Ekonomi

TMO buğday paralarının ödeneceği tarihi açıkladı! Çiftçiler parasını nasıl alacak?

Toprak Mahsülleri Ofisi'nin buğday alım fiyatlarını Haziran ayının ilk günlerinde açıklamasının ardından çiftçiler tarlalardaki hasatlarını toplamaya başladı. TMO, ürünlerini ofise satan üreticilere paraların ne zaman ödeneceğini açıkladı. Çiftçiler parasını nasıl alacak belli oldu.Üreticilere TMO'nun 2022 hasat döneminde yapacağı buğday ve arpa alım fiyatları buğday alım fiyatını ton başına 7 bin 50 lira, arpa alım fiyatını ise 6 bin lira olarak açıklanmıştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hububat alım fiyatlarının açıklamasının ardından Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) üst yönetimi ekinin yapıldığı hasat bölgelerine bir dizi temaslarda bulundu.

Üreticilere TMO'nun 2022 hasat döneminde yapacağı buğday ve arpa alım fiyatları buğday alım fiyatını ton başına 7 bin 50 lira, arpa alım fiyatını ise 6 bin lira olarak açıklanmıştı.

Çiftçilerin buğdayı TMO'ya teslim etmeleri halinde öedemelerin ne zaman yapılacağına ilişkin takvimi TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal duyurdu.

Güldal, alım ve ödeme sürecine ilişkin "Buğday hasadını tamamlayan ve ürünlerini TMO’ya satan üreticilerimiz, 10 gün içinde ürün bedellerini alacaklar. Bakanlığımızın verdiği hububat alım primi ise yeni ekim dönemi öncesi yine bu sene içinde üreticilerimizin hesabına yatırılacak" ifadelerini kullandı.

TMO Genel Müdürü Güldal, ofisin un tedarikçilerine uygun fiyat üzerinden buğday satmaya devam edeceğini de açıkladı.

Öte yandan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Venezuela’da buğday üretmek için anlaşma yapıldığını kamuoyuna duyurmuştu.

 

İşte TMO'nun buğday alımı ve ödeme süreçlerine ilişkin yaptığı açıklama

TMO, Türkiye genelinde bulunan yaklaşık 200 işyerinde ve protokol imzalanan lisanslı depolarda (190 nokta) alım faaliyeti gösterecek.

TMO ile protokol imzalayan lisanslı depoculuk şirketleri www.tmo.gov.tr internet adresinde yayınlanmakta olup üreticilerimiz bu depolara teslim ettiği ürününü Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) olarak TMO’ya satabilecek.

TMO, üreticilerimizin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla uyguladığı randevulu alım sistemine devam edecek.

TMO iş yerlerinde pazar günleri hariç haftanın 6 günü alım yapılacak.

Ürün bedeli ödemeleri, ürünün TMO’ya teslim edildiği tarihten itibaren 10 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacak.

Ürününü lisanslı depolar üzerinden Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) olarak TMO’ya satanlara ödemeler ise peşin olarak yapılacak.

Üreticiler lisanslı depolara ürün teslim etmesi halinde; yüzde 2 stopaj, yüzde 2 SGK prim kesintisi muafiyeti, 25 TL/Ton nakliye desteği (750 TL’ye kadar), araç başına 25 TL analiz desteği, depo kira ücreti desteğinin yanında T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden ürün bedelinin yüzde 75’ine kadar sıfır (%0) faizli 9 ay vadeli kredi kullanma imkânları bulunmaktadır.

Üreticilerimizin TMO’yu tercih etmelerinin teşvik edilmesi amacıyla 2022 yılı hububat alımlarında;

Buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale ÇKS kaydı bulunan üreticiler cins ve kota sınırlaması olmadan bu ürünleri TMO’ya satabilecek.

Örneğin: ÇKS’de yalnızca çavdar kaydı olan bir üretici miktar sınırı olmadan buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale ürünlerinden herhangi birini veya tamamını TMO’ya satabilecek.

TMO işyerleri veya lisanslı depolar üzerinden TMO’ya buğday ve arpa satan üreticilere ton başına Buğdayda 1.000 TL, Arpada ise 500 TL ilave hububat alım primi verilecektir. Üreticilerimizin bu uygulamadan yararlanmaları için ürünlerini 1 Eylül tarihine kadar TMO’ya satmaları gerekiyor.

Hububat alım primi, Bakanlığımızca belirlenen ortalama verim ile ÇKS’de kayıtlı alana göre oluşan üretim miktarının 2 katına kadar, TMO’ya satılan buğday ve arpa için verilecek.

Örneğin: ÇKS’de kayıtlı 30 ton buğdayı olan bir üretici, TMO’ya miktar sınırı olmadan ürün satabilecek ancak 60 ton buğday için hububat alım priminden faydalanabilecek.

Hububat Alım Primi ödemeleri Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2022 yılında, sonbahar hububat ekim döneminde yapılacak.

TMO işyerlerine satılan ürünün borsa tescil ücreti TMO tarafından karşılanacak.

Boşaltma ücreti alınmayacak.

Önceki yıllardan farklı olarak geçici alım merkezlerinde Hizmet Bedeli kesintisi (%1) yapılmayacak.

Ayrıca üreticilerimiz her yıl Tarım ve Orman Bakanlığınca verilen fark ödemesi, mazot, gübre ve sertifikalı tohumluk desteklerinden de faydalanacak.

 

TOGG'un yola çıkacağı tarihi Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! Beklenenden erken olacak

Devlete memur alımı yapılacak! 657 sayılı memuriyet kanununa tabi olacak işte başvuru tarihi ve şartları

Sabancı Holding'ten sürpriz satış kararı! O fabrikaları elden çıkaracak

Sağlık çalışanının ek ödeme tavan fiyatı değişiyor! Milyonlarca çalışanın maaşlarında artış olacak

Asgari ücrete Temmuz'da çifte zam açıklaması! Maaşlardaki artış oranı ve yeni maaş miktarı belli oldu

Bedelli askerlik affında ödenecek rakam belli oldu! Bir defaya mahsus yatırılacak