Kent Haberleri

Tiny house'lara talep patladı! 250 bin TL'den başlayan küçük evler kalıcı konut oluyor! 

Önce pandemi ardından depremle birlikte talebin arttığı tiny house’lar (küçük ev), artan ev ve kira fiyatları sebebiyle şimdi de kalıcı konut olarak tercih ediliyor. İşte tiny house'lar ile ilgili merak edilenler...  Kovid-19 pandemisinde kalabalıklardan uzak, izole bir tatil için tercih edilmeye başlanan tiny house’lara (taşınabilir küçük ev) talep, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından yeniden arttı

Tüm dünyada etkisini gösteren pandemi ile doğal afetlerin ardından hem yaşam hem de tatil alışkanlıkları değişmeye başladı. 

Kovid-19 pandemisinde kalabalıklardan uzak, izole bir tatil için tercih edilmeye başlanan tiny house’lara (taşınabilir küçük ev) talep, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından yeniden arttı. Bu küçük evlere ilginin artmasında etkili olan tek unsur deprem korkusu olmadı. 

Son süreçte artan fiyatlar sebebiyle, evlere ulaşım zorlaşınca, küçük parsellerde arsa yatırımı yapanlar, bir de tiny house satın alıyor. Yüksek kira bedelleri de bu konutlarda sürekli yaşayanların sayısını gün geçtikçe artırıyor. 

Tiny house'lara talep patladı! 250 bin TL'den başlayan küçük evler kalıcı konut oluyor! 

Posta Gazetesi'nden Meltem Kara'nın haberine göre; Konutu oluşturan alanları minimalist ölçülerde barındıran, istenilen yerde konaklayabilme imkanı sunan tiny house akımı 2008’deki mortgage yani emlak krizi sonrasında ABD'de başladı. O dönemden itibaren her kesimden insanın ilgisini çeken bu konsept öyle büyüdü ki dünyada tiny house pazarının 2028 yılında 25.1 milyar dolara ulaşması öngörülüyor. 

Türkiye de pazarın genişlediği ülkeler arasında yer alıyor. Henüz resmi veri olmasa da pazarın; Türkiye;'de 1 milyar dolara ulaştığı öngörülüyor. Talep artınca bu alanda üretim yapan firmaların sayısı her geçen gün yükselirken, üreticilere sipariş yağmaya başladı. Siparişlere yetişmek amacıyla kapasite artışlarına gidiliyor. 

Tiny house markası Vagoon House’un kurucusu Cem Demirer, pazar ile ilgili açıklamalarda bulundu ve tiny house’ların şehirden kaçış evi, yazlık benzeri kullanılmaya başlandığını, deprem sonrasında da talebin katlandığını dile getirdi. 

Açıklamasında "Ancak konut ve kira fiyatlarının yükselmesiyle çok ciddi bir talep artışı oldu. Son zamanlarda talebin neredeyse yarısı tam zamanlı yaşam isteği üzerine geliyor" diyen Cem Demirer, örneğin kirası 3-4 kat yükselen bir müşterinin, tam zamanlı olarak tiny house’da yaşamaya başladığının altını çizdi. 

Üretici olarak kendilerinin yer de sağladığının altını çizen Demirer, "Örneğin İstanbul Çekmeköy’deki istasyonlarımızda tam zamanlı yaşayanlar var. İstasyonun büyüklüğüne göre tiny house sahipleri 6-8 bin TL arasında bedellerle kalabiliyorlar" şeklinde konuştu. 

Tiny house'lara talep patladı! 250 bin TL'den başlayan küçük evler kalıcı konut oluyor! 

Piyasada tiny house fiyatlarının 250 bin TL'den başlayarak 1 milyon 250 bin TL'ye kadar yükselebildiğini dile getiren "Demirer, “Çok farklı segmentlerde ürünler var. Bizim ürünlerimiz 40 bin Euro bandında bulunuyor. Şu anda 800-900 bin liraya bir ev almak imkansız" dedi ve yaz öncesi talep artsa da 3-3.5 ay teslim süresi sebebiyle alımların çoğunun yaz öncesi yapıldığını vurguladı. 

Tiny house’lar araç statüsünde olmaları sebebiyle plaka, ruhsat ve O2 belgesine sahip olduğu sürece imarlı veya imarsız arazilere, tarlalara yerleştirilebilir. 

Fakat sabit tiny house’ların kurulacağı arsanın imar izni bulunması gerekiyor. 

Motoru olmadığından Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne (MTV) tabi değil. Araç statüsünde olduğundan da emlak vergisine tabi tutulmuyor. 

Tiny house’lara araç muayenesi yaptırılması gerekiyor.

Bazı üreticiler tiny house satışında bankalardan kredi fırsatı da sunuyor.

Arsaya sahip olmayanlar tiny house bahçesi kiralayabiliyor. İstanbul’un çeperlerinde yıllık kira bedeli ortalama 80 ila 100 bin liralar civarında.

TINY HOUSE ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ? 

Tiny house üreticilerinden Yako Groups’un Yönetim Kurulu Başkanı Galip Ölmez, tiny house sahibi olmadan önce dikkat edilmesi gereken unsurları tek tek açıkladı. Açıklamasında, Tiny house’ların Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde belirtilen standartlara uygun olarak üretilmesinin gerekli olduğuna dikkat çeken Galip Ölmez, "En boyutunun 2.55 metreyi, boy uzunluğunun maksimum 8.5 metreyi, yüksekliğinin yerden 4 metreyi, ağırlığının ise 3 bin 500 kilogramı geçmemesi gerekiyor. Tiny house’ların O2 belgesine sahip olması zorunludur ve ruhsatları vardır" ifadelerini kullandı. 

Ölmez, tiny house satın alınırken doğru üreticinin üretim gücüne, malzeme kalitesine ve referanslarına da dikkat edilmesinin gerektiğini belirtti. 

Borsa İstanbul'da neler bekleniyor? Seçim sonrası hangi sektör ve hisseler öne çıkacak? Tek tek açıklandı! 

Yatırımda gümüş trendi! Dünyaca ünlü ekonomist gümüşü işaret etti! Alan kazanacak!

Dolar yarın tam tamına işte böyle olacak! Hemen peş peşe açıklanan bu son dakika rakamlarına bakın!