Kent Haberleri

TMMOB, Haliçport projesini yargıya taşıdı!

TMMOB " İstanbul`un sahip olduğu en önemli endüstriyel miras alanlarından olan Haliç Tersanelerini sermayeye teslim etmeyeceğiz" dedi. Haliçport projesi yargıya taşındı.

İstanbul`un sahip olduğu en önemli endüstriyel miras alanlarından olan Haliç Tersanelerini sermayeye teslim etmeyeceğiz

 

"İstanbul Haliç Yat Limanı ve Kompleksi" Özel Proje Alanı İmar Planı olarak bilinen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nca onaylanan Haliç Tersaneleri`ne ilişkin 1/5000 ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planı Değişiklikleri yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle,  Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi ve Gemi Mühendisleri Odası tarafından, 03.11.2015 tarihinde yargıya taşınmıştır.  


6 asırlık geçmişe sahip Haliç Tersaneleri, güncel üretim tesislerini içeren teknolojik altyapının yanı sıra, Bizans ve Osmanlı klasik dönemlerinden kalan tarihsel nitelikteki çok önemli kalıntıları da içermesi sebebiyle İstanbul`un sahip olduğu en önemli, yaşatılması mutlak bir gerçek olan endüstriyel miras alanlarından biridir. İstanbul I Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu`nca sit alanı olarak tescil edilmiş olan Tersane bölgesi için, kültürel kullanımı öneren işlevden uzak; otel, apart otel, müstakil apart gibi tesisler, ofis, büro, yönetim binaları, banka, finans kurumları, çarşı gibi fonksiyonlar getiren dava konusu imar planları, dünya miras listesine aday olacak nitelikleri taşıyan ve bu nitelikleri korunup geliştirilerek geleceğe taşınması gereken Haliç Tersanelerini parçalayacak, kimliğini yok edecek ve sermaye gruplarının çıkarlarına yönelik bir şekilde imara açılmasına neden olacaktır. Ayrıca Haliç`in çevresiyle etkileşimi göz önüne alındığında, çevresine emsal niteliği taşıyacağı yani dava konusu planların,  daha büyük çaplı bir rant odaklı dönüşümün önünü açacağı da ortadadır.


TMMOB`ye bağlı Meslek Odaları ve Haliç Dayanışması bileşenleri olarak özgün değerlerini halen koruyan ve yaşatılması gereken bir sit alanının kamunun yerine sermayenin çıkarlarını gözeterek imara açılmasına neden olacak, evrensel koruma anlayışına, planlama ilkelerine, kamu yararına ve hukuka aykırı bu projenin karşısında duracağımızı kararlılıkla ifade ediyoruz.



TMMOB Gemi Mühendisleri Odası 

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi



Haliçport projesinin toplantısı 30 Kasım'a alındı!




Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


TMMOB Gemi Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ve Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi tarafından ortak yapılan açıklamada, Haliçport projesine ilişkin imar planlarına dava açıldığı belirtildi. Mimarlar Odası İstanbul Şube Sekreteri Ali Hacıalioğlu, "Haliçport projesinin ihale kanununa aykırı olarak verildiği özel şirketin yaptığı proje, Bakanlık tarafından alınarak sözde koruma imar planı olarak sunuldu. Her defasında ecdat yadigarı diyerek tarihi mirasa vurgu yapan hükümet, bu çok önemli endüstri mirasımızı ranta açmak yerine korumalı." ifadelerini kullandı.


Odalar tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: "İstanbul Haliç yat limanı ve kompleksi, Özel Proje Alanı İmar Planı olarak bilinen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nca onaylanan Haliç Tersaneleri`ne ilişkin 1/5000 ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planı Değişiklikleri yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle, Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi ve Gemi Mühendisleri Odası tarafından, 03.11.2015 tarihinde yargıya taşınmıştır."


Basın açıklamasında Haliçport projesinin 6 asırlık Haliç Tersaneleri'ne vereceği zararlar sıralanarak, "Otel, apart otel, müstakil apart gibi tesisler, ofis, büro, yönetim binaları, banka, finans kurumları, çarşı gibi fonksiyonlar getiren dava konusu imar planları, dünya miras listesine aday olacak nitelikleri taşıyan ve bu nitelikleri korunup geliştirilerek geleceğe taşınması gereken Haliç Tersanelerini parçalayacak, kimliğini yok edecek ve sermaye gruplarının çıkarlarına yönelik bir şekilde imara açılmasına neden olacaktır. Ayrıca Haliç'in çevresiyle etkileşimi göz önüne alındığında, çevresine emsal niteliği taşıyacağı yani dava konusu planların, daha büyük çaplı bir rant odaklı dönüşümün önünü açacağı da ortadadır." denildi. Açıklamanın sonunda TMMOB'ye bağlı Meslek Odaları ve Haliç Dayanışması bileşenleri olarak kamu yararına ve hukuka aykırı projenin karşısında durulacağı vurgulandı.


Cumhuriyet



Haber Birgün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


TMMOB'ye başlık dört meslek odası, 6 asırlık Haliç Tersanelerine oteller ve yat limanları yapacak Haliçport projesinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca onaylanan imar planlarını yargıya taşıdı. Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi ve Gemi Mühendisleri Odası, "İstanbul Haliç Yat Limanı ve Kompleksi" Özel Proje Alanı imar Planı olarak bilinen, Haliç Tersaneleri'ne ilişkin 1/5000 ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planı Değişiklikleri yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtı. 


Birgün



Haber Özgür Düşünce Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Haliçport yargıya taşındı TÜRKİYE Mühendis ve Mimarlar Odası'na bağlı 4 oda, Haliçport projesine yönelik imar planlarını yargıya taşıdı. Projenin 6 asırlık Haliç Tersaneleri'ne vereceği belirtilirken dünya miras listesine adaylığı söz konusu olan bölgenin kimliğinin bozulacağı vurgulandı. 



Özgür Düşünce



Haber Nabız Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odası'na (TMMOB) bağlı 4 oda, Haliçport projesine yönelik imar planlarını yargıya taşıdı. TMMOB Gemi Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ve Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi tarafından ortak yapılan açıklamada, Haliçport projesine ilişkin imar planlarına dava açıldığı belirtildi. Mimarlar Odası İstanbul Şube Sekreteri Ali Hacıalioğlu. "Haliçport projesinin ihale kanununa aykırı olarak verildiği özel şirketin yaptığı proje. Bakanlık tarafından alınarak sözde koruma imar planı olarak sunuldu. Her defasında ecdat yadigarı diyerek tarihi mirasa vurgu yapan hükümet, bu çok önemli endüstri mirasımızı ranta açmak yerine korumalı." ifadelerini kullandı. 



Nabız


Haber Özgür Gündem Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı Meslek Odaları Haliç Dayanışması bileşenleri, 'İstanbul Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Özel Proje Alanı İmar Planı" olarak bilinen HaliçPort projesi kapsamındaki imar değişiklerinin durdurulması ve iptali istemiyle İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Haliç Tersanelerini sermayeye teslim etmeyeceğiz" denildi. 

Açıklamada, yargıya taşman imar planının hayata geçmesi durumunda, Haliç Tersanelerinin parçalanacağına, kimliğinin yok edileceğine ve sermaye gruplarının çıkarlarına hizmet edeceğine dikkat çekildi. 


Özgür Gündem