29 / 04 / 2024

TMO'nun satış politikasındaki belirsizlik çiftçi etkiledi! Buğday, arpa, mısır hangi borsada bugün ne kadar oldu? 

TMO'nun satış politikasındaki belirsizlik çiftçi etkiledi! Buğday, arpa, mısır hangi borsada bugün ne kadar oldu? 

Buğday alım fiyatı açıklanırken, TMO’nun satış politikası ile ilgili belirsizlik çiftçileri ve piyasaları olumsuz etkiliyor. Peki buğday, arpa, mısır hangi borsada bugün ne kadar oldu? İşte 13 Haziran 2023 fiyat listesi...



Hükümet 2023 yılı hububat alım fiyatlarını açıklarken, serbest piyasada buğday fiyatlarının TMO alım fiyatından düşük seyretmesi dikkatleri çekti. Ekmeklik buğday 1000 lira primle birlikte 9 bin 250 lira, arpa ise 500 lira prim ile birlikte 7 bin 500 TL alım fiyatı açıklanırken, piyasalarda ekmeklik buğday ortalama 6600 TL/ton, arpa ise 6100 TL/ton seviyelerinden işlem görüyor. 

Ticaret Borsaları ortalama verilerine göre geçtiğimiz hafta ekmeklik buğday ve arpa fiyatlarında artış yaşanırken, makarnalık buğdayda ise sert bir gerileme kaydedildi. Ekmeklik buğday ortalama tonda 160 TL, arpa 350 TL artarken; makarnalık buğday fiyatları ise tonda 700 TL gerilediği görüldü.

TMO nun satış politikasındaki belirsizlik çiftçi etkiledi! Buğday, arpa, mısır hangi borsada bugün ne kadar oldu? 

Ekmeklik buğday ortalama 6442 TL/tondan 6608 TL/tona yükselirken, makarnalık buğday fiyatı 8716 TL/tondan 8025 TL/tona geriledi. Arpa fiyatları ise 5510 TL/tondan 5 bin 629 TL'ye ulaştı. 

Serbest piyasada buğday, arpa fiyatlarının TMO alım fiyatlarının altında seyretmesinin en önemli sebebi, TMO’nun satış politikasındaki belirsizlik olarak işaret ediliyor. TMO, hububat alım politikalarını duyururken, hububat satış politikalarını kamuoyuna açıklamadı. 

TMO nun satış politikasındaki belirsizlik çiftçi etkiledi! Buğday, arpa, mısır hangi borsada bugün ne kadar oldu? 

Tarımdan Haber'de yer alan habere göre; TMO eski Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, piyasada yaşanan belirsizlik ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kemaloğlu, Twitter hesabından gerçekleştirdiği paylaşımında, "Buğday, arpa hasadı devam ediyor. Yağışlar ve serin hava çoğu bölgede hasadı 5-10 gün öteliyor. Kamu, alım fiyatlarını açıkladı, piyasa fiyatları ise düşük seyrediyor" diyerek TMO’nun alım politikasının yanında satış politikasını da duyurmasının gerektiğini vurguladı. 

TMO’nun satış politikasını açıklamadığı sürece piyasa aktörlerinin ürün satın almasını beklenenin rasyonel olmayacağına dikkat çeken Kemaloğlu, görüştükleri tüm sanayici ile tüccarların ürün almakta isteksiz olduğunu dile getirdi. 

TMO'nun satış politikasındaki belirsizlik çiftçi etkiledi! Buğday, arpa, mısır hangi borsada bugün ne kadar oldu? İşte 13 Haziran 2023 fiyat listesi...


Geri Dön