Genel

TMB'ye göre Türk inşaatçılar zorlukla inşaat yapıyor!

Türk müteahhitlerinin 110 kişilik arama konferansı sonucunda her yıl 100'er milyar dolarlık ciro hedefi belirlendi. Ancak, bu hedef, bazı sorunlar giderilmediği takdirde pek ulaşılabilir görünmüyor  

Türk müteahhitlerinin 110 kişilik arama konferansı sonucunda her yıl 100'er milyar dolarlık ciro hedefi belirlendi. Ancak, bu hedef, bazı sorunlar giderilmediği takdirde pek ulaşılabilir görünmüyor

çin 'den sonra dünya ikincisi olarak belirlenen Türk inşaat sektörü, Cumhuriyet'in 100'üncü yaşı için yol haritasını hazırladı. 2010 yılında yurtdışında yıllık 20.3 milyar dolarlık ciro yakalayan sektör, Türkiye Müteahhitler Birliği 'nin (TMB) çizdiği yol haritasına göre içeride ve dışarıda yılda 100 'er milyar dolarlık ciro hedefliyor. Toplantı açıklanan bir diğer önemli karar ise 12 Nisan 2011 'de yapılacak genel kurulla birlikte yedi yıldan bu yana görev yapan Erdal Eren 'den sonra Yüksel İnşaat CEO 'su Emin Sazak 'ın TMB 'nin direksiyonuna geçeceği yönünde. Ancak, firmaların ortaya koyduğu tüm başarılı tabloya rağmen, yurtdışındaki pek çok sorun dikkat çekici. Batılı firmaların alamadığı işleri almak, işleri doğrudan alamamak ve halka açılamamak bunlardan birkaçı.

187.6 milyar dolarlık ciro

2010 yılı sonu itibariyle Türk müteahhitlerinin 40 yıllık yurtdışı performansları sonucunda 83 ülkede tam 5 bin 910 proje gerçekleştirerek 187.6 milyar dolar ciro elde ettiğini belirten TMB Başkanı Erdal Eren, 2023 yol haritasını belirlerken, özel bir çalışma gerçekleştirdiklerinin altını çizdi.
Eren, şöyle konuştu: 'Bir süreden bu yana arama ve karar konferansları gerçekleştiriyorduk. Sorunlar, sorunların oluşum nedenleri ve bunlar   çözecek arayışlara gidildi. 110 kişilik arama yolculuğu ile ortak aklın sektörün geleceği oluşturuldu. Dr. Oğuz Babüroğlu moderatörlüğünde gerçekleştirilen konferanslar sonrasında kurumsal vizyon ortaya konuldu. 2023 vizyonumuzu, yurtiçinde yapılanmasını tamamlamış, dünya taahhüt sektöründe ağırlığı olan ve bölgesinde lider Türk müteahhidi markası olarak tanımlamak mümkün.'  

Zor iklimlerde mücadele

Arama konferansları sonucunda tespit ettikleri sorunlara da değinen Eren, şehirlerin çarpık kentleşme, deprem, trafik, kentsel dönüşüm gibi sorunlarla yüz   yüze olduğunu belirtirken, bu   durumun inşaat sektörünün doğru konumlanmadığının bir göstergesi olarak da nitelendirdi. Yurtdışında da pek çok sorun yaşandığına dikkat çeken Eren, 'Libya, Rusya, yeni pazar arayışları, zor iklimlerde mücadele, bankalardan güçlü bir finansal destek alamamak gibi birçok sorun var. Sektör, halen kurumsal bir yapıya sahip değil. Bu açıdan halka açılamıyor, dışarıda inşaat projelerini doğrudan alamıyor ve Batılı firmaların almadığı işlere talip oluyor ” diye konuştu.

2015 'te 50 milyar dolar ciro
TMB Başkan Vekili ve Yüksel İnşaat COE 'su Emin Sazak ise arama konferansları sonucunda oluşturdukları hedefleri anlattı. 2015   yılında yurtdışından sağlanacak iş hacminin 50 milyar   dolar olarak belirlediklerini ifade eden Sazak, 2023 yılına kadar da çalışan nüfusun yüzde 12 'sini istihdam etmeyi planladıklarını bildirdi. Bir diğer hedeflerini ise, Engineering News Record (ENR) dergisinin 'Dünyanın En Büyük 225 Uluslararası Müteahhidi' listesine yerleştirdikleri 33 olan firma sayısını 40'a çıkarmak olarak ifade eden Sazak, 'Ayrıca, yurtdışındaki hsılatın Türkiye 'ye dönüş miktarını üç kat arttırmak, cirosu 1 milyar doların üstünde olan ve bugün iki-üç ile sınırlı olan firma sayısını minimum 10'a çıkarmayı düşünüyoruz' dedi.

LİBYA'DA 88 MİLYON DOLARIMIZ VAR
2023 Türk inşaat sektörünün yol haritasını açıklandığı toplantıda Libya 'da yaşanan olaylar hakkında açıklama yapan Eren, belirsizliğin kendini koruduğunu kaydetti. 1972 'de Libya 'daki Trablus limanın inşaatını üstlenerek yurtdışına açılmış olan Türk müteahhitlerin   sadece bu ülkede 27 milyar dolarlık ciro yaptığını ve halen 16 milyar dolarlık sözleşmenin bulunduğunu kaydetti.
Bu krizin aşılmasını tam 25 bin nitelikli inşaat sektörü mensubunun beklediğini belirten Eren, “Libya 'da 1.2 milyar dolarlık alacak, 873 milyon dolarlık makine parkı, 157 milyon dolarlık şantiye yatırımı var. Üstelki, müteahhitlerin Libya'da kalan parası 88 milyon dolar. 2008 yılında Rusya 'daki ekonomik krizden sonra kuzey Afrika 'daki işlere ağırlık vererek kurtulduk. Biz zor şartlar altında inşaatçılık yapıyoruz. Bu sorunun da bir an önce çözülmesini ve bekliyoruz ” şeklinde konuştu.

ARAMA KONFERANSI'NDAN şžAşžIRTAN SONUçLAR
- Rekabet artmakta, sermaye kapasitesi ve finans kaynakları azalmakta, kar marjları düşmektedir. Bu gelişmeler sektörde iflaslara yol açabilecektir.  
- şžirket birleşmeleri ve ortaklıklar artacak, alternatif finans modelleri çerçevesinde farklı işbirliği ve ortaklık yapıları gelişecektir.  
- çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirlik konuları önem kazanacaktır.
- Yabancı yatırımcılar gelecektir.
- çin 'e ek olarak Hindistan da önemli bir rakip olacaktır.
- Ortadoğu ve Afrika pazarları yükselecek, ekonomik güç batıdan doğuya kayacaktır.


Hüseyin Belibağlı/Emlakkulisi.com