TİSK: Konut kredisi faiz oranının artması işsizliği artırabilir!
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), uluslararası likidite hareketlerindeki değişimlerin, yüksek cari açık nedeniyle Türkiyeyi de tehdit ettiği görüşünü savundu. TİSKin Haziran Ayı Ekonomi Bülteni açıklandı...
Bültenin genel değerlendirmeler bölümünde, öngörülen büyüme azalışının işsizliğe yansımaması için istihdam tedbirlerinin şimdiden belirlenmesi gerektiği kaydedildi. Bültende, uluslararası likidite hareketlerindeki değişimlerin, yüksek cari açık nedeniyle Türkiyeyi de tehdit ettiğine dikkati çekilerek, TCMB ile BDDKnın aldığı önlemlerin cari açığı ve büyümeyi azaltmaya yönelik olduğu belirtildi.
Yeni hükümetin de bunlara ek tedbirler getirebileceğinin anlaşıldığı ifade edilen bültende, zayıflatılacak büyümenin işsizliği artırmasını önleyecek istihdam teşvik tedbirlerinin şimdiden oluşturulması gerektiği vurgulandı. Nisan 2011de aylık bazda Sanayi Üretim Endeksi, Sanayi Ciro Endeksi ve Sanayi Sipariş Endeksi gerilerken, İmalat Sanayii Kapasite Kullanım Oranının yükseldiği hatırlatılan bültende, bu durumun, imalat sanayinde önümüzdeki aylarda stokların artma olasılığını ifade ettiği belirtildi. Sanayi sektörünün önümüzdeki dönem için ekonomiye yeterince güven duymadığı ve istikrarına ilişkin şüpheleri bulunduğu kaydedilen bültende şu değerlendirmelere yer verildi:
"Ödemeler dengesindeki bozulma arttı. Cari açık 29,6 milyar dolara, dış ticaret açığı 28,3 milyar dolara yükseldi. Dış ticarette ABnin payı arttı. Mayısta enflasyon artış eğilimi gösterdi. Hükümetin seçimlere rağmen bütçeye sahip çıkmasıyla bütçe açığı önemli ölçüde azaldı. TCMB ve BDDK para politikası açısından önemli kararlara imza attı. TCMB kanuni karşılık oranlarını artırarak bankaların fon maliyeti büyüttü. Nihai amaç, bankaların kredi faiz oranlarını yükseltmesi. TCMB hem büyümeyi sınırlamak, hem de cari açığı azaltmak istiyor. Bunu enflasyon hedefinden vazgeçmeden, maliyeti bankalara yönelterek yapıyor. BDDK da TCMBye destek verdi. Otomotive ve konut dışındaki tüketici talebini düşürmek için bankaların sermaye artırımına gitmesini istedi. Bankalar faiz oranlarını artırdı, üretimin ve tüketimin maliyeti yükseldi. Alınan önlemler, KOBİleri zorlayabileceği gibi işsizliği de artırabilir."
AA