Genel

'Tiny house' yasağı mahkeme tarafından reddedildi!

İzmir'in Karaburun Belediye Meclisi tarafından ilçe sınırlarında 'tiny house' (tekerlekli küçük ev) konulmasını yasaklayan karar, İzmir 3'üncü İdare Mahkemesi tarafınca iptal edildi. Avukat Mürsel Yiğit, bunun emsal karar olduğunu belirtti

İzmir'in Karaburun Belediye Meclisi tarafından ilçe sınırlarında 'tiny house' (tekerlekli küçük ev) konulmasını yasaklayan karar, İzmir üçüncü İdare Mahkemesi'nce iptal edildi. Avukat Mürsel Yiğit, bunun emsal karar olduğunu belirtti.

TİNY HOUSE NEDİR? NE İŞE YARAR?

Tiny house adıyla bilinen küçük evler, veya tekerlekli ev olarak da bilinen bu evler genellikle prefabrik olarak inşa edililiyor.

Tekerlikli bir yapıya sahip olmaları sayesinde bir TIR vasıtasıyla bir noktadan farklı bir noktaya taşınmasına da olanak sağlamakta.

Temelini ise batı ülkelerinde gelişmeye başlayan, daha küçük evlerde, daha az masrafla, ve çevreye daha az zarar vererek yaşamak için fikir, mimari çözümler, ürün, ve dayanışma grupları geliştirme yönünde oluşan toplumsal hareketi oluşturmakta.

TİNY HOUSE YASAĞI REDEDİLDİ!

Karaburun Belediye Meclisi, 4 Mart tarihinde ilçe sınırlarına 'tiny house' konulmasına yönelik yasak getirdi. 

Kontrolsüz olarak gelişigüzel yerleştirilen tekerlekli küçük evlerin araziye ait kullanım kararlarına aykırı sonuç doğurduğu, çevre ve görüntü kirliliğine neden olduğu gerekçe olarak gösterildi. 

'Tiny house' üretimi yapan firma, konuyu yargıya taşıdı. Davalı belediyenin avukatı, savunmasında; karavanların ısıtma, elektrik, su, kanalizasyon ve benzeri altyapı hizmetlerinden faydalandırılması ve buna uygun proje hazırlanması gerekiyorsa yapı tanımı kapsamında değerlendirileceği, bu durumda istisna dışında yapı ruhsatına tabi olması gerektiğine karar verildiği, idarece tesis edilen iş ve işlemlerin hukuka uygun olduğu, davanın reddi gerektiğine dikkat çekti.

İzmir üçüncü İdare Mahkemesi, kasım ayı başında kararını açıkladı. Mahkeme heyeti, belediye meclisinin 'tiny house' için aldığı yasaklama kararı konusunda yetkili olduğuna dair yasal dayanak görülmediği, sözü edilen yapıların somut olarak taşınmaz üzerine konulması halinde belediyenin yetkili organlarınca imar mevzuatı yönünden değerlendirme yapılabileceğini vurgulayıp, belediye meclisinin kararını iptal etti.

Alınan bu kararı değerlendiren, 'tiny house' üretimi yapan firmanın avukatı Mürsel Yiğit, "Türkiye geneli için önemli bir karar olduğunu belirtti. İzmir üçüncü İdare Mahkemesi, geçtiğimiz günlerde verdiği bu kararla belediye meclisinin ilçe sınırlarına neyin konulup, neyin konulamayacağı yönünde karar alamayacağını ortaya koydu.

Emsal bir karar. Anayasamızda ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde özgürlükler sadece kanunla sınırlandırılabilir. Belediye meclisinin keyfi, örneğin 'Kırmızı araçların girmesini istemiyorum' gibi karar vermesinin mümkünatı yoktur. Bu nedenle vatandaşlarımız özgürlüklerinin kısıtlandığını düşündükleri hallerde yargıya başvurmalılar" dedi