Genel

TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası Ana Yönetmeliği değişikliği!

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Metalurji Mühendisleri Odası Ana Yönetmeliğinin adı “Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası Ana Yönetmeliği” olarak değiştirildi...

YÖNETMELİK


Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odasından:


TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ METALURJİ


MÜHENDİSLERİ ODASI ANA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK


YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK


MADDE 1 – 14/2/2005 tarihli ve 25727 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Metalurji Mühendisleri Odası Ana Yönetmeliğinin adı “Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası Ana Yönetmeliği” olarak değiştirilmiştir.


MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 1 inci maddesinin birinci fıkrasında geçen “Metalurji” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve Malzeme” ibaresi eklenmiştir.


MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 2 nci maddesinin birinci fıkrasında geçen “Mimarlar” ibaresi “Metalurji ve Malzeme Mühendisleri” olarak değiştirilmiştir.


MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasında geçen “TMMOB Metalurji” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve Malzeme” ibaresi eklenmiştir.


MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasında geçen “Metalurji” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve Malzeme” ibaresi eklenmiştir.


MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


“Madde 6 – Bu Yönetmelikte geçen;


Birlik : Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğini (TMMOB),


Oda : Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odasını,


Şube : Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası Şubelerini,


Üye : Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odasına üye olan Metalurji, Metalurji ve Malzeme, Malzeme Bilimi ve Seramik Mühendis veya Yüksek Mühendislerini,


ifade eder.”


MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


“Madde 8 – Odaya asil üye olabilmek için, Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda olmak, Türkiye sınırları içinde Metalurji, Metalurji ve Malzeme, Malzeme Bilimi ve Seramik Mühendisliği ve hizmetlerini Yüksek Mühendis veya Mühendis unvanı ile yapmaya yasal olarak yetkili bulunmak gereklidir. Ayrıca Türkiye'de mesleki faaliyetlerde bulunmak için yasalar gereğince çalışmak isteyen yabancı uyruklu ve Türkiye'de oturan yabancı uyruklu Türk soylu Metalurji, Metalurji ve Malzeme, Malzeme Bilimi ve Seramik Yüksek Mühendis ve Mühendisleri, Odaya geçici üye olmak zorundadır.”


MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


“Madde 10 – Üyelik için aşağıdaki hükümler geçerlidir:


a) Türkiye’de Metalurji, Metalurji ve Malzeme, Malzeme Bilimi ve Seramik Mühendisliği mesleğinde çalışabilmek ve mesleki öğretim yaptırabilmek için Metalurji, Metalurji ve Malzeme, Malzeme Bilimi ve Seramik Mühendisi veya yüksek mühendisleri Odaya üye olmak ve üyelik koşullarını korumak zorundadırlar.


b) Kamu kurum ve kuruluşlarında, asli ve sürekli görevlerde çalışan veya Silahlı Kuvvetler mensubu Metalurji, Metalurji ve Malzeme, Malzeme Bilimi ve Seramik mühendisi ve yüksek mühendisleri Odaya üye olmaları isteklerine bağlıdır. Ancak bunlar, görevlerinin gereği olan işleri yaparken, mesleki bakımdan Odaya kayıtlı Meslek mensuplarının yetkileri ve haklarına sahip, onların ödev ve sorumlulukları ile yükümlüdürler. Bunların üye olmamaları kanunlarda belirtilen diğer kayıt ve şartlara uymak kaydıyla, meslekleriyle ilgili görevlerde çalışmalarına, mesleki hizmetleri yürütmelerine, yetkilerini kullanmalarına, mesleki eğitim ve öğretim yaptırmalarına, kurum amirlerinin izniyle kuruluşun bilimsel çalışmalarına katılmalarına, meslek kural ve koşullarına uyma yükümlülüklerine, haklarında Onur Kurulunca disiplin cezası uygulanmasına, özel kanunların öngördüğü kayıtlarla mesleklerini serbestçe uygulamalarına, resmi veya özel bir görev almalarına engel oluşturmaz. Silahlı Kuvvetler mensubu metalurji mühendisleri ve metalurji yüksek mühendisleri, oda organlarında görev alamaz.


c) Üyelerin önceden haber vermeleri ve dönüşlerinde belgelendirmeleri kaydıyla, askerlik süresince üyelik ödentileri alınmaz.


ç) Diploma veya denklik belgesi almak suretiyle Türkiye'de mesleklerini uygulayabilecek duruma gelmiş olanlardan, bu maddenin (b) bendi kapsamı dışında kalan Metalurji, Metalurji ve Malzeme, Malzeme Bilimi ve Seramik mühendisi ve yüksek mühendisleri, Odaya kaydolmak ve kimlik belgesi almak zorundadır. Oda kimlik belgesi almayanlar, üyelik görev ve yükümlülüklerini yerine getirmediği için ya da disiplin suçu nedeniyle kimlik belgesi yenilenmemiş veya onaylanmamış olanlar, mesleklerini uygulayamaz.


d) Oda üyeleri, kendilerine kanun ile verilmiş unvandan başka herhangi bir unvanı kullanamaz. Üyeler, ayrıca çalıştıkları resmi ve özel kurum ve kuruluşlarda, edindikleri kadro unvanlarının yanı sıra meslek unvanlarını da kullanır."


MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrasında geçen “üyelikten ayrılmak isteyen üyeler” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve herhangi bir işte çalışmayan üyeler” ibaresi eklenmiştir.


MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 79 uncu maddesinin birinci fıkrasında geçen “metalurji mühendislerinin” ibaresi “üyelerin” olarak değiştirilmiştir.


MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin 83 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


“Madde 83 – Üye aidat gelirleri;


a) Genel Kurulca tespit edilen yıllık üye ödentisi, peşinen veya Yönetim Kurulunca tespit edilen eşit taksitle tahsil edilir.


b) Emekli veya maluliyet aylığı alıp çalışmayanlardan, askerlik görevini yapanlardan askerlik süresince, yurt dışına çıkanlardan yurt dışında kaldıkları sürece, çalışmayıp lisansüstü öğrenim yapanlardan öğrenimleri süresince ve çalışmayan üyelerden durumlarını belgelemek koşuluyla üyelik ödentisi alınmaz. Mesleği dışında bir işte çalışıp üyeliğe devam etmek isteyen üyelerden durumlarını belgelemek koşuluyla üyelik ödentisi alınmaz.


c) Her çeşit Oda ödentisi ile diğer para cezalarını bildirim tarihinden sonra otuz gün içinde ödemeyenler hakkında 19/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra İflas Kanunu hükümlerine göre işlem yapılır. Üyeden geriye dönük son 5 yılın aidatı alınır.


ç) Adreslerini değiştiren üyeler, yeni adreslerini Odaya bildirmedikçe, eski adreslerine yapılan bildirim üyeye yapılmış sayılır.


d) Geçmiş dönem ödentilerinin tahsilinde ödemenin yapıldığı tarihteki üye ödentileri esas alınır.


e) Yeni üye kayıtlarında üye aidatı kayıt olduğu tarihten itibaren alınır.”


MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin 91 inci maddesinin birinci fıkrasında geçen “Metalurji” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve Malzeme” ibaresi eklenmiştir.


MADDE 13 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.


MADDE 14 – Bu Yönetmelik hükümlerini Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu yürütür.