Ekonomi

TL mevduata dönüşümde kur farkı ve altın kazançlarına kurumlar vergisi istinası getiriliyor!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, son zamanlarda sık sık gündeme gelen Türk lirasına dönüşümün desteklenmesi kapsamına alınan kurumların kur ve altın değerlemesindeki kazanç farklarına kurumlar vergisi istisnası getirecek.

Türk Lirası mevduata dönüşümde kur farkı ve altın kazançlarına kurumlar vergisi istinası getiriliyor.

Anadolu Ajansı  muhabirinin Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan edindiği bilgiye göre, kurumlar vergisi mükellefleri, 31 Aralık 2021 tarihli bilançolarında bulunan yabancı paralarını Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) düzenlemeleri çerçevesinde TL'ye dönüştürmeleri durumunda bu suretle açılacak Türk Lirası mevduat ve katılım hesaplarında en az üç ay vadeli şekilde değerlendirebilecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın hazırlamış olduğu taslak dahilinde kur değerlemesi sonucu hesaplanan kur farkı kazançları kurumlar vergisinden istisna edilmiş olacak.

Vade sonunda elde edilen faiz ve kar payları da kurumlar vergisinden istisna olacak.

Açıklanan detaylara göre, TL'ye dönüştürme işleminin 17 Şubat 2022'ye kadar gerçekleştirilmesi halinde, 2021 yılı son geçici vergi dönemi için de bu istisnadan faydalanılabilecek.

Altının Türk Lirası'na dönüşümünden elde edilecek olan kazançlar da destek dahilinde

Açıklanan detaylara göre, ayrıca kurumlar vergisi mükellefleri, altın cinsi hesaplarında yer alan varlıkları ile işlenmiş ve hurda altın karşılığı altın hesabı bakiyelerini dönüşüm fiyatı üzerinden TL'ye çevirebilecek.

Böylelikle elde edilen TL varlığının en az üç ay vadeli TL mevduat ve katılma hesaplarında değerlendirilmesi halinde altının TL'ye çevrildiği tarihte meydana gelecek olan kazançlar ve vade sonunda elde edilen faiz ve kar payları da kurumlar vergisinden istisna tutulmuş olacak.

TL mevduat ve katılma hesaplarına dönüşüm desteklerinden tüzel kişiler de faydalanabilecek!

Bitcoin yıl sonunda 100 bin dolara ulaşacak mı?

Emlakta 2022 nasıl geçecek?