23 / 12 / 2024

TMMOB'dan Hatay raporu: Olası depremde yapılar hasar görecek!

TMMOB'dan Hatay raporu: Olası depremde yapılar hasar görecek!

Hatay’ın bir deprem kenti olduğunu belirten TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, hazırladığı raporda, “Kent merkezi deprem olduğu takdirde en fazla sarsılacak alanlardan birinin üzerinde yer alıyor. Acilen harekete geçilmeli” uyarısında bulundu.



TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, Hatay’ın diri fay hatları üzerinde kurulu bir şehir olduğuna dikkat çekerek, alınması gereken önlemlere ilişkin bir rapor hazırladı. BirGün'den Yaren Çolak'ın haberine göre; rapord, Hatay merkez dahil Hassa, Kırıkhan, Reyhanlı, Dörtyol, Erzin ilçeleri ile kentin 25 mahallesi doğrudan diri fay hatları veya zonları üzerinde olduğu belirtildi. Raporda Hatay’ın çok önemli bir deprem tehlikesi altında olduğu vurgulandı ve il merkezinin deprem olması durumunda en fazla sarsılacak alanlardan biri üzerinde olduğu belirtildi.

YAPILAR HASAR ALACAK

Kent merkezinin zeminin ‘alüvyon’ olduğunun dile getirildiği raporda, şu ifadelere yer verildi: 

“Deprem dalgaları bu tür zeminler tarafından büyütülerek binalara iletilir. Zemin büyütmesi olarak tanımlanan bu durum bir deprem olduğu takdirde Antakya’nın kaya üzerinde yer alan illerden daha şiddetli olarak sarsılacağı, bunun sonucunda da hasar oranının fazla olacağı anlamına gelmektedir. Araştırmalar büyük bir depremde Antakya’nın önemli bir kısmında sıvılaşma olaylarının da yaşanabileceğini göstermektedir. Sıvılaşma, zeminin üstündeki yapıları taşıyamamasına neden olmakta, yapılar yer sarsıntısının bir sonucu olan bu olay nedeniyle de hasar almaktadır.”

TMMOB dan Hatay raporu: Olası depremde yapılar hasar görecek!

Raporda, depreme karşı bina güvenliğinin sağlanmasının önemli olduğu altı çizildi ve “Deprem zararların azaltmanın ve depreme hazır olmanın en önemli unsurlarından biri yapıların olası bir depreme hazır olmasıdır. Amik ovasından Antakya’ya oradan Samandağ ve Yayladağı’na uzanan fay kolları ile Akdeniz içerisindeki faylar da Hatay’ın deprem kaynaklarıdır. Bu fayların büyük kısmı 7 veya daha üzerinde deprem üretme potansiyeline sahiptir. Bu açıdan bakıldığında yapılacak çalışmaların sadece il merkezinde değil kent bütününde yapılmasının önemi ve aciliyeti kendisini açıkça göstermektedir” denildi. 

ACİLEN HAREKETE GEÇİLMELİ

Raporda Hatay için acilen harekete geçilmesi gerektiğine dikkat çekti. Jeoloji Mühendisleri Odası’nın bu konuda destek vereceği kaydedilen raporda olası bir depremde en az zararla atlatabilmesi için yapılması gerekenler şöyle açıklandı:

- Doğu Akdeniz’de deniz içinde meydana gelebilecek depremlerin oluşturabileceği olası tsunami etkileri de dikkate alınarak, Hatay’ın kıyı yerleşim alanlarının planlarının, olası tsunami etkileri de göz önüne alarak yeniden yapılması gerek.

- Diğer disiplinlerden (inşaat, mimarlık, şehir plancıları vd.) edinilecek bilgiler ile diğer afet olasılıkları ışığında Deprem Master Planı hazırlanmalı.

- Deprem Master Planı dikkate alınarak kentin gelişim ve yerleşim stratejileri belirlenmeli. Bu çerçevede aktif fay hatlarının çevre düzeni haritalarına işlenmesi ve bina ile bina türü yapılar için sınırlama getirilmeli.

Erzurum'da dikey değil, yatay mimari tercih edilmeli!

TMMOB'dan Manisa deprem raporu: 42 mahalle fay üzerinde!


Geri Dön