Kent Haberleri

TİGEM'in 18 çiftliği özel sektöre kiralandı!

TİGEM Çiftliklerinin 18 tanesi özel sektöre 30 yıllığına kiralandı. Çiftlikler özel sektöre geçince dönüştü. Modern meyve bahçeleri kuruldu.

TİGEM Çiftliklerinin 18 tanesi özel sektöre 30 yıllığına kiralandı. Çiftlikler özel sektöre geçince dönüştü. Modern meyve bahçeleri kuruldu. Yeni, geleceğin tarım ve hayvancılığı İçin Öncü yatırımlar arttı... 


TİGEM'lN (Tarım işletmeleri Genel Müdürlüğü) geçmişi Osmanlı dönemine dayanır. İlk başlangıç noktası da haralardır. Ordunun ve sarayın iaşe ihtiyacını karşılamak ve at yetiştirmek üzere kurulan kurumun Osmanlı'nın güçlü olduğu dönemlerde arazi büyüklüğünün 4 milyon dekarı bulduğu söylenir. İmparatorluğun son dönemlerinde ise bu araziler 450 bin hektara kadar gerilemiş. 


Cumhuriyet döneminde ise bu devlet çiftliklerine zirai kimlik eklendi. 1937 yılında ordunun ihtiyacını karşılamak için Zirai Kombineler kuruldu. Yurdun değişik yerlerinde Hazine arazileri belirlenerek çiftlik haline dönüştürüldü. Bu kombineler bir taraftan ordunun ihtiyaçlarını karşılarken bir taraftan da modern tarım tekniklerinin uygulanması, tarım sanayinin geliştirilmesi ve bu konularda çiftçilere önderlik ve öğreticilik yapma görevi verildi. 1984 yılında TİGEM adını alan bu çiftlikler Türkiye'de tarım ve hayvancılığın kalkınmasında önemli bir rol üstlendi. Şu anda da sertifikalı tohumluk ve damızlık konusunda önemli işler yapıyorlar. 


Para