Kent Haberleri

TL'nin değeri her geçen gün erozyona uğruyor! Peki paradan sıfır atılır mı? İslam Memiş'ten olay yorum

İslam Memiş, BTCHaber’de yer alan yazısında son dönemde gündeme gelen "Paradan sıfır atılır mı?" tartışmasını kaleme aldı. İşte İslam Memiş'in o yorumu... İslam Memiş kaleme aldığı yazısında konuyla ilgili tahminlerini ve görüşlerini dile getirdi

Son dönemde yaşanan ekonomik koşullar nedeniyle kamuoyunda “Paradan sıfır atılır mı” tartışması gündeme getirdi. İslam Memiş kaleme aldığı yazısında konuyla ilgili tahminlerini ve görüşlerini dile getirdi.

İşte İslam Memiş'in olay yaratacak o açıklamaları....

Türk Lirası'nın ekonomik değerinin sürekli olarak erozyona uğraması, enflasyonun yükselmesi, zamların sıklaşması ve alım gücünün azalması gibi nedenlerle kamuoyunda "Paradan sıfır atılabilir mi?" tartışmalarını gündeme getirdi. Türkiye'nin ekonomik zorluklarla mücadele ettiği bir dönemde, para biriminin değer kaybetmesi ve güven kaybetmesi, ekonomi yönetiminin yeni politikalarını sorgulatıyor.

Bu konudaki görüşlerine başvurulan ekonomi uzmanı İslam Memiş, Türk Lirası'ndaki değer kaybının kontrol altına alınmadan, enflasyonun düşüşe geçmeden ve yeni ekonomi programının somut sonuçları görülmeden paradan sıfır atılma konusunun uygulanmasının zor olduğunu belirtti. Memiş, bunun başarı şansının düşük olduğunu ve hatta kalıcı hasarlara yol açabileceğini ifade etti. "Bugünkü koşullarda paradan sıfır atılması oldukça riskli" diyen Memiş, bunun yerine yeni banknotlar basılarak çözüme gidilmesini önerdi. Ancak, paradan sıfır atılması, yeni banknotların basılması, enflasyon ve piyasa kavramlarının birbirinden farklı olduğunu vurguladı.


Daha önce paradan 6 sıfır atılmıştı!

1 Ocak 2005 tarihinde Türkiye'de önemli bir ekonomik değişim yaşamıştı ve paradan 6 sıfır atılarak Yeni Türk Lirası (YTL) banknotları tedavüle girmişti.. Bu tarihi adım, ülkenin ekonomik istikrarını sağlama ve enflasyonla mücadele etme çabalarının bir yansımasıydı. YTL'nin hayata geçmesiyle birlikte, vatandaşlar yeni bir döneme adım atmış ve ülkenin para birimi üzerinde önemli bir dönüşüm gerçekleşmişti.

Ardından  1 Ocak 2009 tarihinde Yeni Türk Lirası (YTL) adı tedavülden kaldırılarak para biriminin ismi yeniden Türk Lirası (TL) olarak güncellenmişti ve bugünkü halini almıştı. Son dönemde yükselen fiyatlar yeniden aynı tartışmayı gündeme getirdi. Bir yandan paradan sıfır atılması önerilirken bir yandan da yüksek banknotlar piyasaya sürülmesi isteniyor. Şu an en yüksek 200 TL'lik banknot bulunuyor.

Çocuğu olmayan bir kişinin mirası kime kalır?

AFAD paylaştı: Malatya'da 4,2 büyüklüğünde deprem oldu

İstanbullulara kötü haber: Yüzde 57 zam