,5 milyar dolar azalarak 155,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Uzun vadeli kredi borcu ise 2022 yıl sonuna göre 3,3 milyar dolar azalarak 146,4 milyar dolara gerilerken, ticari krediler hariç kısa vadeli kredi borcu ise 849 milyon dolar artarak 9 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. 1 yıl içinde yapılacak olan anapara geri ödemeleri toplam 40,9 milyar dolar tutarında olacak.