30 / 04 / 2024

TMMOB açıkladı! 530 bin kamu binasının envanteri maalesef yok!

TMMOB açıkladı! 530 bin kamu binasının envanteri maalesef yok!

Kahramanmaraş'ta yaşanan 6 Şubat depremlerinin üzerinden bir sene geçerken TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası'nın hazırladığı rapora göre, Türkiye'deki 530 bin kamu binasının envanterinin olmadığı belirtildi. 



Türkiye'de 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin birinci senesinde TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası yayımladığı açıklama ile durum değerlendirmesi yaptı ve önerilerde bulunuldu. Buna göre, yaşanan afetin ardından beklentilerinin bugüne kadar alınmamış tedbirlerin alınması için harekete geçilmesi olduğunu kaydeden İnşaat Mühendisleri Odası, “Fakat geride kalan bir yıla dönüp bakıldığında ne yazık ki geleceğe umutla bakmamızı sağlayacak ciddi bir çalışmanın yapıldığını söylemek mümkün olmamaktadır” dedi.

DEPREMDEN SONRA KRİZ YÖNETİMİ YAPILMADI

Afet sonrası arama-kurtarma, yardım ulaştırma, beslenme ve acil barınma ihtiyaçlarını karşılama çalışmalarında kamu gücünün sınıfta kaldığını, geçmiş depremlerden ders alınmadığını da belirtilen açıklama kapsamında afetten sonraki aşamalarda da krizin yönetilmediği açıklandı.

ekonomim.com'da yer alan habere göre; Kontrolsüz enkaz kaldırma çalışmalarının insan sağlığına verdiği zarara dikkat çeken İnşaat Mühendisleri Odası açıklamasında, “Geçici yerleşim alanlarının kurulması, enkaz kaldırma işlemleri, ulaşım, elektrik, su, kanalizasyon, haberleşme gibi altyapı hizmetleri, depremin üzerinden aylar geçmesine rağmen sağlanamadı” denildi. 

VERİLEBİLECEK KONUT SAYISI 250 CİVARINDA 

İktidarın deprem sonrasında illerde hayatın normale döndürülmesi doğrultusunda 319 bini 1 yılda teslim edilmek üzere 650 bin konutun yapılacağı yönündeki beyanlarının gerçekleşmediğini belirten İnşaat Mühendisleri Odası, şöyle denildi;  "Son 1 senede  TOKİ  tarafından ihalesi yapılmış konut miktarı toplamda 108.936 adettir. Bu ihalelerin toplam bedeli 203.973.988.559,00 Türk Lirasıdır. Bunlardan bir kısmının inşasına henüz hiç başlanmamış olmakla birlikte, tamamlanma oranı yüzde 70’in üzerinde olan konut sayısı 25.119 adettir. Yani kısa vadede bitirilip teslim edilebilecek konut miktarı TOKİ verilerine göre 25 bin civarındadır. Bu durum siyasilerin geçen yıl verdikleri sözlerin veya ortaya koydukları hedefin ancak yüzde 8'ine tekabül etmektedir.”

TMMOB açıkladı! 530 bin kamu binasının envanteri maalesef yok!

530 BİN KAMU BİNASININ ENVARTERİ YOK

Türkiye’de hala yapı stokunda önemli oranda riskli yapılar bulunduğunu belirten İnşaat Mühendisleri Odası, birkaç senede bir çıkarılan imar afları ile riskli yapı stokunun daha da arttığını vurguladı. Açıklamada yaklaşık 530 bin kamu binasının envanterinin çıkarılmadığı, başta okullar, hastaneler, yurtlar, hizmet binaları, spor tesisleri ve diğer tüm kamu binalarının deprem güvenliklerinin belirsiz olduğu denildi. 

İnşaat Mühendisleri Odası depremin birinci senesinde hayata geçirilmesini talep ederek devam ettiler; 

- Kararlı ve istikrarlı bir siyasi irade ile kamunun ihtiyaç ve menfaatlerini gözeten, meselelere bütüncül ve bilimsel bakabilen politik bir anlayış.

- Gerek merkezi, gerek ise yerel yöneticilerin esnetip gevşetemeyeceği yasal düzenlemeler, kaynakların doğru ve yerinde kullanımı için alınacak önlemler, aksi davranışlara hukuki ve cezai yaptırım yapılması.

- Yapılan imarda kuralların uygulanması. Merkezi ya da yerel siyasi ve iktisadi aktörlerin çıkarlarına göre delinmemesi.

- Ülkedeki riskli yapıların belirlenmesi, yapı envanteri çıkarılarak belirli bir risk sırası ile tüm binaların deprem güvenliğinin sağlanması.

- Kentsel dönüşümde kamu yararı gözetilmesi, rant odaklı kentsel dönüşüm anlayışının terk edilmesi.

- İnşaat mühendisliğinin ilgi alanına giren konularda meslek kuruluşlarının sorumluluğunda yetkin mühendislik uygulamasına geçilmesi.

- Mevcut yapı denetim yasasının öngördüğü, ticari yanı ağır basan yapı denetim şirketi modeli yerine; mesleğinde yetkin yapı denetçilerinin faaliyetlerine dayalı, meslek odalarının sürece etkin katılımını sağlayacak yeni bir model hayata geçirilmesi.

6 Şubat depremlerinde 11 kentte toplam olarak 50 bini aşkın kişi hayatını kaybetti, 518 bin konut yıkıldı ya da hasar aldığı belirtildi. 

İstanbul'un 5 ilçesinde kentsel dönüşüm projelerine karşı 43 iptal davası açıldı! 

TMMOB'dan belediye başkan adaylarına 11 maddelik uyarı: Bir an önce bina envanteri çıkarılmalı!

Bodrum'daki 10 bin bina için flaş karar: Protokol imzalandı!

Prof. Dr. Naci Görür 23 kente özellikle dikkat çekti...


Geri Dön