TL mevduatları yükselerek dövizi geride bıraktı!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından bugün açıklanan istatistiklere göre yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatları, TL mevduatlarının gerisinde kaldı. Döviz mevduatları bu rakamla Temmuz 2020 yılından sonra en düşük seviyeyi görmüş oldu
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB)'nin buğün açıklamış olduğu istatistiklere göre yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatları 201,4 milyar dolara kadar düştü. Döviz mevduatları bu rakamla Temmuz 2020 yılından sonra en düşük seviyeyi görmüş oldu. TL mevduatları ise son hafta itibariyle 4 trilyon 244 milyar TL'ye yükselerek döviz mevdutlarını geride bıraktı.
DÖVİZ MEVDUATLARI GERİLEDİ!
Döviz mevzutları Temmuz 2022 yılından sonra ilk kez 201,4 milyar dolara kadar geriledi. 2021 Aralık ayında 238 milyar dolar ile rekor seviyeye çıkan döviz mevduatları bir yıl içinde 37 milyar dolar düşüş gösterdi.
Toplam mevduatlar içinde bireysellerin döviz mevduatları 120,4 milyar dolar iken, tüzel kişilerin döviz mevduatları ise 81 milyar dolar olarak kayıt altına alındı.
TL MEVDUATLARI YÜKSELEREK DÖVİZİ GERİDE BIRAKTI!
TL mevduatlar, son hafta itibariyle yükselişe geçerek 4 trilyon 244 milyar TL oldu. Mecvdutlar içinde TL'nin payı yüzde 53'e yükseldi. 2021 Aralık ayında dövizin payı yüzde 62 ile rekor seviyeye ulaşmıştı. Son hafta itibariyle dövizin toplam mevduat içindeki payı yüzde 47’ye kadar geriledi.
MERKEZ BANKASI'NDAN YENİ DÜZENLEME!
Merkez Bankası, bankalardaki döviz mevduatıyla ilgili yeni bir düzenleme getiriyor. 1 Ocak 2023 yılında yürürlüğe girecek olan bu düzenleme ile Bankalara mevduatın yüzde 60’ını TL, yüzde 40’ını döviz olarak tutma hedefi getirildi.
Bu oranı tutturmayan bankaların, toplam mevduatın yarısını aşan dövizin yüzde 7’si kadar fazladan menkul kıymet tesis etmesi gerekecek.
Merkez Bankası, 18 Ekim 2022 tarihinde aldığı kararla TL’ye destek için bankalara yeni bilanço hedefi getirdi.
Menkul Kıymet Tesisi Hakkında tebliğde yapılan değişiklik 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek. Liralaşma politikası kapsamında yapılan ve iki hafta sonra uygulaması başlayacak yeni düzenleme, bankalara mevduatın yüzde 60’ını TL, yüzde 40’ını döviz olarak tutma hedefi getiriyor.
Merkez Bankası’nın yabancı para mevduattan Türk Lirası mevduata dönüşümü desteklemek amacıyla Aralık 2021’de başlattığı liralaşma stratejisi sayesinde banka bilançolarındaki Türk Lirası payı artmaya başladı.
Bu sayede döviz mevduatlarının payı 15 puan azaldı.