30 / 04 / 2024

TMMOB'dan Sevda Tepesi açıklaması!

TMMOB'dan Sevda Tepesi açıklaması!

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, Sevda Tepesi ve Şişli Meslek Lisesi arazisini yapılaşmaya açan imar planlarının İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiğini açıkladı. AVM ve rezidans tarzı yapılaşmaya açılması öngörülüyordu.



TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, Sevda Tepesi'nde ve Şişli Endüstri Meslek Lisesi alanında özel kişilere ayrıcalıklı haklar tanınarak ve Boğaziçi Kanununa, şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına aykırı olduğu halde yapılaşmaya izin veren imar planlarının iptali için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Üsküdar Belediyesi'ne karşı dava açmıştı. İmar planlarında söz konusu arazilere AVM ve rezidans tarzı yapılaşmaya açılması öngörülüyordu. 


TMMOB'un açıklamasında imar planlarının mahkeme kararıyla iptal edildiği belirtildi, kararın kamusal amaçla kullanıma devam açısından son derece önemli olduğu vurgulandı. 


MÜCADELE SÜRECEK 

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Odamız tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na karşı açılan ve İstanbul 8. idare Mahkemesinde 2014/174 Esas numarasıyla görülen davada daha önce mahkeme tarafından 20.03.2014 tarihinde verilen kararla planın yürütmesi durdurulmuş, ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bu önemli eğitim alanına ilişkin yeni bir ayrıcalıklı imar planı onaylanarak yargı makamının kararı atlatılmak istenmiştir. 


16.09.2014 tarihinde onaylanarak yürürlüğe giren ve dava gerekçelerimizi aynen koruyan söz konusu imar planları 25.1 1.2014 tarihinde Odamız tarafından yeniden yargıya taşınmış olup istanbul 3. İdare Mahkemesinde dava süreci devam etmektedir, "istanbul 8. İdare Mahkemesi tarafından 31.1 0.2014 tarihinde verilen 2014/1582 sayılı son karar ile birlikte Şişli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'ne ilişkin hazırlanan bu ayrıcalıklı imar planı iptal edilmiştir, ilgili yargı makamlarının dava konusu imar planlarına ilişkin vermiş oldukları iptal kararları Sevda Tepesi'nin kentin gözbebeği Boğaziçi'nde değerli bir yeşil alan olarak korunması ve kentsel donatılar anlamında çok yetersiz bir alanda olan Şişli Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinin kamusal amaçlarla kullanımına devam edilmesi açısından son derece önemlidir. 


İmar Planları aracılığıyla kamuya ait olan değerlerin, alanların birer birer çeşitli sermaye gruplarına ayrıcalıklarla tahsis edilerek kamu elinden çıkartılmasına karşı TMMOB Şehir Plancıları Odası olarak, kamu yararından, bilimden, doğadan ve insandan yana mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kez daha belirtiyoruz."


Bizim Gazete


Geri Dön