Kira

TİHEK, bekara ev yok ilanına 90 bin TL ceza kesti!

Kira anlaşmazlıklarında Yargıtay'a yapılan başvurular rekor kırarken Türkiye İnsan Hakları Eşitlik Kurumu (TİHEK) kirayla ilgili son derece çarpıcı yeni bir karara imza attı.Son olarak "Bekâra ev yok’ diyen ev sahibi ve emlakçıya 10’ar bin TL idari para cezası kesildi

Türkiye'de yükselen kira fiyatları ev bulmayı zorlaştırırken ev sahiplerinin kiracı seçimleri de gündemde yankı uyandırmaya devam ediyor.

Son olarak "Bekâra ev yok’ diyen ev sahibi ve emlakçıya 10’ar bin TL idari para cezası kesildi.

 

Söz konusu ilana ceza kesen TİHEK, bu kez de ilanı yayınlayan ünlü bir internet sitesinin ‘Medeni hal temelinde ayrımcılık yasağını ihlal ettiğine’ karar verdi. İşte konuya ilişkin detaylar...

Hürriyet'ten Oya Armutçu'nun haberine göre, TİHEK, ‘Bekâra ev yok’ diyen ev sahibinin yanı sıra, bu talimatı uygulayan sıfatıyla Emlakçı ve ilanı paylaşan internet sitesini de ayrımcılıktan suçlu bularak, ceza verdi.

 

İNTERNET SİTESİ DE SORUMLU BULUNDU!

Ev sahibi E.G’ye 5 bin 958 lira, bu ilanı yayınlayan internet sitesine ise üst sınırdan 89 bin 571 lira idari para cezası verildi. 

Yeni ihlal kararı ışığında “Öğrenciye, bekâra, emlakçıya ev yok” ve benzeri tarzda ayrımcılık içeren ilanları paylaşan internet sitesi ya da medya kuruluşlarına TİHEK, şikâyet üzerine 90 bin TL’ye varan idari para cezaları verebilecek. 

TİHEK Başkanı Prof Dr Muharrem Kılıç, depremin ardından kiralar konusunda ayrımcılık iddiasıyla çok sayıda başvuru geldiğini ifade etti. Prof. Dr. Kılıç, ayrımcılık yapan ev sahibi gibi bu talimatı uygulayan emlakçıdan sonra ilanı paylaşan internet sitesi ile ilgili ilk kez ayrımcılıktan ihlal kararı verdiklerini belirtti. 

Kılıç yeni kararlarıyla ilgili ilanı yayınlayan internet sitesinin de sorumlu olduğunu kayda geçirdiklerini açıklayarak "Çünkü kanuna göre sadeceayrımcılık talimatını veren değil bu talimatı uygulayanlar da suçlu" şeklinde konuştu.

 

ŞİKAYET SONRASI SÜREÇ BAŞLADI!

İzmir’de D.Ö’ye istediği daire bekâr olduğu için ev sahibi E.G. tarafından kiralanmadı. Ev sahibine ayrımcılık uyarısı yapılsa da ‘Şikâyetçi olun düzeltmiyorum’ şeklinde yanıt aldı. 

Bunun üzerine D.Ö., ‘Medeni hal temelinde ayrımcılık’ olduğu iddiasıyla hem Ev Sahibi E.G hem de ilanı paylaşan internet sitesini TİHEK’e şikâyete bulundu.

TİHEK, D.Ö.’yü haklı buldu. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile Anayasa Mahkemesi’nin ayrımcılık yasağına yönelik kararına dayandırılan 2 Mart 2023 tarihli TİHEK kararında özetle şu ifadelere yer verildi:

“Mevzuata aykırı içerikleri kaldırma ve silme hakkına sahip olduğunu ifade eden şirketin, bu ilanlardaki ayrımcılık yasağını ihlal eden ifadeleri de tespit edip düzeltilmesini veya kaldırılmasını sağlayabilecekken, gerekli tedbirleri almadığı, böylece ayrımcılık yasağının ihlal edilmesine yol açtığı değerlendirilmiştir. TİHEK Kanunu’na göre bir kişinin hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden karşılaştırılabilir durumdakilere kıyasla eşit bir şekilde yararlanmasını medeni hali nedeniyle engelleyen veya zorlaştıran her türlü muamele medeni hal temelinde ayrımcılık oluşturmaktadır.”

TOKİ Kayseri 2023 projesinde son dakika! O ilçeye tam 194 yeni konut inşa edilecek!

Depremzedelerin barınma ve su ihtiyaçları çözülemedi mi? TMMOB'dan son dakika raporu geldi!