Perakende

TMO’dan dikkat çeken ayçiçek yağı ihalesi! Ayçiçek yağı fiyatları artacak mı?

TMO, yükselen ayçiçek yağ fiyatlarına karşı 2021’in sonunda piyasaya ucuz ürün vermek için ihaleyle ithalata yönelmişti. Öte yandan TMO, bugün ayçiçek yağı fiyatlarına zam yaptı. İşte detaylar...İhaleyi Yayla Gıda ve Aves isimli iki firma kazandı

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ayçiçeğinin hasadına kısa bir zaman kala 18 bin tonluk ham ayçiçeği yağı ihalesi yaptı. İhaleyi Yayla Gıda ve Aves isimli iki firma kazandı. İhaleyle, ton başına 1489 dolardan, yani uluslararası piyasadan neredeyse 90 dolar daha yüksek fiyatla, alım yapıldı. TMO, daha önceki iki ihalesinde de piyasadan daha yüksek fiyatla alım yapmıştı. Bugün yapılan ve 7 firmanın katıldığı ihaleyle, Yayla Gıda 12 bin ton ve Aves firması 6 bin ton ham ayçiçek yağı alımı yapacak.

TMO, yükselen ayçiçek yağ fiyatlarına karşı 2021’in sonunda piyasaya ucuz ürün vermek için ihaleyle ithalata yönelmişti. Öte yandan TMO, bugün ayçiçek yağı fiyatlarına zam yaptı. TMO, daha önceden 129 TL’ye satışa sunduğu 5 litrelik ayçiçek yağının fiyatını 135 TL’ye çıkardı.

HASADA 10 GÜN KALA 18 BİN TONLUK İHALE

Dünya’dan Mehmet Hanifi Gülel’in haberine göre TMO, 18 bin tonluk üçüncü ayçiçek yağ ithalatını bugün yaptı.

İlk iki ihalede olduğu gibi son ihalede de TMO’nun neredeyse 90 dolar daha pahalı mal aldığını ifade eden sektör temsilcileri, uluslararası yağ piyasasının şu an 1400 dolar civarında olduğunu kaydetti. Sektör temsilcileri, ayrıca TMO’nun son yaptığı ihalede ton başına ortalama 1489 dolardan ürün aldığını da belirti.

TMO’nun 5 litrelik ayçiçek yağını 165 TL’ye mâl ettiğini ve bunu 135 TL’den sattığını aktaran sektör temsilcileri, pahalı olan dönemde devletin yağa müdahale etmesinin doğru olduğunu fakat hasada sadece 10 gün kalmışken tekrar ihale açmanın doğru olmadığını kaydetti.

¨İHALE BAŞKA ÜLKELERDEKİ ÇİFTÇİLERE YARAYACAK¨

Kurban Bayramı sonrasında Adana’da hasadın başlayacağına da dikkat çeken sektör temsilcileri, hasat başlamadan 18 bin ton yağın alınmasına, üstelik yağ fiyatlarının düşüşte olduğu bir dönemde ihale yapılmasına tepki gösterdi. Temsilciler, yapılan ihalenin başka ülkelerdeki çiftçilere yarayacağını belirtti.

Son dönemde ayçiçek yağında iç ve dış piyasada ciddi bir durgunluk yaşanıyor. Pek çok firma, yağ stoklarını elinden çıkarmaya çalışıyor. TMO’nun son ihaleyle hem kendisine zarar verdiğini hem de paranın yurt dışına gitmesinden dolayı Türkiye’nin zarar gördüğünü belirten sektör temsilcileri, ülkede hasada gidilirken ihale yapılamayacağını ifade ediliyor.

Bugün piyasadan TMO’nun aldığı fiyattan daha ucuz mal alınabilir. Öte yandan hasatla beraber 1300 ile 1350 dolardan mal çıkması bekleniyor. Ayrıca talebin az olmasından dolayı marketlerde de fiyatlar düşmeye başladı.

TMO'nun fındık, ayçiçek yağı, mercimek ve nohut fiyatları belli oldu! İşte 6 Temmuz 2022 fiyat listesi

TMO ayçiçek yağı, fındık, nohut fiyatlarını açıkladı! TMO'da ayçiçek yağı ne kadar? İşte 5 Temmuz 2022 fiyat listesi

Zamlar peş peşe geliyor! Bir artış da ayçiçek yağına