10 / 05 / 2024

TİKA, Kırgızistan'da Ahıska Türklerine ait 20 evi tamir etti!

TİKA, Kırgızistan'da Ahıska Türklerine ait 20 evi tamir etti!

TİKA, Kırgızistan´ın başkenti Bişkek'te, Ahıska Türklerine ait 20 evi geniş kapsamlı tamir etti



Kırgızistan´da 7 nisanda iktidarın devrilmesinin ardından Mayevka köyünün civarında Ahıska Türklerine ait arazileri 10 gün işgal altında tutan ve 19 Nisan günü Türklerin evlerine saldıran toprak işgalcileri, 5 evi ateşe vermiş ve 11 evi yağmalamış, bu olaylarda bir Ahıska Türkü yaşamını yitirmişti.

Olayların ardından Mayevka köyünü ziyaret eden Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Nejat Akçal ile Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) 'nın Bişkek Koordinatörü Dr. Tayfun Atmaca, Türkiye'nin Ahıska Türklerinin evlerini yeniden inşa edeceğini belirtmişti. Bişkek;teki bir Türk inşaat firmasına evleri yaptıran TİKA, 20 evi sahiplerine düzenlenen törenle teslim etti.

Türk Büyükelçisi Nejat Akçal, törende yaptığı konuşmada, "olayların hemen ardından köye geldiğimde sizlerin üzüntülü yüzlerinizi görmüştüm. Olayların ardından dört ay geçti. TİKA tarafından hasar gören evler onarıldı. Türkiye esasen bu bölgede bunun için vardır. Sizlerin güler yüzünüzü görmek için buradayız. Bu beni çok mutlu ediyor" dedi.

Olayların ardından yaraların acilen sarılması için büyük çaba gösterildiğini belirten TİKA Bişkek Koordinatörü Atmaca da, "Dünyanın neresinde bir Ahıska Türkü var ise, Türkiye Cumhuriyeti onun yanındadır" dedi.

Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Balcı ise, kendisinin Ardahanlı olduğunu anımsatarak, Ahıskalılarla hemşehri ve kardeş olduğunu belirtti.

Ahıskalıların çok çile çektiğini bildiğini belirten Balcı, Türkiye olarak, Kırgızistan;da olduğu gibi bütün Türk dünyasında barış ve beraberlik, sevgi ve kardeşlik, dostluk ve dayanışma duygularının gelişmesini ve aynı hedefe birlikte gitmeyi arzuladıklarını vurguladı.

Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Murafaddin Sakimov, Türkiye hükümetine, Ahıska Türklerinin evlerini yeniden onardığı, manevi ve maddi desteğini esirgemediği için teşekkür etti. Türkiye;nin Ahıska Türklerinin yanında olduğunu, yakın hissettiklerini belirten Sakimov, yakılan ve yıkılan evlerini onararak kendilerine teslim eden TİKA´ya minnettar olduklarını, bir daha o günlerin yaşanmaması temennisinde bulundu.

Yeni evine kavuşan Binali Dursunov ise "Biz çok memnunuz. Halkımız zorluk görmedi. Bir buçuk ayda evlerimiz yeniden imar edildi. Biz bunu kısa sürede yapamazdık. Türkiye bize sahip çıktı. Evlerimizi yaptı. Allah sizden razı olsun. Komşularımız şaşırdı. Bir evin inşaatında 30-40 kişi çalıştı" diye konuştu. Konuşmaların ardından Ahıska Türkleri Derneği tarafından Türkiye yetkilerine birer hediye verdi. Büyükelçi Akçal ile katılımcılar da yeni evleri
gezdi.
AA


Geri Dön