TİM Başkanı Mustafa Gültepe ihracatta rekor sözü verdi!
Küresel talebin Türkiye’nin ihracatında belirleyici rol oynadığını belirten Gültepe, "Ekonometrik modelleme yöntemlerinden faydalanarak bir ihracat tahmini hazırladık. İhracatta bu yıl 265 milyar dolarla yeni bir rekora imza atacağız” dedi.TİM Başkanı Mustafa Gültepe, her yıl hazırladıkları ihracat raporunda güvenilir verileri bilgiye dönüştürdüklerini ve analizlerle desteklediklerini belirterek, “Bu raporu, ihracatçılar için kapsamlı bir el kitabı olarak görüyoruz” dedi
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden (TİM) tarafından "İhracat 2023 Raporu" başlığı ile hazırlanan çalışmada, Türkiye’nin 2023 yılı ihracatı 264,7 milyar dolar olarak belirlendi.
TİM Başkanı Mustafa Gültepe, her yıl hazırladıkları ihracat raporunda güvenilir verileri bilgiye dönüştürdüklerini ve analizlerle desteklediklerini belirterek, “Bu raporu, ihracatçılar için kapsamlı bir el kitabı olarak görüyoruz” dedi.
EKONOMETRİK MODELLEME YAPIYORUZ
Global büyümede yavaşlamanın ihracata olası yansımalarına odaklandıklarını ifade eden Gültepe, “Bunun nedeni Türkiye’nin ihracatının global ekonomilerdeki büyümeyle doğrudan ilişkili olması. Küresel talep, ihracatta belirleyici rol oynuyor. Ekonometrik modelleme yöntemlerinden faydalanarak bir ihracat tahmini yaptık. Küresel gelir düzeyindeki ivme kaybının, ihracatın hızını yavaşlattığını gördük. Ekonometrik verilere göre bu yıl ihracatımız yüzde 4,13 artarak 264,7 milyar dolara yükselecek. Bu sonuca odaklandık. Cumhuriyetimizin 100’üncü kuruluş yıl dönümünde yaklaşık 265 milyar dolarla yeni bir rekora imza koyacağız. Şubat ayında yaşanan depremlerin de 2,6 milyar dolarlık bir ihracat kaybına neden olduğunu düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
KÜRESEL İHRACAT PAYI YÜZDE 1,02
TİM’in "İhracat 2023 Raporu"nda yer alan tespitler şöyle: "2022’de 254,2 milyar dolarlık mal ihracatı yapılırken, 90,3 milyar dolarlık da hizmet ihracatı gerçekleştirildi. Türkiye’nin küresel ihracattan aldığı pay ise yüzde 1,02’ye çıktı. Türkiye’nin ihracatı son 3 yılda küresel ihracattan daha hızlı şekilde büyüdü ve alınan pay yükseldi. 2022’de kimyevi maddeler 33,5 milyar dolarla ihracatta öne çıktı. Otomotiv 31 milyar dolarla ikinci, konfeksiyon 21,2 milyar dolarla üçüncülüğü aldı. Türkiye ekonomisi 2022’yi yüzde 5,6’lık bir büyümeyle geride bıraktı. İhracatın büyümeye katkısı 2,2 oldu. 2023 yılında küresel ticaretin miktar olarak yüzde 1,7 artması tahmin ediliyor. Orta ve uzun vadede teknolojik ve çevresel riskler ise risk algılamalarının merkezinde yer alıyor. Dolar kurunda yılın ikinci yarısından itibaren artış bekleniyor. Türkiye’nin döviz kuru rekabetçiliğinin korunması ise büyük önem taşıyor. “