Genel

TMB’den depremzedelere destek! Bölgenin yeniden imarı için 5 milyar TL bağışlayacak!

Türkiye Müteahhitler Birliği, Kahramanmaraş merkezli peş peşe yaşanan ve toplam 10 şehrimizde büyük yıkımlara ve can kayıplara neden olan depremin ardından bölgenin yeniden imarına destek olacak.Birlik yaptığı yazılı açıklamada, sektörde artan girdi maliyetleri ve küresel konjonktürdeki olumsuzlukların neden olduğu çok ağır şartlara rağmen depremzedelere destek olmak için ellerinden gelen yardımları yapacaklarını bildirdi

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Kahramanmaraş merkezli peş peşe yaşanan ve toplam 10 ili etkileyen depremlerin ardından deprem bölgesinin yeniden imarına destek vermek için harekete geçti. Birlik yaptığı yazılı açıklamada, sektörde artan girdi maliyetleri ve küresel konjonktürdeki olumsuzlukların neden olduğu çok ağır şartlara rağmen depremzedelere destek olmak için ellerinden gelen yardımları yapacaklarını bildirdi.

TMB açıklamasında, üstlenmiş oldukları kamu projelerine ait 2022 yılından bakiye alacakları ile yapımı halen devam eden veya 2023 yılı içinde imzalanacak projelere ait 2023 yılında tahakkuk edecek hakedişlerinden yüzde 1’lilk bölümünü deprem bölgesindeki konutların yeniden imarı için bağışlanacağı belirtildi.

 Türkiye Müteahhitler Birliği’nin yazılı açıklamasına göre, 2023 yılında gerçekleştirilecek inşaat yatırımları tutarının yaklaşık 450-500 milyar lira olacağı öngörüsü ile müteahhitler tarafından yapılacak yeniden imar faaliyetine katkısının 4,5-5 milyar liraya ulaşması hedefleniyor.

MAKİNE GÜCÜ DESTEĞİ

Birlik tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ülkemizde 6 Şubat Pazartesi günü peş peşe meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki Kahramanmaraş merkezli depremlerin hemen ardından Türkiye Müteahhitler Birliği üyeleri, depremlerden etkilenen şehirlerimizdeki vatandaşlarımızın enkaz altından çıkarılması ve acil insani ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla bütün makina güçleri ile birlikte imkanlarını bölgeye seferber etmiştir.

Şirketlerimiz, afetzede vatandaşlarımızın barınma ve yemek ihtiyaçlarını karşılamak üzere bölgedeki şantiye tesislerini de kullanıma açtı. Ayrıca bölgede konteyner ve çadır kentler kurulması yönünde çalışmalara başlayarak çok sayıda gıda ve ihtiyaç malzemesinin temini yoluna gittik. “

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından başta Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman olmak üzere Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Kilis, Malatya ve Elazığ’da yürekleri parçalayan can kayıpları ve yaralanmalar oldu. Çok sayıda vatandaşımız ise evsiz kaldı.

BÖLGE YENİDEN İMAR EDİLECEK

Bölgede arama kurtarma ve acil insani yardım çalışmaları bir yandan devam ederken, artık bölgeye destek konusunda ikinci aşamaya gelindiğini belirten TMB, devletin ilk aşamada konutları yıkılan veya kullanılamaz hale gelen vatandaşlar için geçici ve kalıcı konut yapımı projeleri olmak üzere, önümüzdeki kısa dönem içerisinde bölgenin yeniden imarını birinci öncelik olarak belirlediğini hatırlattı.

1 MİLYON KİŞİ EVSİZ KALDI

Birlik, evsiz kalan 1 milyonu aşkın vatandaşımızın barınma gereksinimin bir an önce karşılanması aşamasında, Türkiye Müteahhitler Birliği ailesi olarak başlatılacak yeniden imar hamlesine katkıda bulunacaklarını bildirdi.

Açıklamada şu bilgilendirmelere yer verildi:

“KGM, DHMİ, TCDD, DSİ, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, TOKİ, Emlak Konut, il özel idareleri ve belediyeler gibi kamu kuruluşları ile sözleşmeleri olan meslektaşlarımızdan birer muvafakatname alarak, tahakkuk aşamasında yapılacak her hakedişin yüzde 1’ini ilgili şirket adına AFAD hesabına bağış olarak aktarmalarını önereceğiz.

Böylece 2023 yılında yapılacak inşaat yatırım tutarının yaklaşık 450-500 milyar TL olacağı öngörüsü ile meslektaşlarımız tarafından yapılacak yeniden imar faaliyetine desteğinin 4,5-5 milyar TL’ye ulaşmasını hedefliyoruz.”