29 / 04 / 2024

TMMOB'un Hatay raporunda şok detay: Riskli alanlar sermaye için kullanıldı!

TMMOB'un Hatay raporunda şok detay: Riskli alanlar sermaye için kullanıldı!

TMMOB Şehir Plancıları Odası, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan 2 büyük depremin en çok etkilediği Hatay’ın Antakya ve Defne ilçelerine dair “Yıkım Yaşanan Şehirlerde Planlamanın Analizi” raporunu yayımladı.



TMMOB Şehir Plancıları Odası, depremin ardından “Yıkım Yaşanan Şehirlerde Planlamanın Analizi” raporunu yayımladı. yayımladı. Raporda; riskli alanların kentsel dönüşümde sermaye için kullanışlı bir araç haline getirildiğine vurgu yapılırken, “Ülkemizde kamu yararını önceleyen, yerinde dönüşüm ile kentsel soylulaşmaya yol açamayacak ve şehircilik ilkeleriyle örtüşen bir kentsel dönüşüm anlayışı yoktur” ifadeleri kullanıldı. Öte yandan raporda; 2000 sonrası inşa edilen yapılarda mevzuat çerçevesinde önlemlerin alınmadığı da kaydedildi.

Karar gazetesinde yer alan habere göre, TMMOB Şehir Plancıları Odası, 6 Şubat'ta meydana gelen iki büyük depremin en çok etkilediği Hatay’ın Antakya ve Defne ilçelerine dair “Yıkım Yaşanan Şehirlerde Planlamanın Analizi” raporunu yayımladı.

Raporda, depremden önce inşa edilen mikrobölgeleme çalışmaları noktasında, “bölgenin yerleşme açısından riskler taşıdığı ve mühendislik önlemleri alınarak depremin hasar riskinin azaltılabileceği” belirtildi.

TMMOB un Hatay raporunda şok detay: Riskli alanlar sermaye için kullanıldı!

KENTSEL GELİŞMEDE KONTROLSÜZ KARARLAR

Fakat çalışmaların düzgün yapılmadığı ve yapı inşa sürecinde denetimde eksiklikler sebebiyle kentin depremden ciddi hasar aldığı ifade edildi.

2000 yılı sonrası inşa edilen yapılarda mevzuat kapsamında önlemlerin alınmadığına da dikkat çekilerek ilin gelişiminde çok önemli kısıtlamaların getirilmesi gerekmesine karşın kentsel gelişmeyi kontrolsüz teşvik eden kararların alındığı değerlendirmesi yapıldı.

Antakya kent dokusunun dar yollara sahip olması sebebiyle depremden sonraki yıkımlarla toplanma alanlarına erişimin sağlanamadığı kaydedildi.

TOPLANMA ALANLARININ YETERSİZLİĞİ

Kentteki yeşil alanların dağınık olduğu, çoğunluğunun ilin ortasından geçen Asi Nehri ile dere yataklarının çevresindeki taşkın alanlarda yer aldığı belirtildi. Bu sebeple yeşil alanların güvenli olmadığının vurgulandığı raporda, AFAD toplanma alanlarının da yetersiz olduğu kaydedildi.

Toplanma alanlarının yanı sıra kamusal alanların da depreme karşı hazırlanmadığına vurgu yapıldı. Söz konusu yapıların yer seçiminde afet riski açısından sorunlar olduğu ve denetimlerinin düzgün yapılmadığı kaydedildi.
İçişleri Bakanlığı tarafından 24 Nisan 2023'te yapılan açıklamaya göre 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 50 bin 783 olarak belirlendi. Yaralı sayısının ise 107.204 olarak açıklandı.

Çanakkale'deki 57 bin metrekarelik Sümerbank arazisi rezerv yapı alanı ilan edildi!

'Ev almak zorlaşıyor, konut üretim seferberliği başlatılmalı'!


Geri Dön