28 / 04 / 2024

TL'nin değeri yatırım amaçlı konut almayı zorlaştırıyor!

TL'nin değeri yatırım amaçlı konut almayı zorlaştırıyor!

TÜİK tarafından açıklanan Aralık ayına ilişkin Konut Satış İstatistikleri, hanehalkı davranışları ile ilgili birçok detayı ortaya çıkardı. Dünya Gazetesi köşe yazarı Emrah Lafçı, bugünkü köşesinde konut alımlarındaki değişimi de değerlendirdi. İşte ayrıntılar...



Bu hafta Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından hanehalkının davranışlarına ilişkin fikir verebilecek 3 adet veri açıklandı. Bunlar, Tüketici Güven Endeksi(Ocak), Konut Satış İstatistikleri(Aralık), Motorlu Kara Taşıtları(Aralık) oldu. 

Dünya Gazetesi köşe yazarı Emrah Lafçı, bugünkü köşesinde TÜİK tarafından açıklanan resmi rakamlara göre hanehalkından gelen sinyalleri kaleme aldı. 

Emrah Lafçı, konut dışındaki verilerin ekonominin canlılığını sürdürdüğünü gösterdiğine dikkat çekti. 

TL nin değeri yatırım amaçlı konut almayı zorlaştırıyor!

Emrah Lafçı, Aralık ayına ilişkin konut satışları ve motorlu kara taşıtları verilerinin karışık sinyaller verdiğine dikkat çekti ve "Konut satışları tarafında bir daralmaya girmişiz gibi görünüyor. Ancak aynı şeyi araçlar için söylemek mümkün değil. Aralık’ta toplam 138 bin 577 adet konut satışı yapılmış. Bu rakam 2022 Aralık rakamından yüzde 33.4 daha az" ifadelerini kullandı. 

İpotekli konut satışları rakamlarının daha da çarpıcı olduğuna dikkat çeken Lafçı, "Aralık’ta ipotekli satılan konut sayısı 6 bin 42. 2022’de aynı kategoride 21 bin 796 konut satılmış, yani yüzde 72.3’lük bir düşüşten bahsediyoruz" dedi. 

Bu düşüşlerin ana sebeplerinin kredi faiz oranlarındaki yükseklik ve krediler ile ilgili alınan önlemler olduğunu aktaran Lafçı, "Yabancı konut talebi de bu yıl düşük. Aralık ayınd 2.064 adet konut yabancıya satılmış, bunun 527 adedi Ruslara gitmiş. Aralık 2022'de yabancıya satılan konut sayısı 6 bin 386’ydı" bilgilerini de verdi.

TL nin değeri yatırım amaçlı konut almayı zorlaştırıyor!

Emrah Lafçı, TL’nin nispeten değerli olmasının yatırım amaçlı Türkiye'de konut almayı zorlaştırdığının altını çizdi. 

Türkiye'nin çok yüksek bir enflasyon ortamından geçtiğini dile getiren Lafçı, bu şekilde süreçlerde karar alıcıların sonraki hamlelerinin kestirilmesinin zor olduğunu belirtti. Lafçı, yazısını "Bu sebeple politika üretmek ve uygulamak da zorlaşıyor. Şu anda yapılabilecek en kötü şey uygulanan politikanın yarıda kesilmesi olabilir" diyerek tamamladı. 

Son iki günde açıklanan yıl sonu dolar tahminleri! Gündem çok hızlı değişiyor...

Binalarda kolon demirlerinin bükülmesi riskli mi, değil mi? 

Bankalarda son dakika! Ziraat, Halkbank, Akbank, İş Bankası ve 3 banka daha peş peşe açıkladı! 

 


Geri Dön