Genel

TİGEM tesis yatırımları yapacak!

TİGEM, önümüzdeki yıllarda hayvancılık, sulama, mekanizasyonun yenilenmesi, zirai yapılar ve tesis yapımı olmak üzere 4 ana başlıkta planladığı yatırımları hayata geçirecek...

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) önümüzdeki yıllarda hayvancılık, sulama, mekanizasyonun yenilenmesi, tarımsal yapılar ve tesis yapımı olmak üzere 4 ana başlıkta planladığı yatırımları hayata geçirecek. Edinilen bilgiye göre TİGEM, hastalıklardan ari ve üstün vasıflı damızlık sığır taleplerinin ithalata bağlı kalmadan büyük oranda yurt içinden karşılanması amacıyla damızlık sığır yetiştiriciliği kapsamında 2009-2014 döneminde 7 işletmede 15 bin 200 ana başlık komple sığırcılık tesisleri yaptırdı, mevcut tesislerin modernizasyonunu gerçekleştirdi. Söz konusu dönemde kurum 4 işletmede biyogaz tesisini kurdu, 30 ton/saat kapasiteli yem üretim tesisini tamamlayarak hizmete açtı.


2017'DE 119 BİN ANA BAŞ DAMIZLIK KOYUN 

TİGEM 2015-2017 yıllarında planlanan yatırım programı kapsamında, mevcut tesislerin modernizasyonu, bin ana başlık komple damızlık sığır tesisi yapılmasını planlıyor. Türkiye koyun yetiştiricilerinin artan yüksek verimli ve üstün vasıflı damızlık taleplerinin büyük ölçüde karşılanabilmesi için TİGEM, 2010'da 46 bin ana baş hayvan varlığı ile sürdürdüğü damızlık koyun yetiştiriciliği kapasitesini 2017'de 119 bin ana başa çıkarmayı hedefliyor.


DAMIZLIK TESİSLERİ YENİLENİYOR

Bu kapsamda, işletme, 2009-2014 döneminde yaptığı yatırımlarla 7 işletmede 34 bin ana başlık ilave damızlık koyun tesisini hayata geçirdi, mevcut barınakların modernizasyonu sağlandı. Ceylanpınar İşletmesinde bin ana başlık damızlık keçi tesisi yapıldı ve 2014 yılından itibaren Halep ırkı keçi yetiştiriciliğine başladı. Ceylanpınar İşletmesinde toplam 25 bin baş koyunun sağılması için 8 ayrı noktada otomatik sağım merkezi kuruldu. 2015-2017 yıllarında planlanan yatırım programı kapsamında, 9 işletmede 45 bin başlık komple damızlık koyun tesisi yapılması, mevcut barınakların modernizasyonu, koyun yetiştiriciliği yapılan işletmelerde otlatma tesisi kurulması planlanıyor.


Sertifikalı tohumlar artacak


TİGEM’in birinci öncelikli faaliyet konusu olan sertifikalı hububat ve yem bitkileri tohumluklarının üretimi ve dağıtımındaki etkinliğin artırılarak sürdürülmesi hedefleniyor. TİGEM, 2015-2017 yıllarında planlanan yatırım programı kapsamında 1 tohum hazırlama tesisi, 2 tohum hazırlama tesisinin otomasyonu, 3 renk ayırıcı sistem, 76 bin tonluk mahsul muhafaza silosu, 50 ton/saat kapasiteli mısır kurutma tesisi kurmayı planlıyor.


Safkan Arap atı yetiştiriliyor


TİGEM, safkan Arap atı yetiştiriciliği yatırımlarına da devam ediyor. Çiftlikat-ı Hümayun adı altında, Osmanlı’nın ilk kuruluş yıllarından bu yana devam eden ve günümüzde TİGEM’e bağlı 3 işletmede sürdürülen safkan Arap atı yetiştiriciliğinin geliştirilmesi amacıyla 2013 yılında Anadolu ve Karacabey işletmelerinde 175 başlık at tavlası yapıldı, 2014’te de Karacabey ve Sultansuyu İşletmelerinde safkan Arap atı tanıtım ve hipoterapi merkezleri kuruldu.


Hedef 1 milyon dekar arazi


TİGEM, Şanlıurfa Ceylanpınar ve Amasya Gökhöyük İşletmelerinde DSİ sulama kanallarından, yeraltı su potansiyeli olan işletmelerde ise kuyulardan sağlanacak sulama suyu ile 2017'ye kadar  130 bin 831 dekar arazinin sulamaya açılması planlandı. Böylece, TİGEM'e ait sulu tarım arazisi 1 milyon 21 bin dekara çıkarılacak.


Yenişafak