Kent Haberleri

TMMOB'dan tarihi Saraçoğlu Mahallesi açıklaması!

TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, tarihi Saraçoğlu Mahallesi’nin imar planıyla ilgili açıklama yaptı. ŞPO açıklamasında, "Saraçoğlu Mahallesi, kamusal değerlerin üretildiği, kent merkezi ile bütüncül tasarlanan bir mekan olma özelliğine kavuşana kadar mücadele edeceğiz" dedi...

TMMOB Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Ankara Şubesi, tarihi Saraçoğlu Mahallesi'nin konut alanı, ofis, kafe, otopark ve restorana dönüştürüleceği imar planına karşı çıkıyor. BirGün gazetesinden alınan habere göre, ŞPO Ankara Şubesi, tarihi Saraçoğlu Mahallesi’nin değiştirilen imar planına ilişkin “Saraçoğlu Mahallesine Hakettiği Kamusal Değerleri Kazandırana Kadar Mücadeleye Devam Edeceğiz” başlıklı bir açıklama yaptı.

TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, imar planı değiştirilen tarihi Saraçoğlu Mahallesi’nde 70 senelik Namık Kemal Ortaokulu binasının ‘Turizm, Ticaret ve Konut’ alanlarında kullanıma çevrileceğini söyledi. Açıklamada 124 tane daireden oluşan konut alanı, butik, kafe, ofis ve restoranların da yapılacağı vurgulandı.

TMMOB Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Ankara Şubesi, tarihi Saraçoğlu Mahallesi’nin değiştirilen imar planıyla ilgili “Saraçoğlu Mahallesine Hakettiği Kamusal Değerleri Kazandırana Kadar Mücadeleye Devam Edeceğiz” başlığıyla bir açıklamada bulundu. Açıklamada Ankara Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde askıya alınan imar planına göre tarihi mahalleye yurt, özel sağlık alanı, ticaret alanları gibi çok sayıda yeni yapı inşa edileceği söylendi.

ŞPO’nun açıklamasında “70 yıllık eğitim kurumu olan Namık Kemal Ortaokulu binası bir önceki planda olduğu gibi ‘Turizm, Ticaret ve Konut’ karma kullanıma çevrilerek ranta konu edilmektedir. Planlama alanı içinde 124 adet daireden oluşan konut alanı, butik, ofis, kafe ve restoranlardan oluşan ticari fonksiyonlar için toplam 60 bin metrekare alan, karma kullanım fonksiyonu önerilen konut,ticaret ve turizm alanları, 160 odalı konaklama tesisi, 5 bin 319 metrekare inşaat alanına sahip 18 derslikli eğitim tesisi planlanmıştır” şeklinde ifadeler yer aldı.

40 BİN METREKARELİK YOL ALANI

Açıklamda yaklaşık olarak 40 bin metrekarelik alanın yollara ayrıldığı vurgulanarak, “Konut, turizm ve ticaret kullanımı tanımlanmış alanlarda inşaat alanı 5 bin metrekareye kadar kütüphane, sergi salonu, müze, sinema ve tiyatro, gösteri sanatları merkezi, kültürel tesis yapıları, semt konakları gibi ilave yapılar yapılabileceği belirtilmiştir” dendi.

YEŞİL DOKU TEHDİT ALTINDA

Yeni imar planında 680 araçlık otopark yeri planlandığının vurgulandığı açıklamada, “planlama alanının çok büyük bir kısmını kaplayan konut, turizm ve ticaret alanı olarak belirlenmiş olan alanın altının yeraltı otoparkı olması öngörülmüştür. Dolayısıyla Saraçoğlu Mahallesi’nin en önemli değerlerinden biri olan yoğun yeşil dokusu bu planda da tehdit altındadır. Saraçoğlu Mahallesi sınırlarında yer alan toplam 88 bin 089 metrekarelik yüzölçümlü 14 adet taşınmazdan 12 adet taşınmazın tamamı Maliye Hazinesi mülkiyetinde olup, iki adet taşınmaz Ankara Büyükşehir Belediyesi ile hisseli durumdadır. Bahse konu toplam 20 adet taşınmazdan mülkiyeti sadece Maliye Hazinesine olan taşınmazlar dikkate alınarak planlama çalışması yapılmıştır” denildi.

YEREL YÖNETİMLER VE MAHKEME KARARI HİÇE SAYILMAKTA

ŞPO Ankara Şubesi’nin yaptığı açıklama şu şekilde:

“2019 Mart ayında ülkenin büyük kentlerinin yönetimini kaybeden AKP iktidarı kentlerde söz konusu kamusal varlıklara el koyma ve el değiştirme işlemlerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle tüm hızıyla sürdürmektedir. 

Saraçoğlu Mahallesi tamamıyla kamunun elinde kalarak üzerinde kamusal değerlerin üretildiği, kent merkezi ile bütüncül şekilde tasarlanan bir mekan olma özelliğine yeniden kavuşana kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.”