Eğitim

TİSK: Elektriğe yüzde 10'luk zam gerçekleşmemeli!

TİSK, sanayinin içinde bulunduğu kritik şartlarda, Türk ekonomisinin rekabet gücünün korunması için enerji fiyatlarının frenlenmesi gerektiğini belirterek, "Elektrik satış fiyatlarına yüzde 10 yapılacağı duyurulan zam gerçekleşmemeli" görüşünü savundu

Bir yılda doğalgaz fiyatının yarı yarıya, elektrik fiyatının ise üçte bir oranında arttığını vurgulayan TİSK, yaptığı açıklamada şu noktalara dikkat çekti:
OECD'nin Enerji Fiyatları ve Vergileri (Energy Prices&Taxes) 2009 - 2. Dönem Dökümanında yer alan verilere göre, Türkiye'de sanayiye kullandırılan elektriğin kilovat saat başına ortalama fiyatı 2008'in birinci çeyrek döneminde 0.1584 TL iken, 2009'un birinci çeyreğinde 0.2103 TL'ye çıktı. Böylece elektrik fiyatı bir yılda yüzde 33 zamlandı.
Yüzde 48 arttı
Sanayinin kullandığı doğalgazın birim fiyatı ise aynı dönemde 615.8 TL'den 910.7 TL'ye yükseldi. Doğalgaz fiyatı bir yılda yüzde 48 arttırıldı. Belirtilen dönemde yıllık ÜFE (Üretici fiyatlarıymla enflasyon)  artışı yüzde 6.4, yıllık TÜFE (Tüketici fiyatlarıyla enflasyon) artışının yüzde 7.7. Bu dikkate alındığında elektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki bu yükselişlerin sanayiye olumsuz etkisi daha net biçimde anlaşılabiliyor.
2'nci sıra
OECD Ülkeleri karşılaştırmasında Türkiye'nin, elektriğin sanayiye satış fiyatındaki yıllık artış açısından yüzde 42 oranına sahip Polonya'nın ardından, yüzde 33 ile ikinci. Meksika'da elektrik fiyatı ucuzlarken, 7 ülkede artış yüzde 10'un altında kaldı.
OECD araştırmasına göre Türkiye, elektrik fiyatındaki vergi yükü açısından da ön sıralarda, yüzde 18.5 ile 3'üncü durumda bulunuyor. İtalya yüzde 20.8 ile birinci, Norveç yüzde 20.1 ile ikinci. Buna karşılık Çek Cumhuriyeti ve Macaristan'ın yükü yüzde 1'de tuttuğu göze çarpıyor.

Ekimde enflasyonu elektrik çarpacak

Merkez Bankası, planlanan elektrik zamlarının ekim ayı enflasyonuna "önemli etki" yapacağını bildirdi. Bankanın ağustos ayı raporunda, enerji grubu yıllık enflasyonu yüzde 1.48'e yükseldiği belirtilirken, "Elektrik tarifelerinde yapılması planlanan artışın ekim ayı enflasyonuna önemli oranda etki yapacağı not edilmelidir" denildi.
Hürriyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

TİSK: Enerji fiyatları frenlenmeli

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), zamla, elektriğin üçte bir arttığını belirterek iç ve dış piyasalarda rekabet gücünün yara aldığını söyledi. TİSK, rekabet gücünün devamı için enerji fiyatlarındaki artışın frenlenmesi gerektiğini de vurguladı. Sabah

Elektrik zammı ekim enflasyonunu yükseltecek

Merkez Bankası, elektrik zammının ekim ayı enflasyonuna önemli oranda etki yapacağını açıkladı. Bu artışın enflasyona yansıması yüzde 0.35 düzeyinde olacak

Merkez Bankası, önümüzdeki dönemde enflasyonun ana eğiliminin düşük düzeylerde seyredeceği öngörüldüğünü belirterek, baz etkisi nedeniyle 2010 yılının ortalarına kadar yıllık enflasyonda sınırlı ölçüde dalgalanmalar gözlenebileceği tahmininde bulundu. Merkez Bankası, elektrik tarifelerinde yapılması planlanan artışın ekim ayı enflasyonuna önemli oranda etki yapacağının not edilmesini de istedi.

Enflasyonu 0.35 artırır
Ekonomistler ise elektrik fiyatlarında yapılacak olan yüzde 10'luk bir artışın ekim ayı enflasyonuna etkisinin yüzde 0.35 düzeyinde gerçekleşeceğini söyledi.
Merkez Bankası Ağustos Ayı Fiyat Gelişmeleri değerlendirmesini açıkladı. Banka ağustos ayında temel enflasyon göstergelerinin ana eğilimi düşük düzeylerdeki seyrini sürdürürken, hizmet grubunun yıllık fiyat artış oranı istikrarlı olarak gerilemeye devam ettiğini vurguladı. Merkez Bankası, son bir yıl içinde emtia fiyatlarında gözlenen birikimli düşüşlerin, enflasyon üzerinde aşağı yönlü etkide bulunduğunu açıkladı.

TİSK: Zamdan vazgeçilmeli
Bu arada Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) sanayinin içinde bulunduğu kritik şartlarda, Türk Ekonomisi'nin rekabet gücünün korunması için enerji fiyatlarının frenlenmesi gerektiğini belirterek, "Elektrik satış fiyatlarına yüzde 10 yapılacağı duyurulan zam gerçekleşmemelidir" görüşünü savundu. Son bir yılda doğalgaz fiyatının yarı yarıya, elektrik fiyatının ise üçte bir oranında arttığı vurgulanan açıklamada şu bilgiler verildi:

En pahalı elektrik Türkiye'de
* OECD'nin Enerji Fiyatları ve Vergileri 2009-2. Dönem Dokümanı'nda yer alan verilere göre, 2008'in Birinci Çeyreği ile karşılaştırıldığında 2009'un birinci çeyreğinde elektrik fiyatı son bir yılda yüzde 33 zamlandı.
* Türkiye'de sanayinin kullanılan doğalgazın fiyatı ise bir yılda yüzde 48 oranında artırıldı.
TİSK açıklamasında "Belirtilen dönemde yıllık ÜFE artışının yüzde 6.4; yıllık TÜFE artışının yüzde 7.7 olduğu dikkate alındığında elektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki bu yükselişlerin sanayiye olumsuz etkisi daha net biçimde anlaşılabiliyor" denildi.
Aynı dönemde 15 OECD ülkesinde sanayiye uygulanan doğalgazın fiyatında en yüksek oranlı artışın yüzde 48 ile Türkiye'de gerçekleştiği de belirtildi.
Radikal